Hopp til innhold

Frykter tarmkreftpasienter kan dø i kø

Fastleger fortviler over lange ventetider for å bli utredet for mulig tarmkreft. Enkelte av dem sender pasienter rett til private for at de skal få rask behandling.

Jørgen Jahnsen

ØNSKER HAN KUNNE UNDERSØKE FLERE: Overlegen ved avdeling for fordøyelsessykdommer ved Akershus universitetssykehus, Jørgen Jahnsen, viser fram et koloskopiapparat som brukes til å finne ut om pasienter har tarmkreft.

– Jeg må gjøre det som er best for mine pasienter. Hvis jeg ser at det tar lang tid før de får undersøkelse, så anbefaler jeg dem å betale for en privat koloskopi, sier fastlege Keith H. Gretemeier til NRK.

Fastlegen har allerede rådet en rekke av sine pasienter med symptomer på mulig tarmkreft til å betale fra egen lomme.

Keith Gretemeier

– Det er ikke noe poeng å vente. Det skaper mye bekymring og angst. Hvis du har råd til å gå privat, så finner du ut om det er noe galt med en gang, sier fastlege Keith Gretemeier.

Foto: Kvitstein/Prosch Simonsen / NRK

– Det er ikke noe poeng å vente. Det skaper mye bekymring og angst. Hvis du har råd til å gå privat, så finner du ut om det er noe galt med en gang.

– Skillet mellom helbredelse og død

Tirsdag fortalte NRK at ventetiden i snitt på offentlige sykehus er et halvt år for tarmkreftundersøkelse. På Ahus er ventetiden på hele 45 uker. Mange urolige pasienter velger derfor å betale rundt 5000 kroner isteden.

– Hvis det er kreftsykdom som ikke oppdages, så er det skillet mellom helbredelse og død, sier Gretemeier.

Fastlegen understreker at vi har fritt sykehusvalg, og dermed mulighet til å komme inn raskere på andre offentlige sykehus, men sier enkelte pasienter kvier seg for å dra langt for å få behandling.

Overlege på Ahus: – En stor bekymring for oss

– Det er en absolutt bekymring hos oss at ventetiden er for lang. Det er frustrerende. Vi skulle ønske at vi hadde bedre bemanning og plass for å ta hånd om koloskopipasientene selv i det offentlige helsesystemet, innrømmer Jørgen Jahnsen.

Overlegen ved avdeling for fordøyelsessykdommer ved Akershus universitetssykehus sier sykehuset jevnlig benytter seg av private klinikker og andre sykehus i et forsøk på å få ned sin egen ventetid.

– Vi er et sykehus som har ansvar for nærmere ti prosent av Norges befolkning, og vår kapasitet er altfor liten i forhold til alle de menneskene vi skal ta hånd om.

– Opptil ett år er altfor lang ventetid for noen som venter på en koloskopiundersøkelse. Har man en sykdom som krever undersøkelse med koloskopi, så bør det gjøres innen rimelig kort tid. Å vente utover tre måneder er ikke akseptabelt, konkluderer overlegen.

Helseminister Bent Høie sier regjeringa har innført en pakkereform på sykehusene.

– Vi er i gang med å innføre et pakkeforløp, som innebærer at fra fastlegen henviser til koloskopi til undersøkelsen er gjennomført skal det ikke gå mer enn 21 dager, sier helseminsiter Bent Høie til NRK Dagsnytt 18.

Helseministeren: – Ikke greit å vente ett år

Ifølge helseminister Bent høie (H) er regjeringen fra januar i gang med å endre hele sykehussystemet for å få raskere behandling av de fire store kreftformene, deriblant tykktarmskreft.

– Vi er i gang med å innføre et pakkeforløp, som innebærer at fra fastlegen henviser til koloskopi til undersøkelsen er gjennomført skal det ikke gå mer enn 21 dager, sier Høie til NRK Dagsnytt 18.

Han sier regjeringa har bevilget 200 milliarder kroner til sykehusene for dette.

Tarmkreft, ventetid (uker)

AKTUELT NÅ