Bushra Ishaq - Bushra Ishaq sier hun er vant med å motta trusler, men at nok er nok. I går trakk hun seg fra en debatt om ytringsfrithet etter trusler. - Foto: Berit Roald / Scanpix

Bushra Ishaq sier hun er vant med å motta trusler, men at nok er nok. I går trakk hun seg fra en debatt om ytringsfrithet etter trusler.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Fritt Ord-vinner trakk seg etter trusler

Fritt Ords prisvinner Bushra Ishaq trakk seg i går fra en ytringsfrihetsdebatt på Litteraturhuset i Oslo etter å ha mottatt trusler.

Bushra fikk i mai Fritt Ords ærespris sammen med Venstres Abid Raja. Hun har i flere år jevnlig deltatt i politiske debatter om kontroversielle temaer som Muhammed-karikaturene, feminisme, snikislamisering og hijab, skriver Dagsavisen.

Les også: Fritt Ord til Raja og Ishaq

Deltakelsen i norsk offentlighet har avstedkommet en strøm av hatmeldinger og drapstrusler og da hun holdt en tale under Bjørnsonfestivalen i Molde, sto unggutter foran scenen og sjikanerte henne.

Nå sier hun til Dagsavisen at nok er nok.

Prisen for høy

– Som muslimsk samfunnsdebattant er jeg vant til at jeg mottar trusler og sjikane, og jeg vet at ytringsfriheten har sin pris. Nå har jeg kommet til et punkt der jeg må påse at denne prisen ikke blir for dyr. Jeg har nå vurdert trusselsituasjonen slik at jeg vil prioritere min egen sikkerhet først. Derfor trakk jeg meg fra debatten, sier hun.

Ironisk nok dreide debatten i Litteraturhuset seg om religionskritikk og ytringsfrihet, og sammen med Ishaq skulle Kjell Magne Bondevik, Henrik Syse og Usman Rana delta.

– Trenger stemmen

Ishaq understreker at hun ønsker å fortsette med sitt engasjement og sine offentlige verv, men at hun nå håper at situasjonen roer seg ned.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener det er en skam for Norge at noen føler seg truet til å trekke seg fra det offentlige ordskiftet.

– Vi trenger hennes stemme i debatten, sier Kokkvold.

Les også: - Ikke akkurat Nina Karin Monsen

(NTB)