Hopp til innhold

– Jeg forelsket meg i en svindler

Kjell Arne Sommervold forteller hvordan han ble rundlurt av kvinner han møtte via en datingtjeneste på Internett. Nå ønsker han å advare andre norske menn.

Kjell Arne Sommervold

- Jeg ble glad i kvinnene, forteller Kjell Arne Sommervold om damene som etterhvert viste seg å være svindlere.

Foto: privat

Kjell Arne Sommervold (39) fra Haltdalen i Trøndelag har blitt lurt to ganger av utenlandske jenter han har blitt kjent med på norske nettdatingsider.

Etter at NRK i forrige uke skrev at nordmenn har blitt lurt i datingsvindel for minst 37 millioner kroner så langt i år, har mange tatt kontakt for å fortelle om sine opplevelser.

Sommervold velger å fortelle sin historie for å advare andre menn mot å gå i den samme fella som han selv har gått i.

Les også: - Menn blir lurt mest

– Det føltes som et forhold

Sommeren 2009 opprettet Sommervold en profil på et norsk nettdatingsted for første gang. Som så mange andre nordmenn ville han forsøke å finne kjærligheten via nettet. Flere i bygda hans hadde lyktes med å finne en partner på denne måten, så Sommervold var ved godt mot.

Les også: Én av ti har vært på date med noen de har truffet på nettet

Han kom raskt i kontakt med en vakker og høyt utdannet kvinne fra Russland, og de to utvekslet en rekke lange brev og flere bilder.

– Vi kommuniserte godt og lenge, og hun ringte meg også ved flere anledninger. Jeg lot meg forelske, forteller Sommervold.

De to bestemte seg for å treffes, og ble enige om at hun skulle komme til Norge på besøk.

Jeg anmeldte ikke til politiet, fordi jeg følte jeg ikke ble utsatt for noe kriminelt direkte.

Kjell Arne Sommervold

– Så var det slik at hun manglet penger til pass og billetter. For meg var det en kostnad innenfor rimelighetens grenser, så jeg overførte det hun trengte via Western Union.

Så ble kvinnen plutselig borte. Sommervold forsøkte å gjenopprette kontakten, men regnet til slutt med at kvinnen hadde gått fra ham.

Begynte å fatte mistanke

På høsten traff han en ny kvinne. Også denne gangen fikk han god kontakt. Sommervold forelsket seg, og følte at han hadde etablert et godt forhold til den russiske kvinnen som ønsket å komme til Norge. Også hun trengte litt økonomisk hjelp, og Sommervold stilte opp for kjæresten.

Dagene før det første møtet var han spent. For andre gang kjørte han den lange veien fra Trøndelag til Gardermoen for å treffe sin utkårede. Men ingen kjæreste dukket opp.

– Jeg fikk lånt en PC og sjekket e-posten min. Der var det en lengre mail fra henne om at russiske tollmyndigheter krevde at hun viste frem penger til oppholdet i Norge. Hun ba om at jeg raskt måtte overføre 1500 euro til det formålet, slik at hun slapp å kjøpe ny billett, forteller Sommervold.

Han innrømmer at alarmklokkene så vidt hadde begynt å ringe da.

– Jeg tenkte jo mitt, men betalte pengene. En ny avtale ble gjort, og en uke senere stod jeg på flyplassen igjen, forteller han.

Heller ikke denne gangen dukket kvinnen opp, og Sommervold begynte å innse hva han var blitt utsatt for.

– Vanskelig å snakke med politiet

Til sammen har Sommervold utbetalt rundt 25.000 norske kroner til de utenlandske kvinnene. Disse pengene anser han som tapt. Han har likevel ikke villet anmelde forholdene til politiet.

– Jeg synes det hadde vært vanskelig, fordi jeg ikke ble utsatt for noe kriminelt direkte. Dessuten ville det kanskje kostet meg mer med hensyn til advokatutgifter, sier Sommervold.

Har ikke gitt opp kjærligheten

Til tross for dårlige opplevelser, har ikke Sommervold gitt opp håpet om å treffe den rette via nettet. Men han tar med seg sine dyrekjøpte erfaringer i den videre jakten på kjærligheten.

– Jeg kommer aldri til å sende penger til noen igjen. Jeg har alltid trodd på at ærlighet varer lengst, og disse jentene virket så oppriktige og omtenksomme, men nå har jeg lært. Dette har vært en ubehagelig opplevelse, men jeg vet ikke hva jeg kunne ha gjort annerledes der og da.

Han har snakket med noen venner og arbeidskollegaer om det han har opplevd, men har ikke fortalt det til familien sin. At mange menn sitter med liknende erfaringer, er han ikke i tvil om.

Anne Dybo

Svindelekspert Anne Dybo i Økokrim bekrefter at datingsvindel er et økende problem i Norge.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Jeg har selv sett flere menn som har gått tomhendt hjem fra flyplassen. Det er trist at det skal være slik, sier han.

- Mange er alene om dette

Svindelekspert i Økokrim, Anne Dybo, tror mange menn sitter med liknende opplevelser, men holder det for seg selv.

– Vi anbefaler folk å snakke med familie og venner, for det er mange som er alene om dette, sier Dybo.

Økokrim har mottatt 17 saker så langt i år som dreier seg om denne typen «datingsvindel». Fordi mange menn aldri anmelder forholdene, er det trolig store mørketall.

Les også: Mange finner kjærligheten på nettet

AKTUELT NÅ