Hopp til innhold

Her er innstrammingene Anundsen ikke har gjennomført

Kun et fåtall av innstrammingene i asylavtalen fra 2013 er satt ut i livet. Venstre og KrF kritiserer justisministeren for manglende gjennomføringskraft.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen

FÅR KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen har sendt en rekke forslag på høring, men det store flertallet av innstrammingene regjeringen og støttepartiene enes om er ennå ikke iverksatt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I ukesvis har Frp snakket om at asylveksten gjør at Norge trenger en strengere asylpolitikk, og det så fort som mulig. Partiledelsen stiller knallharde krav om betydelige innstramminger som premiss for ethvert forlik.

Samtidig har Frp i regjering, gjennom to samarbeidsavtaler med KrF og Venstre, fått gjennomslag for en rekke innstrammingstiltak allerede.

Mye gjenstår

Men det store flertallet er ennå ikke gjennomført i praksis.

En gjennomgang av samarbeidsavtalen fra høsten 2013 og tilleggsavtalen fra april 2015 viser at 13 av 18 innstramminger ennå ikke er satt ut i livet. Ett punkt er delvis gjennomført, mens fire er iverksatt (se fullstendig liste nederst i saken).

André N. Skjelstad

André Skjelstad, Venstre.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad, KrF.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Dette handler om gjennomføringskraft, og den er tydeligvis mangelfull når det gjelder å få dette ut i livet, sier innvandringspolitisk talsmann i Venstre, André Skjelstad, til NRK.

– Det overrasker meg veldig. Når man nå sier at det er så viktig å gjennomføre nye tiltak raskt, så burde man jo i alle fall gjennomføre de innstrammingene som vi var enige om for to år siden, sier justispolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Har muligheten

Flere av tiltakene, som 24-årsgrense for familieetablering og strengere krav til statsborgerskap, ble sendt på høring for over ett år siden uten av regelverket er endret.

– Frp sitter i regjering og har mulighet til å gjennomføre mye. Da bør de i alle fall gjøre det vi er blitt enige om så raskt som mulig, før de diskuterer andre ting, sier Ropstad.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre er kritisk til det han kaller manglende gjennomføringskraft.

– Denne regjeringen kan gjøre en rekke ting, uten å komme til Stortinget, fordi de har flertall for det nedfelt i en samarbeidsavtale. I stedet for å drive med endeløse møter og seminarer, så kunne de begynt med det, sier Støre.

– Kan ikke gjennomføre alt samtidig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til NRK at mange av punktene er under gjennomføring. Flere lovendringer har vært på høring, og er nå til behandling i departementet.

– Det er selvfølgelig ikke sånn at vi kan gjennomføre alt samtidig. Man er nødt til å prioritere, sier han.

Avtalene med KrF og Venstre inneholder også punkter om liberalisering og oppmykning, særlig overfor asylbarn. Ifølge Anundsen har departementet vært nødt til å ha «en viss balanse» i hva de kvitterer ut. Med andre ord: De kan ikke gjennomføre alle innstrammingene først, uten også å prioritere sentrumspartienes gjennomslag.

– Det er en av årsakene til at ikke alle innstrammingspunktene i den opprinnelige asylavtalen er gjennomført.

AKTUELT NÅ