Partiet krever blant annet at man kler seg som nordmenn, snakker norsk, jobber, respekterer norsk kultur og væremåte, ikke skylder barnebidrag og har plettfri vandel, skriver Dagbladet.

Får full støtte fra partiledelsen

– Det er en kjensgjerning at flere asylsøkere ikke ønsker å bli en del av det norske samfunnet. De som ikke ønsker det, ikke vil jobbe og ikke lærer seg norsk, skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen.

Han har utarbeidet forslagene sammen med partikollegene Gjermund Hagesæter og Åge Starheim. De tre får full støtte fra Frps ledelse og stortingsgruppe, ifølge avisen.

Det er nødvendig å stille krav, mener Johansen.

– For å ta et eksempel: En kvinne som nekter å ta en jobb fordi hun ikke kan bruke burka i jobben, får ta konsekvensen av det. De som ikke vil jobbe, skal heller ikke få permanent oppholdstillatelse, sier han.

De som ønsker permanent opphold, som er steget før statsborgerskap, må gjennomføre og bestå en prøve i norsk og om det norske samfunnet, foreslår Johansen.

– Inn i rekken av useriøse Frp-utspill

Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) mener Frp har mistet grepet. Hun lurer på hva poenget med burkaforbud er, og tror Frps forslag kan skape inkluderingsproblemer. Begrunnelsene som Johansen legger fram, er dessuten marginale, eller ikke engang korrekte, mener Thorkildsen.

Lise Christoffersen - Lise Christoffersen - Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Lise Christoffersen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Jeg har for eksempel aldri hørt noe om at utenlandske statsborgere skylder mer barnebidrag enn norske menn, sier hun.

Ap-politiker Lise Christoffersen mener forslagene føyer seg inn i rekken av det hun kaller useriøse Frp-utspill.

– Jeg synes det føyer seg inn i det vi vanligvis hører fra den kanten, at man roter sammen mange ting i en populistisk grøt.

– Frp bryter totalt med de verdiene den vestlige kulturkretsen hvilker på, nemlig menneskerettigheter og humanisme, sier Christoffersen.

Høyres nestleder Bent Høie og Høyre-talsmann Trond Helleland har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.