Hopp til innhold

Håper Solberg vil beklage behandlingen av norske rom

For første gang i historien vaier det internasjonale romflagget i Oslo i dag. Norske rom håper Erna Solberg vil komme med en etterlengtet unnskyldning når hun besøker feiringen av romdagen i ettermiddag.

Erna Solberg og romfolkets flagg

I morges vaiet for første gang det internasjonale romflagget fra flaggstengene utenfor Oslo rådhus. I ettermiddag kan norske rom få ytterligere oppreisning fra statsminister Erna Solberg.

Foto: Scanpix/Natalina Jansen

Natalina Jansen

Natalina Jansen har grunn til å smile idag. I Oslo vaier flagget hennes fra kommunale flaggstenger.

Foto: Privat

Et rødt hjul på grønn og blå bakgrunn. Det internasjonale romflagget vekker assosiasjoner til folkegruppens halvnomadiske kultur. I morges klokken 8 steg det for første gang til topps i flaggstengene utenfor Oslo rådhus.

Den norske romkvinnen Natalina Jansen var sammen med flere andre øyenvitne til det historiske øyeblikket.

– Det var veldig stort for meg og mitt folk. Jeg opplever dette som en offentlig anerkjennelse av oss, sier Jansen til NRK.

Fikk ikke beklagelsen

Flaggseremonien skjer i forbindelse med at det i dag er den internasjonale rom- og romanidagen.

I ettermiddag markeres dagen med tradisjonell sang og dans på Kulturhistorisk museum.

Størst forventning knyttes det nok til at statsminister Erna Solberg skal holde tale under åpningen. Kanskje blir dette dagen hvor det offisielle Norge beklager behandlingen og forfølgelsen norske rom ble utsatt for i forrige århundre.

Mange hadde ventet at Jan Tore Sanner ville beklage da han mottok rapporten om behandlingen av rom under krigen på HL-senteret i februar i år.

Den kom ikke. Jansens mor, Astrid Karoli, ba i en Ytring på NRK.no om at myndighetene revurderte.

Solberg varsler «overraskelse»

Nå er Natalina Jansen spent på hva Solberg vil si. Statsministeren har varslet at det vil komme «en overraskelse» i anledning dagen.

– Vi håper at overraskelsen er at unnskyldningen kommer. Vi er veldig spente. Det har allerede skjedd mye positivt i dag, sier Jansen.

Dersom Solberg kommer med beklagelsen i dag, blir det for første gang tatt et oppgjør med det Jan Tore Sanner beskrev som et «svart kapittel» i norsk historie.

66 norske rom ble stanset på grensa til Norge før andre verdenskrig, kun fire av dem overlevde nazistenes dødsleirer og kunne returnere hjem.

AKTUELT NÅ