Hopp til innhold

Her ødelegger Norges Bank 60 millioner

Pengesedler verdt 60,4 millioner kroner gikk i dag rett i søppelkverna i Norges Bank. Deretter ble forbrenningsovnen fyrt opp.

Gamle norske pengesedler går i makuleringsmaskina.

Gamle og ødelagte sedler verdt hundrevis av millioner blir hvert eneste år destruert i nasjonalbanken.

– Over 30 millioner sedler av ulike valører blir destruert årlig, forteller assisterende kommunikasjonsdirektør Therese Riiser Wålen i Norges Bank til NRK.

I fjor ble 31,4 millioner sedler makulert, med en pålydende verdi på 9,5 milliarder kroner.

Therese Wålen

Therese Riiser Wålen i Norges Bank forteller at det årlig makuleres sedler med en pålydende verdi på 9,5 milliarder.

Foto: Norges Bank

De fleste er utslitte utgaver av den typen som brukes i dag, men en betydelig andel er eldre sedler som dukker opp fra folks gjemmer, sparegriser og kistebunn.

Høy sikkerhet

Nøyaktig klokka 10 i dag ble en rekke med plomberte traller fylt med slitne og ødelagte, men fortsatt godt gjenkjennelige sedler trillet frem foran en gigantisk makuleringsmaskin. Nesten fem meter lange og to meter høy står den røde, solide maskinen dypt inne i Norges Bank på Bankplassen i Oslo.

På forhånd er sedlene nøye talt opp, og kontrolltelt, før de legges i forseglede, gjennomsiktige traller. Når tiden er inne, åpnes trallene og seddelbunke på seddelbunke tømmes i maskinens indre.

Ingen sentimentalitet

Der havner bunker med gamle burgunderrøde tusenlapper med brett på, blå femkronesedler og gule 10-kronesedler som ikke har vært i omløp på mange år.

Therese Riiser Wålen forteller at slike makuleringsrunder skjer med ujevne mellomrom. Intervallene avhenger av hvor mange slite, gamle og ødelagte pengesedler som kommer inn fra bankene.

Når mengden er stor nok, så startes den store, sultne kverna ubønnhørlig opp. Velfortjente, sure, milde og effektive betalingsmidler slukes uten sentimentalitet.

Rundt maskinen står en rekke av Norges Banks ansatte som påser at sedlene havner på riktig sted. De navngis ikke, av hensyn til sikkerheten.

50 milliarder i omløp

– Det bråker skikkelig når maskinen kommer i gang. Etter at sedlene har gått gjennom kverna, er det bare bitte, bitte små papirbiter igjen, forteller Wålen til NRK.

Seddelrestene føres med en luftstrøm gjennom et rør til en egen konteiner som så går til forbrenning.

Gamle slitte sedler erstattes jevnlig med nye. 2. oktober i år var det nøyaktig 45,2 milliarder kroner i omløp i sedler i Norge, pluss 4,5 milliarder kroner i klingende mynt.

I 2017 kommer Norges Bank med en ny seddelserie som skal erstatte dagens pengesedler. Den nye serien har havet som tema, designet av Snøhetta. Serien har allerede vakt internasjonal oppmerksomhet.

Ny 100-kroner-seddel

Vikingskip-motivet på utkastet til forsiden på den nye, norske 100-kroneseddelen er designet av The Metric System og Terje Tønnesen. Norges Bank gjør oppmerksom på at den ferdige seddelen vil kunne avvike en del fra forslaget som vises her.

Foto: The Metric System
Utkast til ny norsk Utkast til ny 100-kroneseddel med pikselert motiv designet av Snøhetta

Dette er utkast til baksiden av den nye norske 100 kroner-seddelen som kommer i omløp fra 2017. Motivet er designet av Snøhetta og har fått stor oppmerksomhet i internasjonale design-kretser. Norges Bank gjør oppmerksom på at de ferdige sedlene vil avvike en del fra forslaget.

Foto: Snøhetta Design

AKTUELT NÅ