Hopp til innhold

Frp-Keshvari mener minoritetssenter må fratas statsstøtte

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener Mira-senteret må miste statsstøtte. Bakgrunnen er uttalelser om barneekteskap som leder Fakhra Salimi ga til NRK i går.

Mazyar Keshvari

TRUER MED PENGESTRAFF: Mazyar Keshvari i Frp mener Mira-senteret må miste statsstøtte etter lederens uttalelser om barneekteskap til NRK på onsdag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NRK fortalte i går historien om en syrisk jente som kom til Norge som asylsøker i høst. Hun var 15 år gammel, og ble derfor adskilt fra ektemannen den første perioden.

Fakhra Salimi

PRISBELØNNET: Fakhra Salimi og Mira-senteret har fått en rekke priser for arbeidet for ytringsfrihet og minoritetskvinners rettigheter.

Foto: NRK

– Jeg føler det er veldig traumatiserende at en gravid, ung kvinne blir skilt fra mannen bare fordi noen andre har bestemt at det ikke er riktig når hun selv tenker at det er riktig. Det er retraumatisering og egentlig overgrep på hennes rettigheter, uttalte leder Fakhra Salimi.

Mira-senteret arbeider med spørsmål relatert til likestilling av minoritetskvinner i Norge

Hun fikk i 2015 Rettssikkerhetsprisen (opprettet av Norges Juristforbund) sammen med Mira-senteret.

Hun mener den syriske jenta burde fått bo sammen med ektemannen da de kom til Norge, og hun var 15 år. (Se lengre utdrag fra intervjuet nederst i denne artikkelen).

– Vi må tenke på menneskerettighetene, ikke bare på loven i Norge. I Norge er det dessuten mange unge mennesker som har et seksualliv, den eneste forskjellen er at de ikke er gift. Det blir dobbeltmoralsk, sa Salimi.

På tide å kutte statsstøtten

Det får Frps innvandringspolitiske talsmann til å reagere.

– Hvis dette er det lederen av Mira-senteret har forstått med problemstillingen rundt barneekteskap, så er det på tide å kutte ut statsstøtten, for dette er ikke en organisasjon som vi kan bruke til å fremme integrering av innvandrerkvinner, sier Keshvari.

– Barneekteskap hører ikke hjemme noe sted, og det har vært en viktig målsetting å bekjempe det blant en rekke organisasjoner som jobber for barn.

– Avskyelig

– Fakhra Salimi understreker at hun er imot barneekteskap, men peker på at løsningen ikke er å skille allerede etablerte familier. Hva sier du til det?

– Jeg mener det er helt avskyelig at for eksempel en 11 eller 14 år gammel jente skal fortsette å være sammen med den som har begått overgrep mot barnet. Vi kunne aldri ha operert med den type dobbeltstandard når det kommer til norske barn.


– Men kan det ikke være grensetilfeller? I denne saken er jenta faktisk blitt 16 år, og over den seksuelle lavalder, og mannen er i begynnelsen av 20-åra. Kan det ikke være forskjell på tilfellene her?

– Jo da, det kan det være. Det er typisk NRK å ta grensetilfellene når man skal vise en så alvorlig problemstilling. Det er klart at avdekkingen av disse sakene og det som har vekket oppsikt er at barn ned i 11-årsalderen har vært gift med godt voksne menn. Det kan være noe skille, men det som ikke kan være diskutabelt er prinsippet om at barn ikke inngå ekteskap med voksne menn, sier Keshvari.

Han sier han vil ta opp saken med statsråden og i budsjettprosessen.

Forvrenger uttalelsene mine

Fakhra Salimi mener Keshvari har mistolket henne.

«Jeg reagerer sterkt på at Keshvari fra Frp forvrenger mine uttalelser som handlet om en enkeltsak, til å være en generell fremstilling av ekteskap mellom barn og voksne. Saken gjaldt en 16 år gammel jente som er gift med en mann på 22 år. Jeg uttrykte tydelig under intervjuet at jeg tar sterkt avstand fra barneekteskap. Keshvari må lese mine uttalelser igjen før han begynner å true med å kutte støtten til Mira-senteret», skriver Salimi i en e-post til NRK.

«Mira-senteret er sterkt imot ekteskap inngått med mindreårige jenter. Vi har i over 30 år jobbet for kvinner og barns rettigheter både i Norge og internasjonalt. Gjennom vårt arbeid har vi synliggjort undertrykkingsmekanismer i patriarkalske samfunnsstrukturer og satt likestilling for minoritetskvinner på dagsorden. Vi har jobbet mange år for å forebygge tvangsekteskap og vold mot kvinner blant innvandrermiljøer og for integrering av innvandrer- og flyktningkvinner i Norge.»

«Jeg mener at det er høyst kritikkverdig at en politiker bruker trusler om kutt i statsstøtte for å kneble uavhengige organisasjoner og meningsmotstandere. Dette virker som et forsøk på å tie andre meninger enn det Frp innehar om asyl- og integreringspolitikk. På bakgrunn av dette ber jeg statsråd Listhaug og andre regjeringspartier om å gripe inn og ikke tillate at innvandrerkvinners egne stemmer stilner i integreringsdebatten.»

Unicef: Ikke alltid riktig å splitte

Debatten om hvordan Norge skal behandle barneekteskap har gått høyt etter at NRK på tirsdag avslørte at minst 61 mindreårige asylsøkere var gift da de kom til landet det siste året. Minst ti jenter var under 16 år.

Unicef sier til Vårt Land i dag at det noen ganger kan være best for barnet å fortsette i et inngått ekteskap.

– I forhold hvor de som er gift ikke er altfor unge, er relativt jevnaldrende, er i en helt frivillig og noenlunde likeverdig relasjon og kanskje har felles barn, kan det i noen tilfeller være til det beste for barnet at vi ikke strikt følger loven, sier Merete Agerbak-Jensen i Unicef Norge.

Samtidig understreker hun at barneekteskap i utgangspunktet er helt uakseptabelt.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sa dette på spørsmål om alle jenter under 16 år blir holdt adskilt fra ektemannen når de kommet til Norge.

– For de fleste kan det bety at de bor adskilt, men her må vi gå inn i det enkelte tilfellet. Seksuell lavalder i Norge er 16 år, og det vil ofte være styrende for hvordan man tenker rundt disse sakene. Men andre problemstillinger som vold og tvang vil også telle med i vurderingene, sa Bufdir-direktør Mari Trommald til NRK på tirsdag.

Leder for Mira-senteret, ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn, Fkhra Salimi mener det er traumatiserende for en ung kvinne å bli skilt fra mannen.

– FEIL Å SPLITTE: Se utdrag fra onsdagens intervju med Fakhra Salimi, leder for Mira-senteret, ressurssenter for kvinner med minoritetsbakgrunn.

AKTUELT NÅ