Hopp til innhold

Forlenger politibevæpningen igjen: – Ikke tvil om at det er midlertidig

På grunn av det han kaller «store uklarheter» om trusselnivået i Norge har justisminister Anders Anundsen gitt politiet lov til å bære våpen i åtte nye uker.

Politiet henter våpen fra kassa

ALTERNATIVET: Dersom politiet ikke skal få bære ladd pistol på hofta, er alternativet å låse det ned i en kasse i bilen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Anders Anundsen forlenger politibevæpningen igjen

FORLENGER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) forlenger politibevæpningen nok en gang.

Foto: NRK

Den midlertidige bevæpningen av norsk politi har vart siden november i fjor, men skulle etter planen avvikles i november i år. Etter terrorangrepet i Paris snudde imidlertid Politidirektoratet og forlenget bevæpningen to ganger.

Etter å ha fortalt NRK at politiet skal få bære våpen på hofta i åtte nye uker, svarer justisministeren dette til kritikere som mener et års bevæpning ikke kan kalles «midlertidig».

– Det er ingen tvil om at dette er midlertidig. Dette dokumenteres jo også ved at POD i en periode hadde dokumentert at bevæpningen skulle tas ned. Jeg mener den diskusjonen egentlig er lagt død.

– Spesiell situasjon

I oktober i år, altså før Paris-terroren, sa PST at terrortrusselen mot Norge var redusert, etter å ha vært økt siden i fjor sommer. PST har siden Paris-terroren ikke oppjustert trusselnivået, men iverksatte i november deler av det norske terrorplanverket på grunn av «økt usikkerhet».

Da bevæpningen ble forlenget i desember i år, opplyste Justisdepartementet at Politidirektoratet og PST skulle bruke tiden fremover på å «vurdere det nasjonale trusselbildet i lys av den siste tids hendelser i Europa».

Denne vurderingen har imidlertid ikke gitt et klarere bilde av trusselsituasjonen mot Norge, skal man tro statsråden.

– Politidirektoratet har søkt om forlengelse av den midlertidige bevæpningen, basert på deres faglige møte med trusselvurderingen til PST. Vi er i en litt spesiell situasjon, fordi trusselnivået ikke har blitt endret fra oktober direkte, men det er store uklarheter rundt dette, sier Anundsen.

Ny bevæpningsdebatt

Kort tid etter Paris-angrepet uttalte Frps Ulf Leirstein at det ville være «svært uklokt» å avvæpne politiet», og slo et slag for en ny debatt om permanent bevæpning. Dette møtte motbør fra blant andre Senterpartiet og Arbeiderpartiet, mens Leirstein ikke uventet fikk støtte av partifelle og justisminister Anundsen.

Regjeringen vil nå be et utvalg se på erfaringene norsk politi har hatt med midlertidig bevæpning, for å få «et bedre faglig grunnlag for den videre debatten».

– Blir det vanskeligere å avvikle den midlertidige bevæpningen, etter hvert som politiet blir mer vant til det?

– Nei, det gjør det ikke, fordi premissene her har hele tiden vært at dette er en midlertidig bevæpning. Den skal ned. Så har regjeringen bestemt at man skal sette ned et utvalg som ser på hvordan fremtidig bevæpningsmodell for politiet skal være, sier Anundsen, som håper arbeidet kan komme i gang «så snart som mulig».

Utvalget skal settes sammen av «personer fra politietaten med operativ erfaring, fagforeninger og forskermiljø», ifølge Justisdepartementet.

Politiet vil ikke gå tilbake til fremskutt lagring, fordi det tar lang tid å hente opp våpenet fra våpenkasse.

30 SEKUNDER: Innsatsleder Roger Pettersen i Romerike politidistrikt viser hvor lang tid det tar å hente fram våpenet fra våpenkassa.

AKTUELT NÅ