Hopp til innhold

Frykter ny skredpåske

Røde Kors og skredeksperter advarer folk som skal ut i fjellet i påsken.

Kjetil Brattlien

Kjetil Brattlien, senioringeniør ved Norges Geotekniske Institutt advarer om at forholdene i år ligner på fjorårets ulykkespåske. Her er Brattlien avbildet før han skal vurdere skredfaren etter at tre menn omkom i et snøskred i Tromdalen på Senja i mars i fjor.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Til tross for at det er varslet en grå start på påskeferien, er det meldt fint påskevær flere steder i landet etter hvert. Det kan lokke noen og enhver ut i naturen.

I deler av Nord-Norge har det kommet mye snø de siste ukene. Skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI) advarer om at forholdene ligner fjorårets ulykkespåske.

– Farlige forhold

– Det er veldig like forhold i snøen i Nord-Norge i år som det var i påsken i fjor. Det vil si at vi har svake lag nede i snødekket som lett går til brudd, og det skaper farlige forhold, sier Brattlien.

I fjor omkom fem personer i påsken og Røde Kors rykket ut til elleve snøskred.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid, påpeker at de spesielle værforholdene mange steder i landet denne vinteren gjør at man bør være ekstra oppmerksom.

– Grunnen til det er at det er kommet veldig mye snø mange steder, og at vinden har blåst annerledes enn før. Det gjør at det har samlet seg snø også der man normalt pleier å ferdes trygt. Så det er viktig å spørre kjentfolk og følge oppmerkede løyper for å være trygg, sier Havnelid.

De fleste ulykkene skjer i godt vær og ved forholdsvis moderat skredfare, for da er det mange som våger seg ut i bratt terreng.

Livsviktig utstyr

Gøril Einarsen

Gøril Einarsen har alltid med seg utstyr når hun skal ut på tur. Mange gjør ikke som henne, noe som i verste fall kan koste noen livet.

Foto: Privat

Gøril Einarsen i Tromsø bruker naturen flittig og har alltid med seg utstyr når hun skal ut på tur.

– Uansett om jeg går et sted jeg mener er veldig trygt, har jeg med meg gjerne både skredsøker, stang, hjelm og full pakke. Selv om jeg vet at jeg er på et trygt sted, kan jeg likevel komme borti situasjoner hvor det går et skred, og jeg må søke etter andre, sier Einarsen.

Det er imidlertid mange som ikke er like godt utstyrt som henne. Ifølge Kjetil Brattlien mangler ofte de som omkommer og deres turkamerater, nødvendig utstyr til å hjelpe seg med.

– Dessverre omkommer de fleste i ulykker delvis på grunn av at de ikke har det utstyret de trenger. De har rett og slett ikke spade, ikke søkestang og ikke skredsøker. Dermed tar det for lang tid å finne den som er tatt av skred, sier skredeksperten.

Er ulykken ute, er minuttene dyrebare.

– Du har om lag et kvarter på deg for å kunne finne folk i live. Går det mer enn en halvtime, er de fleste døde, sier Brattlien.

AKTUELT NÅ