Hopp til innhold

Fortsatt tro på enighet om Syria-flyktninger

STORTINGET (NRK): Avstanden er fortsatt stor, men ingen har planer om å bryte. Partiene på Stortinget håper å bli enige om antall Syria-flyktninger før sommeren.

Støre blir intervjuet av pressen i en gang på Stortinget. Nesvik og andre politkere i bakgrunnen

GI OG TA: – Når vi fortsetter å snakke, så opplever jeg at avstanden ikke forhindrer oss fra det, sa Jonas Gahr Støre etter onsdagens forhandlingsmøter om Syria-flyktninger.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg opplevde ikke at noen forlot møtet mens det pågikk, sa en lattermild Ap-leder Jonas Gahr Støre på spørsmål om alle partiene fortsatt deltar i forhandlingene.

Etter fire forhandlingsmøter i Statsrådssalen på Stortinget er partene enige om å møtes igjen torsdag morgen klokken 09.

I mindretall

Mange spørsmål henger i luften og må landes før et mulig forlik kan være på plass.

Hvor mange skal få komme? Når skal de komme? Hvor skal pengene tas fra? Skal kommunene få mer penger til å ta imot flyktninger? Kan flyktningene huses i midlertidige boliger, som nedlagte skoler? Skal Norge gi mer penger til bistand i nærområdene?

Hvilke spørsmål de eventuelt har funnet svar på, ville ingen politikere si noe om etter møtet onsdag formiddag.

– Forhandlingene foregår i forhandlingsrommet, ikke i gangen utenfor, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, til NRK.

Ved et nødskrik slapp han unna at Frps landsmøte vedtok at partiets krav er null ekstra kvoteflyktninger. I stedet sørget partiledelsen for en formulering som slår fast at ti tusen, slik stortingsflertallet ønsker, er uaktuelt.

Men det er stor forskjell på null og 10 000.

– Vi går inn i forhandlingene med våre egne utgangspunkt, og her er utslagsrommet relativt stort, sier Nesvik.

SV kan «flytte seg på noe»

Arbeiderpartiet har tidligere åpnet for å fire på kravet om ti tusen i bytte mot et bredt forlik.

SV-leder Audun Lysbakken har gjentatte ganger advart mot å forhandle seg vekk fra dette kravet, men sier nå at de «kan flytte seg på noe».

– Men vi må ha et resultat som gjenspeiler at et flertall på Stortinget ønsker å ta imot 10 000 flyktninger og en kraftigere innsats i nærområdene. Vi blir bare med på en avtale dersom vi synes den er god.

Enige om å skyve på Syria-regning

Det eneste partiene kan slå fast, er at Syria-forhandlingene ikke skal ikke stikke kjepper i hjulene for behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.

– Det det eventuelt er enighet om, det skal vi få inn, men revidertforhandlingene går etter normal prosedyre og holder de aktuelle fristene, sier Hans Olav Syversen i KrF.

Kvinne med skaut og grønn kjole sitter utenfor et telt i en flyktningleir i Tyrkia

FLYKTNINGKRISE: Nærmere fire millioner mennesker har flyktet fra Syria til nabolandene. Nå diskuterer norske politikere hvor mange Norge skal ta imot. Denne syrisk-kurdiske kvinnen er fotografert utenfor et telt i en leir i Sanliurfa i Tyrkia i februar 2015.

Foto: BULENT KILIC / AFP

Finanskomiteen må legge frem sin innstilling til revidert senest andre uken i juni.
Stortinget skal behandle revidert 19. juni.

Inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har bedt kommunene svare på om de er villige til å ta imot nye flyktninger. Svarfristen utløp egentlig onsdag, men som NRK fortalte i går har et stort bedt om å få svare senere – etter at forhandlingene på Stortinget er avsluttet.

AKTUELT NÅ