Hopp til innhold

Her flørter Venstre med Ap

- Det er utenkelig å samarbeide med Arbeiderpartiet i regjering, sier Venstre. Men på denne videoen omfavner de Ap.

Valgvideo med Venstre fra 1985

I denne valgkampvideoen fra 1985 «gifter» Venstres Odd Einar Dørum seg med det som skal være Gro Harlem Brundtland.

Venstres valgkampvideo fra 1985 viser noe som framstår som helt utenkelig for dagens partiledelse - en het omfavnelse mellom Venstre og Arbeiderpartiet.

Venstre gikk nemlig i 1985 til valg på å få Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland inn i regjeringskontorene igjen. I valgkampvideoen fra samme år omfavner daværende Venstre-partileder Odd Einar Dørum en fiktiv «Gro».

Se videoen her:

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

- Velgerne våre trodde ikke på det

Venstres Ap-flørt skjedde på et tidspunkt da Høyre, KrF og Senterpartiet i fire år hadde samarbeidet i regjering, og hvor Venstre var ute av det gode borgerlige selskap.

Venstre-veteran Dørum sier dette til NRK.no om Ap-flørten:

- Det var noe jeg trodde på da, men velgerne våre gjorde ikke det, sier en ordknapp Dørum.

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum om Ap-flørten: - Det var noe jeg trodde på da, men velgerne våre gjorde ikke det.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

For forsøket på å være støtteparti for Ap viste seg å ikke fungere etter planen. Venstre ble straffet av velgerne, og fikk 3,1 prosents oppslutning. Konsekvensen var at de røk ut av Stortinget etter å ha vært representert der gjennom hele 1900-tallet.

- Hvorfor var Arbeiderpartiet mer spiselig for Venstre da enn nå?

- Det var summen av datidens politiske forhold, som jeg ikke vil inn på av frykt for å bli feiltolket midt i valgkampen, sier Dørum.

Les også: Slik ble Senterpartiet rødt

- Uaktuelt med Ap

Under et nettmøte på NRK.no med Venstre-nestleder Trine Skei Grande tidligere i valgkampen fikk hun flere spørsmål om hvorfor ikke Venstre ønsker å samarbeide med Arbeiderpartiet:

«- Hvordan ser du på muligheten for at Venstre kan delta i den rødgrønne koalisjon? Dere ville gjort de rødgrønne enda grønnere!», spurte en leser.

«- Det er ikke aktuelt. Det er umulig å få Ap grønt», var svaret fra Skei Grande.

Likevel: I en rundspørring NRK har gjort til alle partiers listetopper i samtlige fylker, svarer fire av 19 Venstre-topper at de kan samarbeide med Ap i regjering.

Les: Rungende nei til Frp

- Ville ha med Ap på miljølaget

Men Odd Einar Dørum nekter for at dette er aktuelt.

- At vi ikke vil samarbeide med Ap ligger i at vi har måttet presse dem i klimapolitikken og at de har en manglende respekt for bedriftspolitikk. I tillegg vil satse på kunnskap og forskning – noe de rødgrønne ikke prioriterer. Det er helt uaktuelt å skulle sitte i regjering med Arbeiderpartiet, sier Dørum.

Ottar Grepstad har skrevet bok om Venstres historie, og har tidligere vært leder av unge Venstre. Han sier til NRK.no at Venstre brente seg skikkelig på sin Arbeiderparti-flørt i 1985.

- Grunnen til at Venstre gikk mot Ap, var at sterke krefter i Venstre ønsket en sterk venstre/sentrumallianse. De så at de ikke ville få gjennomslag for miljøpolitikk uten Ap med på laget, sier Grepstad, og legger til at erfaringen ble dyrekjøpt.

- Venstres vinger ble svidd

Ottar Grepstad

- Venstres vinger ble svidd av å søke samarbeid med Ap, sier Venstre-historiker Ottar Grepstad.

Foto: Nynorsk kultursentrum

- Venstres vinger ble svidd - både i forhold til velgerne og til det politiske miljøet. Velgerne syntes ikke det var noen god idé, og partiet har sett at de sjelden har noen velgeruttelling på å tilnærme seg Arbeiderpartiet. I tillegg har nok Venstre hatt bedre erfaringer med å samarbeide med Høyre enn med Ap, sier han.

Grepstad tror at det er et reellt ønske hos enkelte Venstre-politikere om Ap-samarbeid.

- Hvor mange ganger kan Venstre binde seg til Høyre og samtidig framstå som et uavhengig sentrumsparti? De må være i stand til å kunne gå begge veier, sier han.

Grepstad tror likevel at barrieren over til Ap er fryktelig høy.

- Det er en grunnleggende skepsis mot Ap i Venstre. Den kan nok bygges opp igjen. Men Venstre er på ingen måte der Senterpartiet var i 2005, sier han, og tenker på at Senterpartiet da gikk i regjering med SV og Ap - kun fem år etter at de hadde sittet i regjering sammen med de borgerlige partiene KrF og Venstre.

Les: Slik ble Senterpartiet rødt

Fikk respekt for Frp-refs

Det Venstre-fylkestoppene stort sett er enige om, er at de ikke vil sitte i regjering med Frp. Der har partileder Lars Sponheim full ryggdekning, både med og uten garantier.

  • 17 av 19 vil ikke samarbeide med Frp
  • 17 av 19 vil samarbeide med Høyre og KrF
  • 2 av 19 vil samarbeide med Sp

Frp-allergien blant listetoppene finner Dørum høyst naturlig.

- Vi kan samarbeide med dem på enkeltsaker, men vi har sagt at vi verken vil bidra til eller sitte i en regjering med dem. Det handler om klima- og miljøpolitikk, samt syn på FN, minoriteter og en lang rekke saker. Helt siden 1993 har vi profilert oss som et parti som er et alternativ til sosialistene og Frp, og vi trekker velgere på det grunnlaget, sier Dørum.

Ottar Grepstad sier at Dørum har fått stor respekt i det politiske miljøet på sin Frp-refs.

- Dørum personlig tok det første store politiske oppgjøret med Frp. Det var det Venstre som gjorde - ikke SV og ikke Ap, sier han.

- Heller Jens enn Siv

Odd Einar Dørum nekter å svare på hvem han foretrekker som statsminister - Siv Jensen eller Jens Stoltenberg.

- Vi i Venstre har sagt at vi ønsker Erna Solberg og det er det svaret du får av meg, sier Dørum.

Grepstad tror Venstre vil helle mot Arbeiderpartiet dersom partiet må velge mellom de to kandidatene.

- Det er svært lite mental og politisk kontakt mellom Frp og Venstre, sier han.

AKTUELT NÅ