Hopp til innhold

Helomvending i Aps skolepolitikk

Arbeiderpartiets kunnskapsutvalg ønsker et minimumstak på antall lærere per elev i norsk skole. Det er stikk i strid med egen politikk de åtte årene de selv satt i regjering.

Jette Christensen i Arbeiderpartiet

Jette Christensen har ledet partiets kunnskapsutvalg for å utvikle partiets fremtidige utdanningspolitikk.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I kveld legger kunnskapsutvalget, ledet av Jette Christensen, frem forslag til fremtidig skolepolitikk for Arbeiderpartiet.

De går blant annet inn for bemanningsnorm i norsk skole, et tidligere SV-forslag de jobbet aktivt mot i åtte år med rødgrønn regjering.

– I politikken er det alltid lurt å lytte. Også er det slik at det er lurt å slutte med noe som er dumt og begynne med noe som er lurt, sier Christensen til Politisk kvarter i NRK P2.

Hun sier utvalget har reist land og strand rundt for å snakke lærere. Ett av de tydeligste svarene de har fått er at lærerne må få tillit og tid til å se hver enkelt elev.

Høyre: – Tiltak som kun har hatt støtte i SV og KrF

Høyres utdanningspolitiske talsmann Henrik Asheim sier han er overrasket over læringsnormkravet.

– Dette er et forslag som SV og KrF til nå har stått alene om i norsk politikk. En slik norm fungerer hvis alle skolene hadde vært like store, alle klassene hadde vært like store og hvis alle elevene hadde de samme utfordringene. Slik er det heldigvis ikke, sier Asheim.

  • Les også:

Han sier at to klasser på samme skole kan ha ulike utfordringer, og at dagens system åpner for å ta ressurser fra klasser med mindre utfordringer og heller bruke dem der behovet er størst.

– Arbeiderpartiets forslag om bemanningsnorm vil si at rektorer må gå inn i klasser med ekstra utfordringer og ta ut lærerkrefter der for å oppfylle normen i klasser som ikke trenger en ekstra lærer. Det er dårlig skolepolitikk som oser av mistillit, sier Asheim.

Han sier også at det som skaper læring ikke er flest mulig voksenpersoner, men gode kompetente og faglig oppdaterte lærere.

Ap: – Ja takk, begge deler

Christensen ser ingen motsetning mellom videre- og etterutdanning av lærere og en norm for minimumsbemanning.

– Vårt forslag sier ikke at rektorer skal ta ressurser fra klasser med behov, men et gitt antall lærere per elev på skolen. Da kan rektorene og lærerne selv disponere undervisningskreftene innenfor den enkelte skole, sier Christensen.

Utkastet skal ut på høring i Arbeiderpartiet.

AKTUELT NÅ