Hopp til innhold

Så mange flyktninger skal hvert EU-land ta i mot

Tirsdag tvang EU gjennom en avtale om fordeling av 120.000 asylsøkere etter en spesifikk utregning. Jøran Kallmyr, statssekretær i Jusitsdepartementet, vil ikke si noe om hvorvidt Norge skal følge fordelingen.

Flyktninger

Støttepartiene KrF og Venstre har sagt tydelig ifra: Norge må følge fordelingsnøkkelen som EU har fastsatt og som ble stemt gjennom på EU-møtet tirsdag.

Innbyggertall, bruttonasjonalprodukt, arbeidsledighet og antall asylsøkere fra før skal ligge til grunn for fordelingen.

Usikkert hvordan Norge skal delta

65.000 asylsøkere som nå befinner seg i Hellas og Italia skal fordeles på 23 EU-land. Også Tsjekkia, Ungarn, Slovakia og Romania, som stemte nei til avtalen, må ta i mot sin del (se oversikten øverst i saken).

Men hva med Norge?

Justisminister Anders Anundsen, som deltok på tirsdagens møte, var klar på at Norge vil delta i EU-dugnaden. Men hvordan Norge skal delta er høyst usikkert.

Fortsatt hemmelig

Jøran Kallmyr

TAUS: Jøran Kallmyr vil fortsatt ikke gi noen flyktningtall før.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Justisdepartementet holder fortsatt kortene tett til brystet.

– Regjeringen vil fremme en sak for Stortinget, sier Jøran Kallmyr, statssekretær i Justisdepartementet.

– Skal Norge følge den samme fordelingsnøkkelen som EU har satt?

– Det får du se når vi fremmer saken for Stortinget.

– Når legger dere fram saken for Stortinget?

– Det vil jeg ikke si noe om. Den må fremmes på et tidspunkt, slik at vi rekker å svare EU.

– Når må dere svare EU?

– Det vil jeg ikke si noe om. Det er ikke satt noen tidsfrist.

– Store forskjeller

I flere av EU-landene, blant annet i Ungarn, har det oppstått kaos fordi flyktningene ønsker seg videre innover i Europa. I følge jurist Vigdis Vevestad, ekspert på europeisk asyl- og flyktningrett, kan det få betydning for asylsøknaden hvilket land man ender opp i.

– Utgangspunktet er at det er et felles asylregelverk. Ambisjonen er at det ikke skal spille noen rolle i hvilket land en asylsøker får behandlet søknaden. Men alle vet at EU ikke har kommet så langt, det er store forskjeller i hvordan søknadene behandles, sier hun til NTB.

De 120.000 asylsøkerne gjelder i hovedsak asylsøkere fra Syria, Eritrea og Irak.

AKTUELT NÅ