Hopp til innhold

Idrettselever har oftere spiseforstyrrelser

Elever ved toppidrettsgymnas har oftere spise-forstyrrelser enn elever ved vanlige videregående skoler, viser ny undersøkelse.

Jorunn Sundgot-Borgen

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøyskole mener idretten ikke gjøre nok for unge utøver med spiseforstyrrelser.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Hittil har det vært kjent at spiseforstyrrelser er vanligere blant voksne eliteidrettsutøvere, men forekomsten av spiseforstyrrelser blant unge eliteidrettsutøvere har vært ukjent - til nå.

En ny undersøkelse utført av Senter for idrettsskadeforskning viser at hele 14 prosent av jentene i 1. klasse på landets idrettsgymnas er rammet av alvorlige spiseforstyrrelser. Bare fem prosent er rammet av liknende spiseforstyrrelser på vanlige videregående skoler.

– Med tanke på at disse jentene er i starten av iddrettskarrieren sin så synes jeg det er skremmende, sier doktorgradsstipendiat Marianne Martinsen, ved Norges idrettshøgskole, som presenterte undersøkelsen i dag.

Mener idretten ikke ser alvoret

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole sier at idretten ikke tar problemene på alvor.

– Idretten har ikke gjort nok. Vi har ikke satt igang forebyggende arbeid som har vært systematisert, og det er vi nå nødt til å gjøre. Når vi nå ser at så mange unge utøvere har et så alvorlig problem, må det være et behandlingsapparat som tar vare på disse, sier Sundgot-Borgen.

Undersøkelsen sier også at jentene var mer utsatt for spiseforstyrrelser enn gutter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En utfordring vi tar tak i

Kristian Gilbert

Kristian Gilbert sier de på Wang toppidrettsgymnas tar tallene på alvor.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Wang toppidrettsgymnas i Oslo tar resultatene fra undersøkelse på alvor

– Dette er tall som vi har hørt om og som det er blitt snakket om. Dette er en utfordring som må tas tak i av oss og av alle som jobber med norsk idrett, sier Kristian Gilbert, sjef ved Wang toppidrett.

Gilbert mener det at skolen allerede har fokus på å forebygge sykdommen

– Tallene som kommer frem i undersøkelsen gjør at vi har muligheten til å gjøre de tiltakene som vi gjør. Vi tar undersøkelsen på alvor, og vi tar vår del av ansvaret for disse ungdommene, legger han til.

Han forteller at tiltakene rettes inn mot lærere og trenere og som direkte tiltak som gjøres i den daglige dialogen mellom trener og utøver for å forebygge spiseforstyrrelser.

AKTUELT NÅ