Hopp til innhold

Hannes sjef i politiet ville skjenke henne og «ta henne i toeren»

Hanne Finanger fikk kjenne på kroppen hva det innebærer å melde fra om seksuell trakassering i politiet. – Kvinner i politiet må tørre å si fra, selv om det betyr at vi blir kalt pripne.

Hanne Finanger

Hanne Finanger sier det kostet mye å varsle om seksuell trakassering i politiet. Likevel mener hun det var verdt det.

Foto: Kari Lie / NRK

Tidligere denne uken skrev to anonyme, kvinnelige politibetjenter en kronikk i Dagbladet om seksuell trakassering i politiet og ved Politihøgskolen.

Den ene av de to hevder blant annet at hun opplevde at det sto en iPad som spilte av en pornofilm i politibilen hun gikk inn i som student.

De to kvinnene, som svarer på et innlegg fra Politihøgskolens rektor, mener det ikke er mulig å si fra om sextrakassering i politiet uten at det får konsekvenser for varslerens videre karriere.

– Sjekket kroppsstørrelse

Ukulturen i politietaten

To kvinnelige politibetjenter skrev denne uken en kronikk om det de mener er en ukultur i politietaten.

Foto: Skjermdump / NRK

– Jeg ble ikke overrasket, sier Hanne Finanger.

Hun har fulgt debatten tett, og leser innlegget til de to politikvinnene i en sofa hos NRK. 39-åringen har langt, brunt hår i en hestehale og er kledd i en mørk drakt, og er det man kalle passe høy, og slank.

Nøyaktig hvor høy og slank viste det seg at kollegene hadde kontroll på da hun som 23-åring begynte i sin første jobb i politiet.

– Det at jeg faktisk fikk vite at de hadde sjekket opp størrelsen min i materielltjenesten i politiet, før jeg kom, det synes jeg var litt spesielt. Det var på en måte det første jeg fikk som var litt sånn ... kroppsfokusert, sier Finanger.

Hør hele Hanne Finangers historie i Ukeslutt på NRK P2 lørdag klokken 12.30.

Skulle bli «tatt i toeren»

Og mer skulle det bli.

I 2007 drar Finanger og kollegene på hyttetur. Hun er 32 år og skal snart rykke opp til å bli innsatsleder. Men på festen på hytta samme kveld er det noen som mener at den kommende sjefen passer bedre til noe annet.

Finanger forteller at hun ble gjenstand for en del «seksuelle bemerkninger, fantasier og uttalelser». Uttalelsene kom i et fellesskap hun ikke var en del av, men likevel hørte, fordi hun lå i et rom «vegg-i-vegg».

I dommen fra arbeidsretten står det at Finangers 17 år eldre sjef uttalte at han ville skjenke henne full og «ta henne i toeren», altså ha analsex med henne.

Jeg har aldri vært i tvil om at var riktig å varsle. Men i ettertid synes jeg prisen har vært høy å betale.

Hanne Finanger

– Ble dratt ned i søla

Sexfantasien hadde visstnok vært tema i patruljebilen til dem som var i hytta også, og noe det ble hinta om mens hun var til stede, ifølge Finanger. Da Finanger gikk og la seg, innledet sjefen hennes en høylytt diskusjon med kollegene hun skulle bli sjef for, forteller hun.

Den handlet om hvordan man skulle klare å få skjenket 32-åringen full, slik at man kunne ha sex med henne.

Finanger forklarer at hun opplevde det hele som «nedverdigende og stygt», og at hun ble «dratt ned i søla». Hun sa fra til de andre på festen, men opplevde i ettertid at hun slet med å få sove. En kvinnelig sjef klarte imidlertid å få ut av henne hva som hadde skjedd, og ballen begynte å rulle.

Finangers sjef blir degradert, men protesterer. Og på politistasjonen oppstår det en isfront. De som støtta sjefen hennes mente Finanger hadde bedt om det, forteller hun.

– Jeg opplevde at en del av dem som tok hans parti snudde ryggen til meg da. De valgte å ikke snakke med meg, eller å ikke være til stede da jeg kom inn i rommet, for eksempel. Det ble veldig vanskelig for meg å være på jobb, sier 39-åringen, som derfor tok en pause fra politiet.

– Angret du på at du hadde sagt noe?

– Jeg har vel aldri vært i tvil om at det de gjorde var feil, for jeg opplevde det veldig feil. Jeg har aldri vært i tvil om at var riktig å varsle. Men i ettertid synes jeg prisen har vært høy å betale.

– Jeg tror vi må tørre å bli kalt pripne, og tørre å si fra. Det handler om de små tingene, og det handler om å statuere et eksempel på vegne av andre.

Hanne Finanger

– Håper flere vil melde fra

Karin Aslaksen er sjef for HR, eller menneskelige ressurser i Politidirektoratet (POD). Hun håper flere vil melde fra dersom de opplever sextrakassering i politiet.

Aslaksen forteller at flere meldte seg med lignende historier etter at Finanger sto frem, og at POD har opplevd noe lignende i kjølvannet av Dagbladet-kronikken.

– Jeg synes det er trist å høre at man opplever det som vanskelig å si fra. Og at disse to som sa ifra i Dagbladet opplever det som krevende å si fra i full åpenhet, men må si fra anonymt.

– Hva hjelper det hvis man varsler anonymt. Da vet dere jo ikke hvem dette gjelder eller hvor dette skjer?

– Likevel mener jeg det er viktig at det blir sagt ifra, fordi det vil gi meg som HMS – og HR-ansvarlig i politietaten, og også andre ledere, et grunnlag for å se hvor stort dette problemet er, sier Aslaksen.

– Må tørre å bli kalt pripne

Finanger måtte ta noen års pause fra politiet, men er nå tilbake som koordinator for familievold og seksuelle overgrep i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Og selv om hun fikk gjennomgå er hun ikke enig med de anonyme politikvinnene i Dagbladet om at sextrakassering er noe det er umulig å melde fra om.

– Jeg tror vi må tørre å bli kalt pripne, og tørre å si fra. Det handler om de små tingene, og det handler om å statuere et eksempel på vegne av andre innimellom. Å prøve å ta det litt i hverdagen tror jeg kan være lurt, og ikke nødvendigvis vente til det eksploderer, sier Finanger.

Vil ikke kommentere

NRK har vært i kontakt med den tidligere politimannen som ble degradert på grunn av sextrakassering. Han ønsker ikke å gi noen kommentar/intervju til NRK

AKTUELT NÅ