Hopp til innhold

Frykter 500 «dobbeltgjengere» kommer til Norge i året med falsk identitet

Mennesker som kommer til Norge med et ekte pass som tilhører noen andre, utgjør ifølge Nasjonalt ID-senter et økende problem.

Passkontrollen på Gardemoen

Her i passkontroll på Gardermoen er de fleste som har kommet til Norge med impostordokumenter blitt tatt.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Mads Odnes Jensen ved Nasjonalt ID-senter

Mads Odnes Jensen ved Nasjonalt ID-senter viser hvordan problemet med impostordokumenter fortoner seg på europeisk nivå.

Foto: Kristian Elster / NRK

Tradisjonelt har det vært et problem med mennesker som prøver å komme seg inn i Norge med falske identitetsdokumenter.

I en rapport om utlendinger misbruk av ID-dokumenter i fjor som Nasjonalt ID-senter legger frem i dag, roper myndighetene varsku for et annet problem.

Nå frykter man at stadig flere kommer inn i Norge ved hjelp av ekte dokumenter, men som tilhører andre personer, det som kalles impostordokumenter.

– En impostor – eller en «dobbeltgjenger» eller «lookalike» – er et begrep som brukes av en person som utgir seg for å være en annen, sier seniorrådgiver Mads Odnes Jensen ved Nasjonalt ID-senter til NRK.

Rapporten viser at det i fjor ble registrert 44 tilfeller der noen prøvde å ta seg inn Norge ved hjelp av en annen persons papirer.

Det er en liten nedgang fra året før, men norske myndigheter tror det er store mørketall.

– Britene hadde en undersøkelse for to år siden der de beregnet at rundt 10.000 impostorer kom seg gjennom britiske flyplasser hvert år, og de avdekket tusen, sier Jensen.

Han tror at det også for Norges vedkommende kan være snakk om at bare hver tiende blir avslørt, og at det innebærer at rundt 500 personer kommer inn i Norge hvert år under dekke av å gi seg ut for å være en annen.

Syriske, irakiske og italienske pass

Syriske, irakiske og italienske ID-dokumenter (som her pass) er de som oftest brukes for å komme inn i Norge av andre personer enn de dokumentet tilhører.

Foto: Kristian Elster / NRK

15 prosent av dem som kommer til Europa

EUs grensebyrå Frontex sier at dette er et av de store problemene på europeisk nivå. De anslår at så mange som 15 prosent av dem som kommer til Europa, kommer med en annen persons identitetspapirer.

En annen grunn til at det er vanskelig å anslå størrelsen på problemet, er at mange kvitter seg med dokumentene før de kommer til Norge.

– Man kan ikke se bort ifra at de som tilegner seg impostordokumenter bruker de for å komme til Norge, og kvitter seg med disse før ankomst, skriver kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset ved Politiets utlendingsenhet til NRK.

Lærer opp kontrollører

Seniorrådgiver Mads Odnes Jensen

Seniorrådgiver Mads Odnes Jensen ved Nasjonalt ID-senter.

Foto: Kristian Elster / NRK

Nasjonalt ID-senter driver nå opplæring for at de som undersøker ID-papirer skal bli flinkere til å oppdage det når en annen person reiser på et ID-dokument.

De som sitter i passkontrollen og andre som undersøker ID-papirer blir blant annet trent opp i å stille kontrollspørsmål.

Også personell utenfor Norge blir trent opp i å avsløre folk som reiser med andres pass eller ID-papirer.

– Vi har hatt opplæring av personale til SAS og Norwegian i Milano for å avdekke både falske dokumenter og impostorer som kommer derfra, sier Mads Odnes Jensen.

AKTUELT NÅ