Hopp til innhold

Forventer mer av Norge med nye fly

Valget av F-35 som nytt kampfly for det norske forsvaret gjør at USA i større grad ser på Norge som en sannsynlig samarbeidspartner i krigsoperasjoner.

Oberst Beachel Curtis

Oberst Beachel Curtis sier det vil bli lettere å samarbeide med Norge når begge landene tar i bruk kampflyene F-35.

På den militære flybasen Eglin i det vestlige Florida blir amerikanernes nye kampfly, F-35, testet og evaluert.

F-35 skal kunne brukes til patruljering og etterretningsoppdrag, men også i tyngre krigsoperasjoner.

– Jeg føler meg sikker, ut ifra det jeg har sett nå, på at dette blir et svært kapabelt stridsfly om noen år, sier pilot Lauren-Jan Vijge etter testflyvningen.

Tror Norge blir spurt om å bidra

Det er USA som utvikler F-35, men også Norge er med, og har status som såkalt partnerland sammen med sju andre nasjoner.

Amerikanerne er fornøyd med at flere av ders nærmeste allierte, også Norge, har valgt F-35. For USA kan det være en fordel neste gang de vil be om hjelp i en krigssituasjon.

– Vi har sett at de gangene vi bruker det samme utstyret, blir forholdet og innsatsen bedre, slik vi har sett med F-16, uttaler oberst Beachel Curtis.

De amerikanske offiserene skryter av norske piloter.

Bombingen av Libya og oppdrag over Afghanistan har vist at Norge kan bidra.

– Det er alltid lettere når våre allierte har samme stridsevne som oss. Da står alle på like fot. Det er bra, sier Curtis.

– Så du tror Norge vil bli spurt om å bidra igjen?

– Absolutt. Det tror jeg, svarer Curtis bestemt.

De nye F35-flyene testes på den militære flybasen Eglin i det vestlige Florida.

NETT-TV: De nye F35-flyene testes på den militære flybasen Eglin i det vestlige Florida.

Koster Norge 248 milliarder kroner

Beslutningen om å kjøpe 52 jagerfly av typen F-35 vært omstridt i Norge.

Selve kjøpskostnaden kommer til å være 64 milliarder kroner, mens totalkostnadene med drift og vedlikehold blir på om lag 248 milliarder kroner, ifølge de siste beregningene fra Kampflyprogrammet.

Les også: Naivt å tro at ikke budsjettet sprekker

Våpnene i det nye kampflyet er kraftige.

– Alle våpnene vil bli fraktet inne i flykroppen, og du kan frakte rundt 900 kilo bomber. Det er virkelig, virkelig store bomber og missiler som kan lagres i flyet, forklarer pilot Lauren-Jan Vijge.

Stealth-teknologien, med våpnene er trukket inn i flyet, gjør at flyet kan komme seg usett inn i luftrom.

– Under et angrep vil lukene åpnes, våpnene skytes ut og lukene lukkes igjen, uten at noen oppdager at vi har vært der, sier Vijge på flybasen i Florida.

Etter diskusjoner om kvalitet og beslutningsprosess, er Forsvaret nå fornøyd med løsningen som er kommet på plass, og sier at om fem år vil de ha en helt annen militær slagkraft enn noen gang før.

– Et nytt kampflyvåpen vil bli en ryggrad i det norske Forsvaret. Dette flyet vil være avgjørende i forsvaret av Norge i lang tid fremover, sier Eystein Kvarving, talsmann for Forsvarsstaben.

AKTUELT NÅ