Hopp til innhold

Frelsesarmeen vant pensjonssak i retten

Frelsesarmeen ble saksøkt fordi de nektet å betale det de mente var urimelige tilleggsregninger for økt pensjon til tidligere ansatte ved to nedlagte sykehjem. Nå er den ideelle organisasjonen frifunnet i Oslo tingrett.

Bestumhjemmet

Sykehjemmet Bestumhjemmet i Oslo ble nedlagt i 2001.

Foto: NRK

– Vi mente at vi hadde en god sak og vi er veldig glade for at saken gikk i vår favør, sier forvaltningssjef Thorgeir Nybo i Frelsesarmeen til NRK.

Frelsesarmeen har i mange år drevet sosiale institusjoner med støtte fra det offentlige. To av dem var Bjørklund Alderspensjonat i Tromsø, som var et aldershjem, og Bestumhjemmet i Oslo, som var et sykehjem.

Disse institusjonene ble nedlagt i henholdsvis 1997 og 2001.

De var drevet på oppdrag fra kommunene og de ansatte hadde derfor kommunal pensjonsordning og det satte Frelsesarmeen av penger til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forvaltningssjef Thorgeir Nybo i Frelsesarmeen

Forvaltningssjef Thorgeir Nybo kan glede seg over at tingretten dømte i Frelsesarmeens favør.

Foto: NRK

Lovendring førte til regning

Men en lovendring fra 2004 gjorde at tidligere arbeidsgiver også måtte dekke såkalt regulering av pensjonen.

Frelsesarmeen fikk derfor en ekstra pensjonsregning for institusjoner som var nedlagt mange år tidligere. Dette mente de var urimelig og nektet å betale.

Overføringsavtalens Sikringsordning som sikrer at pensjonister får det de har krav på har til nå betalt mellomlegget.

Fra 2005 til 2012 vokste beløpet til 5,6 millioner kroner.

Slipper å betale

Sikringsordning saksøkte Frelsesarmeen og nå er dommen fra Oslo tingrett klar.

Frelsesarmeen frifinnes for kravet, og kravet om fremtidig forpliktelse til betaling avvises. Overføringsavtalens Sikringsordning må også betale Frelsesarmeens saksomkostninger.

– Dette er viktig både prinsipielt og økonomisk for oss, sier Nybo.

Frelsesarmeen har ytterligere 14 institusjoner med tilsvarende tvist som er satt på vent i Forliksrådet mens man ventet på avklaring i denne saken.

Frelsesarmeens advokat Anne Marie Due mener dette er en viktig dom for organisasjonen.

Advokat Anne Marie Due.

Frelsesarmeens advokat Anne Marie Due mener det kunne gått ut over Frelsesarmeens tilbud dersom de ville måtte betalt millionregningen.

Foto: NRK

– Det er viktig fordi det er snakk om veldig mye penger som de eventuelt måtte brukt av innsamlede midler, gaver og arvemidler som er viktig for Frelsesarmeen å bruke på andre ting, sier Due.

– Frelsesarmeen har hele tiden ment at de ikke var ansvarlig for disse etterregningene, som vi har kalt dem.

Millionregning

Advokaten sier at Frelsesarmeen risikerte å måtte betale mellom 50 og 100 millioner kroner i ekstra pensjonsutgifter hvis man tar med de andre institusjonene som står i kø og de pensjonsutgiftene som vil løpe i fremtiden.

Advokat for Overføringsavtalens Sikringsordning, Ingeborg Moen Borgerud, sier de ikke har tatt stilling til om de vil anke.

– Jeg er overrasket over resultatet, men har så langt ingen kommentarer ut over dette. Først skal vi gjennomgå domspremissene nøye. Deretter vil styret i Sikringsordningen ta stilling til om dommen skal påankes.

Ankefristen er en måned fra 15. august.

– Kan knekke ideelle organisasjoner

Hovedorganisasjonen Virke var Frelsesarmeens partshjelper i rettssaken.

Direktør Torbjørg Aalborg i Ideell sektor mener dette er en veldig viktig dom som sammen med to lignende dommer fra tidligere i år blir stående som en sterk kritikk av hvordan pensjonsordningene for ideelle organisasjoner fungerer.

– Pensjonsordningene slik de håndteres i dag er den største enkelttrusselen mot ideelle aktører innen helse og omsorg. Det er det som kan ta rotta på disse aktørene, sier Aalborg til NRK.

Han mener dommen er et tydelig signal til politikere og byråkrater om at ting må endres slik at disse aktørene får ordentlige avtaler som også dekker pensjon.

AKTUELT NÅ