Hopp til innhold

Frp mot sitt dårligste valg på 16 år

Frp ligger an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg siden 1995. – Dette er mitt ansvar, sier partileder Siv Jensen.

Video Siv Jensen taler under valgvaken

Siv Jensen til Frps valgvake: - Uansett hvor resultatet ender, har Frp stått løpet ut, til tross for et meget krevende år.

Frp ligger an til å bli valgets store taper. Etter at nærmere 90 prosent av stemmene er talt opp, har partiet en oppslutning på cirka 11 prosent – noe som er en tilbakegang på 6,5 prosentpoeng fra sist kommunevalg.

Dersom dette holder seg, vil partiet gjøre sitt dårligste kommunevalg siden de tok 10,5 prosent i 1995. Og oppslutningen er bare halvparten av den partiet fikk i sist stortingsvalg.

Se alle valgresultatene her

– En ren katastrofe

Tallene som nå kommer, er også dårligere enn det de fleste målingene insinuerte på forhånd.

I Oslo ligger nå Frp an til en oppslutning på skarve 7 prosent – noe som er en halvering fra sist kommunevalg.

I tillegg faller partiet kraftig i flere kommuner hvor de har hatt ordførermakta i siste periode:

  • I Fredrikstad gjør Frp-ordfører Eva Kristin Andersen et katastrofevalg. Foreløpig opplever partiet et fall på hele 17,2 prosentpoeng – fra 31,2 til 14 prosent.
  • I Tønsberg, hvor Frp har hatt ordførermakta i siste periode, faller partiet fra 28,9 til 10 prosents oppslutning.
  • Også i Bergen halveres partiet etter å fire år med Gunnar Bakke som ordfører.
  • Frps beste kommune ved sist lokalvalg, var Nordreisa. Nå faller partiet hele 30 prosent - fra 49,3 til en foreløpig oppslutning på 19,3 prosent.

– Dette er en ren katastrofe for partiet, og det er åpenbart at de må ta et oppgjør med seg selv. Det er rart at partileder Siv Jensen ikke er mer ydmyk, sier NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim.

Jensen vil ta ansvar

– Dette er mitt ansvar, og jeg er opptatt av at vi etter valget har en grundig analyse av valgkampen, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK, og legger til at partiet i mange kommuner har gjort et godt valg, mens det motsatte er fasit i flere byer.

Til partiets egen valgvake i Oslo sier Jensen at partiet skal vise sin styrke i motgang, og ta den styrken med seg når framgangen igjen kommer for dem.

– Uansett hvor resultatet ender, har Frp stått løpet ut, til tross for et meget krevende år, sier hun.

NRKs valgekspert Bernt Aardal forklarer Frps tilbakegang med at tendensene fra stortingsvalget 2009 nå har forsterket seg – og tenker da på at Høyre har tatt over hegemoniet på høyresiden.

– Det er en stor overgang fra Frp til Høyre, og i tillegg har mange tidligere Frp-velgere satt seg på gjerdet og latt være å stemme, sier NRKs valgekspert Bernt Aardal.

– Stemningen ble en helt annen

Carl I. Hagen

Frp-nestor Carl I. Hagen mener at 22. juli er hovedårsaken til Frps tilbakegang.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Frp-veteran Carl I. Hagen avviser at det ligger an til et katastrofevalg for partiet.

– Jeg har vært med på valg som har gitt en oppslutning på 3,5 prosent, så noe katastrofevalg blir det uansett ikke. Tap og vinn med samme sinn, sier Hagen til Fremskrittspartiets valgvake på Tjuvholmen i Oslo.

Han mener at terroranslagene 22. juli er hovedforklaringen på Fremskrittspartiets ventede nedtur, men tar selvkritikk for sin egen valgkamp i Oslo, der han stilte som ordførerkandidat.

– Jeg hadde ikke en heldig hånd med begynnelsen på valgkampen, men det ble bedre etter hvert. Samtidig er det åpenbart at stemningen ble en helt annen etter 22. juli. Det innser man ved å sammenligne målingene i juni og august, sier Hagen.

AKTUELT NÅ