Hopp til innhold

Spesialenheten ba ikke om medieforbud: – Vi forutså ikke den enorme mediedekningen

Spesialenheten fengslet korrupsjonssiktede Eirik Jensen i all hemmelighet, men ba ikke om å ta fra polititoppen tilgangen til medier. Nå sier de det kan skade etterforskningen.

Liv Øyen i Spesialenheten

SKADELIG: Liv Øyen som leder Spesialenheten i Øst-Norge forteller at mediedekningen av saken med den korrupsjonssiktede Eirik Jensen kan ødelegge etterforskernes jobb. Likevel ba de aldri om medieforbud for polititoppen, og han kan lese aviser, se på tv og høre radio.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Da Eirik Jensen ble pågrepet mandag i forrige uke var det preget av betydelig hemmelighold. Dagen etter ble han begjært fengslet i Oslo tingrett for lukkede dører, og papirene ble holdt tilbake og klausulert.

Spesialenheten ba retten om tillatelse til å holde Jensen i fullstendig isolasjon, og han skulle ikke få kommunisere med noen andre enn sin forsvarer og etterforskningen.

Dette fikk de medhold i samtidig som han ble varetektsfengslet i fire uker.

Men forbud mot at polititoppen leser aviser, ser tv og hører radio ba de ikke om, og nå innrømmer Spesialenheten at de kan ha feilberegnet.

– På det tidspunktet forutså ikke vi den enorme mediedekningen, sier leder Liv Øyen for Spesialenheten i Øst-Norge.

Siden den gang har saken der Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon preget mange avisforsider, nettaviser og nyhetssendinger.

Svært mange påstander og detaljer om bakgrunnen for at saken rulles opp har kommet frem i media. Totalt er Eirik Jensen nevnt rundt 1000 ganger i norske medier den siste uka.

Alle NRKs saker: Polititopp siktet for grov korrupsjon

Spesialenheten vil hverken bekrefte eller avkrefte noen påstander, men sier de også får med seg det store omfanget i avisspaltene og ellers.

– Angrer dere på at dere ikke ba om medieforbud?
– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Øyen.

Avis-forsider om Eirik Jensen

OMFATTENDE: Mediedekningen av Eirik Jensens sake har vært omfattende, og det har kommet fram mange detaljer og påstander.

Foto: NRK

– Kan skade etterforskningen

Hun innrømmer likevel at det store omfanget av opplysninger i media kan ødelegge for henne og etterforskerne hennes som nå jobber i ett med å belyse hva som har skjedd, og ikke skjedd.

– Mediedekningen i denne saken er egnet til å skade etterforskningen, og det er uheldig, sier Øyen.

Liv Øyen

OPPTATT: Den offentlige interessen for saken er svært stor, og Liv Øyen i Spesialenheten må stadig svare på telefoner fra medier.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lederen i Spesialenheten bekrefter til NRK at de nå har satt i gang alt tilgjengelig etterforskningspersonell for å arbeide med Eirik Jensen-saken.

I tillegg har de nå fått bistand fra Kripos og Økokrim som blant annet har spesialkompetanse på å etterforske økonomi og korrupsjon.

Les også: Får bistand fra Økokrim og Kripos i polititopp-saken

Øyen vil ikke kommentere om Eirik Jensen har fulgt saken om seg selv i media, men forteller at muligheten han har påvirker arbeidet til Spesialenheten blant annet i avhørsrommet.

– I enhver etterforskning er det viktig at vi vurderer hvilket tidspunkt det er taktisk riktig å legge fram informasjon for den siktede, sier hun.

– Hvorfor ba dere ikke om medieforbud da?
– Ethvert tvangsmiddel skal vurderes konkret mot lovens vilkår om nødvendighet og forholdsmessighet. Da vi begjærte fengsling forutså vi ikke at det skulle bli nødvendig, men saken har utviklet seg på en annen måte i ettertid, svarer Liv Øyen.

Les også: Advarte politiet i 2010 om frikort for hasjsalg
Les også: Mangeårig kollega om Eirik Jensen: – En mer rakrygget person skal man lete lenge etter

Forsvareren: – Spesialenheten burde forstått

Forsvareren til Eirik Jensen reagerer på at Spesialenheten ikke selv så muligheten for mediedekning som kunne skade etterforskningen, og påvirke saken.

– Jeg er overrasket over at Spesialenheten ikke tenkte på å be om medieforbud, sier Jens-Ove Hagen til NRK.

Forsvareren forteller til NRK at Eirik Jensen ikke har hatt noe stort ønske om å følge saken tett i media, og at han derfor ikke har bedt om aviser eller tilgang tv og radio.

Forsvarer Jens-Ove Hagen og Helle Kristin Gulseth fra Spesialenheten

OVERRASKET: Jens-Ove Hagen som forsvarer Eirik Jensen er overrasket over at Spesialenheten ikke forutså mediekjøret.

Foto: Simon Solheim / NRK

Hagen peker på omfattende lekkasjer i mediene fra både Eirik Jensen-saken og narkotikasaken i Bærum, og sier han mener det er tydelig at det er noen som har interesser av at det kommer frem mange detaljer og beskyldninger.

– At de ikke har forstått og vært forutseende nok til å skjønne at det er krefter som her føler seg tjent med at det kommer påstander ut i mediene stusser jeg over, sier Hagen da om Spesialenhetens vurderinger.

Les også: Forsvarer for narkosiktet: – Jensen hjalp min klient smugle hasj i en årrekke

Også forsvareren til den narkotikasiktede 47 år gamle Gjermund Cappelen reagerer på Spesialenhetens mangel på medieforståelse.

– Det er uforstålig at de ikke tror det blir en massiv mediedekning når de pågriper en av de mer kjente politimennene i Oslo i en alvorlig sak, sier Benedict de Vibe til NRK.

Han tror de har tabbet seg ut.

– Det ligger en taktisk feilvurdering bak dette, men jeg er usikker på om det skader etterforskningen, sier de Vibe.

– Å ikke kunne ta til motmæle er det verste

Eirik Jensen har nektet straffskyld, og både han og forsvareren ønsker nye avhør raskt slik at han kan svare på beskyldningene og få avklart saken.

Forsvarer Hagen er opptatt av at det for hans klient og ham som forsvarer er vanskelig når de ikke kan motsi alle påstandene som kommer åpent ut i mediene.

– Mediene presenterer i veldig stor grad ensidig informasjon og beskyldninger mot tjenestemannen. Han har selv bare fått forelagt et minimum av det i avhør, og det gir en særdeles skjev balanse når han er avskåret fra å ta til motmæle, sier Jens-Ove Hagen.

– Hvordan påvirker det ham?
– Det er det verste for ham. Å sitte der og ikke kunne ta til motmæle. Han får ikke vite det han trenger slik at han kan hjelpe etterforskerne og gi dem informasjon som han mener kan avkrefte mistanken mot ham, svarer Hagen.

AKTUELT NÅ