Hopp til innhold

– Ironisk at regjeringen øker alkoholavgiftene mer enn de rødgrønnne

Etter å ha forsvart regjeringens politikk i åtte år, benytter Eskil Pedersen første statsbudsjett i opposisjon til å komme med et lite stikk til Frp.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen sier Frp i alle år har scoret billige politiske poeng på at alkoholavgiftene skal ned. Men i dag økte Frp og Høyre alkoholavgiften enda mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Twitter skriver Pedersen at Frp øker alkoholavgiftene mer enn de foreslo, og legger ved et bilde av en valgkampbutton med slagordet:

«Øl blir billigere med Frp i regjering»

Men da finansminister Siv Jensen la frem regjeringens forslag til statsbudsjett tidligere i dag, kom det frem at alkoholavgiftene øker med 1,9 prosent. Med Stoltenbergs forslag skulle avgiftene økes med 1,6 prosent.

Dette begrunner regjeringen med at anslaget for prisvekst neste år er oppjustert. Dermed opprettholdes det samme reelle avgiftsnivået som tidligere, ifølge deres forslag.

Laster Twitter-innhold

– Ironisk

Atle Simonsen

Sentralstyremedlem i FpU, Atle Simonsen

Foto: NRK
Gjermund Hagesæter

Gjermund Hagesæter (Frp)

Foto: Petter Olden / NRK

– Jeg har vært i mange skoledebatter med FpU hvor de lover gull og grønne skoger. Alkoholen skal nærmest flomme i gatene. Avgiftene skal ned, øl og sprit skal bli billigere. Da blir det ganske ironisk at de setter opp avgiftene mer enn vi gjorde, sier AUF-lederen.

Men sentralstyremedlem i FpU, Atle Simonsen, er ikke flau over at en finansminister fra nettopp Frp nå varsler økte avgifter på alkohol.

– Det er kun en prisstigning som er lagt inn nå. Det er naturlig å gjøre det med alle avgifter, sier han til NRK.no

– En teknisk prisjustering

Også Gjermund Hagesæter, som representerer Frp i finanskomiteen på Stortinget, mener det er en misforståelse at Høyre/Frp-regjeringen øker alkoholavgiften.

Han viser til at den forventede prisstigningen har økt siden de rødgrønne la fram sitt budsjett for en måned siden, og at det derfor ikke innebærer en økning i avgiften når Høyre og Frp nå går inn for å øke avgiften i takt med prisstigningen.

– Det er ingen grunn til å få panikk her. Dette er en ordinær videreføring av et gjeldende avgiftsregime, sier han.

Finansminister Siv Jensen sier til NRK at de ikke har tatt stilling til alkoholavgifter i dette budsjettet.

– Man kan godt ta en diskusjon på om alkoholavgiftene i Norge bør være høyere eller lavere, men dette er kun en ren teknisk prisjustering, sier Jensen.

– Komitimen

– Dette er jo rene komitimen. Nå har Frp virkelig inntatt regjeringskontoret. I alle år har de lovet billigere alkohol, og scoret billige politiske poeng på det, sier Pedersen.

Han kritiserer ikke regjeringen for avgiftsnivået, og sier han ikke ønsker billigere alkohol.

– Men dette viser jo at de ikke snakket sant i valgkampen. Øl blir ikke billigere med Frp i regjering, sier han.

Hagesæter legger ikke skjul på at alkoholavgiften i Norge hadde vært betydelig lavere dersom Frp fikk bestemme. Men både Frp og Høyre har inngått en avtale med Venstre og KrF der det blant annet står at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast».

– Den formuleringen legger begrensninger for oss. Vi kan ikke kutte avgifter på alkohol sånn som vi ønsker, sier han.

Actis jubler

I Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan jubler de over regjeringens ruspolitikk.

– Det nye statsbudsjettet er svært gledelig lesing for oss som jobber i rusfeltet, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i Actis i en pressemelding.

Hun skulle gjerne ha sett at økningen var større, men påpeker at dette er et lite skritt i riktig retning.

Økt grensehandel

Men Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) er ikke like imponert over regjeringens forslag.

– Å øke de norske alkoholavgiftene sender i praksis nordmenn over grensen og gjør grensehandel og smugling mer fristende, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

Hun mener dette bidrar til å øke avstanden mellom svenske og norske vin- og brennevinspriser.

– Siv Jensen og Solberg-regjeringen bidrar i sitt første budsjett til at omsetningen sendes ut av Norge, og at Vinmonopolet svekkes sakte og sikkert, sier Jordheim.

Direktør i Virke Handel, Thomas Angell, sier økningen er en refleks av at prisene forventes å stige mer. Dermed er det bare en prisvekstjustering, men han hadde håpet på tiltak som kunne bidra til redusert handelslekkasje.

– Forslaget bidrar ikke til redusert grensehandel, det bidrar til å opprettholde grensehandelen på et høyt og stigende nivå, sier Angell til NRK.

AKTUELT NÅ