Hopp til innhold

Her er Norges nye «spionskip»

Søndag ettermiddag ankom skipet som skal bli ett av de mest avanserte som finnes innen etterretning og overvåking.

I ettermiddag kom skroget til det som skal bli norges nye og svært avanserte etterretningsskip inn Tomrefjorden i Møre og Romsdal.

SE VIDEO: Her slepes det umerkede fartøyet gjennom det tyrkiske Bosporos-stredet, på vei ut i Marmara-havet med kurs mot Norge.

Etterretningsskip

Her er skipet på vei inn til Tomrefjord i Møre og Romsdal søndag ettermiddag.

Foto: Remi Sagen / NRK

Det umerkede fartøyet ankom Tomrefjord i Møre og Romsdal, og skal få installert høyteknologisk utstyr før det er klart til drift.

– Dette fartøyet er bygget for nordområdene, og oppgaven vil være å følge med på all virksomheten der oppe, både den sivile og militære virksomheten, slik at norske myndigheter får et best mulig bilde av det som foregår, forteller etterretningssjef Kjell Grandhagen.

Foreløpig har ikke skipet fått et navn. Det skal bemannes av mannskap fra etterretningstjenesten. Hvem som skal jobbe der og hva de skal gjøre er hemmelig.

Russland ruster opp

I løpet av ti år har Russland brukt 4.000 milliarder kroner, eller 100 norske forsvarsbudsjetter, på nytt militært materiell. Det meste av norsk etterretningsvirksomhet vil handle om å følge med på det som skjer.

– Jeg tror mange, i lys av det som har skjedd i Ukraina, ser at Russland i visse situasjoner er villig til å bruke militærmakt. Det kan godt hende at begivenheter et helt annet sted på kloden som involverer stormaktene kan spille seg ut i vårt område og få konsekvenser i vårt område uten at vi på noen som helst måte er en del av en slik konflikt, sier Grandhagen.

125 meter med høyteknologi skal sørge for at etterretningstjenesten får vite alt som skjer utenfor norskekysten.

Etterretningstjenestens nye skip

Ingen her vet at dette skipet skal bli noe av de mest avanserte som finnes innen etterretning og overvåking.

Foto: Forsvaret

Store endringer

Mange land har interesser i Norskehavet og Barentshavet. Og også i dette området har Russland rustet opp.

– Vi ser allerede nå at det resulterer i helt nye militære kapasiteter i nordområdene, nye undervannsbåter, nye overflatefartøyer, nye typer fly og nytt utstyr til hærstyrkene. Så det er ganske betydelige endringer i russisk militær struktur i våre nærområder, sier Grandhagen.

– Har Russland lignende fartøy som følger med på Norge?

– Det har de definitivt, svarer Grandhagen.

Russland har vist hva de er i stand til. For både Norge og Nato er det blitt viktigere å følge med på det som foregår.

Men også Kina er et land som øker aktiviteten i nordområdene.

– Kinesisk interesse her er ikke unaturlig. De har store behov for energitilførsel og eksport av det de produserer, forklarer Grandhagen.

Bygget i Romania

Norges nåværende etterretningsfartøy, «Marjata», har snart vært i drift i 20 år, og det er Stortinget som har besluttet bygging av nytt fartøy. Skipet som søndag ankom Ålesund er bygget i Romania, og slept til Norge.

– Hva slags data skal det nye fartøyet samle inn?

– Vi følger med på all aktivitet i Barentshavet og i nordområdene generelt, forhold som har betydning for Norge, for Norges sikkerhet, men også for å danne seg et bilde av den utviklingen som skjer, forteller Grandhagen.

– Det er en rivende utvikling i nordområdene for tiden på alle området. Det er en militær utvikling, og det er en utvikling innenfor energisektoren og en rekke andre sivilrettede områder. Dette fartøyet skal være våre øyne og ører for å følge med på det, sier Grandhagen.

AKTUELT NÅ