Hopp til innhold

Her er Røe Isaksens drømmestudenter

– Dere har valgt en flott utdanning og et givende yrke, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

lærerstudenter og Røe Isaksen

FORNØYD: Torbjørn Røe Isaksen (t.v.) er fornøyd med at Sondre Hugeldal, Frode Longfjeld Østerbrot og Knut Seim vil bli lærere.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

De tre lærerstudentene Sondre Hugeldal, Frode Longfjeld Østerbrot og Knut Seim treffer statsråden utenfor Høgskolen i Oslo og Akershus.

Røe Isaksen har akkurat avsluttet en pressekonferanse om Samordna opptak. Studentene er ferdig med en prøve i algebra.

– Matte og lærerutdanning, det er jo perfekt, utbryter Røe Isaksen.

Gira på å forbli lærere

Statistikken som Røe Isaksen har lagt frem i dag viser at rekordmange vil følge Sondre, Frode og Knut sine studievalg. Tallene for årets studiesøknader gjennom Samordna opptak viser en oppgang på over fem prosent til lærerstudiene.

En av tre nyutdannet lærer forlater skolen. Det vil om kort tid bli lærermangel i Norge, og prognoser fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge vil mangle hele 11.000 lærere om seks år. Noen flere år frem i tid vil lærermangelen være dramatisk.

Norge vil trenge 65.000 nye lærere fram til 2030.

– Jeg håper dere er gira på også å forbli lærere i skolen. Det skjer mye i skolen nå og mye har forandret seg siden dere gikk der. Det er mange nye karriereveier i skolen, sier kunnskapsministeren.

Studentene nikker. De vil alle tre bli lærere, og de vet hva de snakker om. De tre har i likhet med Røe Isaksen vokst opp i lærerhjem.

– Har prøvd å snakke opp læreryrket

– Vi vil bli lærere fordi det er et spennende og variert yrke hvor man jobber med barn og unge og er med på å påvirke deres utvikling, sier de tre studentene, og fortsetter:

– Som lærer betyr vi noe for menneskene, og vi ser barn og unge utvikle seg både sosialt og faglig.

Røe Isaksen

KUNNSKAP OG MAKT: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la frem tall som viser at ungdom velger utdanninger som gir dem jobb.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Ja, disse lærerstudentene må være drømmestudentene dine?

– Ja, klart, jeg er fornøyd med at interessen for læreryrket har økt. Dette viser at regjeringens fokus på viktigheten av gode lærere har virket. Ikke det at vi kan ta hele æren da, men litt, smiler Røe Isaksen.

Kunnskapsministeren håper at den økte interessen for lærerstudier viser at jobben i klasseværelset er i ferd med å bli mer verdsatt.

– Blant annet gjennom statsministerens nyttårstale har vi prøvd å snakke opp læreryrket. Det er ikke bare den mest spennende og viktigste jobben for å få en kunnskapsskole, det er også en faglig utfordrende jobb, sier kunnskapsministeren.

Lærerstudenter

ALGEBRAPRØVE: Lærerstudentene Sondre Hugeldal. Frode Longfjeld Østerbrot og Knut Seim er akkurat ferdig med en algebraprøve før de tar helgen.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Tallene fra Samordna opptak viser at stadig flere unge velger å ta høyere utdanning. Hele 119.914 søkte studier gjennom den sentrale ordningen Samordna opptak, i fjor lå søkermassen på 117.000.

Her kan du se de mest populære studiene på Samordna opptaks sider.

Interessen for å studere øker blant de unge. Antall nye studenter stiger mer enn ungdomskullene.

– Ungdom er kloke. De unge velger godt i forhold til regjeringens prioriteringer. De tar utdanning som Norge og velferdsstaten har behov for, sier Røe Isaksen om søkertallene.

– Det er en myte at unge er opptatt av fest og moro. Ungdom er bedre enn sitt rykte, sier han.

Sykepleie øker mest

Røe Isaksen finner flere gode nyheter i statistikken fra Samordna opptak.

Det er stort behov for sykepleiere i takt med at befolkningen stadig blir eldre.

Røe Isaksen er derfor fornøyd med at interessen for sykepleierstudier har økt med hele 10 prosent. Like bra synes han der er at søkermassen til ingeniørstudiene fortsetter å øke siden næringslivet har et stort behov for ferske kull med ingeniører og realister.

Høgskolen i Oslo og Akershus er blant utdanningsinstitusjonene som opplever størst søkervekst.

– Det er gledelig. Våre søkere tar smarte studievalg. PÅ høgskolen kan vi tilby søkerne en yrkesrelatert utdanning, sier studierektor Marianne Brattland.

På campus til Høgskolen møter NRK de to ingeniørstudentene Amina Guez Guez og Kristian Blomseth og sykepleierstudenten Jakob Wold.

Studenter fra Høyskolen

SYKEPLEIE OG INGENIØR: De har valgt å studere fag som øker mest i popularitet, Kristian Blomseth og Amina Guez Guez vil bli ingeniører, Jacob Wold mener sykepleieutdannelsen gir store muligheter.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Studietiden er spennende, men like viktig er gode jobbmuligheter etterpå. Vi vet at det er lett å få jobb som ingeniør, klart det betyr mye, sier Kristian Blomseth og Amina Guez Guez.

– Ingeniørstudiet er toppen, vi føler vi blir prioritert på høyskolen og det blir lagt mye ressurser i studiet fra skolen, sier de.

– Det som fristet meg var at en jobb som sykepleier er veldig variert og spennende, sier sykepleierstudent Jakob Wold.

Ingen av studentene vi møtte i dag var opptatt av penger.

– Det er det faglige som jeg tenkte på da jeg valgte studium, sier Guez Guez.

– Du velger ikke sykepleierutdanning for å bli rik, sier Jakob Wold.

AKTUELT NÅ