Hopp til innhold

Foreldrene sendes ut av landet – tre barn blir igjen i Norge

Foreldrene mistet retten til å ha omsorg for barna etter omsorgssvikt. Nå sendes de tilbake til Egypt, mens deres tre barn, som bor i fosterhjem, blir igjen i Norge.

Video dc6d0326-61f6-463b-ba6b-69b45c7dac7f.jpg

VIDEO: Foreldrene mistet retten til å ha omsorg for barna etter omsorgssvikt. Nå sendes de tilbake til Egypt, mens deres tre barn, som bor i fosterhjem, blir igjen i Norge.

På bildet snakker 11 år gamle Amer Moussa med sine foreldrene via internett. Han bor selv i et fosterhjem i Volda på Sunnmøre, mens foreldrene bor på et asylmottak noen mil unna.

Også hans bror og søster bor i hver sin fosterfamilie. De får lov til å besøke sine biologiske foreldre en gang i uka.

Mens guttene skal fortsette å bo i fosterhjem i Norge, må foreldrene nå reise hjem til Egypt etter å ha fått endelig avslag på asylsøknaden. Det er ingen som vet når foreldrene blir sendt ut – men det er bare et tidsspørsmål, i og med at de nå oppholder seg ulovlig i Norge.

Mareritt

Familien kom til Norge i 2005. Guttene har bodd i fosterhjem i over tre år fordi foreldrene ikke har klart å gi dem god nok omsorg. Moren var på et tidspunkt innlagt på psykiatrisk sykehus.

(Artikkelen fortsetter)

Amer og Khaled Moussa

Amer (til venstre) og Khaled Moussa er redde for hva som skjer om foreldrene blir pågrepet og sendt ut av landet.

Foto: Mohammed Alayoubi, NRK

Brødrene trives godt i fosterhjem, men bekymrer seg over at foreldrene når som helst kan bli sendt ut av landet.

– Tenk hvis politiet banker på akkurat nå og sender dem tilbake til Egypt. Jeg prøver å ikke tenke på det, men det kommer alltid fram, sier Amer til NRK.

– Det er ubehagelig. Plutselig føler jeg på meg at de skal dra. Jeg har hatt mareritt om at mamma og pappa skal dø, sier broren Khaled.

Overraskende avslag

Det var barnevernet i Ulsteinvik som plasserte barna i fosterhjem, men målet har hele tiden vært at barna skal få treffe foreldrene sine. Barnevernet mener det er dramatisk for barna om foreldrene kastes ut, og ber om at de må få bli i landet av hensyn til barna.

– Foreldrene er en del av barnas liv, og om de plutselig blir borte, er det dramatisk for dem, sier barnevernleder Reidun Vik i Ulstein kommune.

– Foreldrene er her ulovlig og har ikke klart å passe på barna sine. Er det da rett at de skal få bli?

(Artikkelen fortsetter)

Barnevernleder Reidun Vik i Ulstein kommune

Barnevernleder Reidun Vik i Ulstein kommune kan ikke skjønne hvorfor foreldrene sendes ut av landet og vekk fra barna sine.

Foto: Mohammed Alayoubi, NRK

– Hvis vi tenker på barnas beste, så må de få bli. Foreldrene har ikke oppført seg dårlig med vilje for at barna skal få opphold, sier Vik.

Vik sier at det er veldig overraskende at foreldrene har fått avslag med tanke på barna sine behov.

– Det er dramatisk. Ungene vil slå seg bedre til ro i fosterhjemmene om foreldrene er i nærheten.

– Kan dere sende barna ut av landet sammen med foreldrene?

– Det har vi ikke lov til. Vi vurderer det som best for ungene å fortsatt bo i fosterhjem, og det vil ikke være faglig rett å sende dem tilbake. Vi vet lite om hva som venter dem i Egypt.

Foreldrene kan ikke automatisk be om å få med seg barna ut av landet så lenge de er langtidsplassert i barnevernet. Saken kan likevel klages inn for Fylkesnemnda.

Redd for at omsorgssvikt blir «brekkstang»

Amer og Khaled er ikke de eneste barnevernsbarna med foreldre som oppholder seg ulovlig i Norge. Utlendingsdirektoratet anslår at det nå finnes rundt 50 slike tilfeller.

Det store dilemmaet er om foreldre skal få bli på grunn av barna. Akkurat det bekymrer regjeringen så mye at de i et brev til Utlendingsdirektoratet skriver:

«Det vil være klart uheldig å åpne for at omsorgssvikt kan bli en «brekkstang» for å få opphold i Norge.»

Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth (Ap) innrømmer overfor NRK at han ikke kjenner til eksempler på at foreldre bevisst har utført omsorgssvikt for å få opphold.

– Men vi må ha et regelverk som ikke belønner omsorgssvikt og som ikke legger opp til at det kan gi opphold, sier Lønseth.

(Artikkelen fortsetter)

Statssekretær Pål Lønseth i justisdepartementet

Statssekretær Pål Lønseth i justisdepartementet: – Vi må ha et regelverk som ikke belønner omsorgssvikt.

Foto: Mohammed Alayoubi, NRK

Han mener man bør ha en individuell vurdering av hver enkelt sak ut ifra hva som er det beste for barna.

– Når barnevernet anbefaler at foreldrene bør få bli ut ifra barnas beste, bør man lytte til det?

– Ja, det bør man lytte til, men det er ikke nødvendigvis slik at utlendingsmyndighetene skal ha dette som fasit og la det avgjøre hele saken.

– En umulig tanke

Moren til barna, Hanaa Mehana el Sayed Abd-l Hakmansy, er dypt fortvilet og bekymret.

– Jeg er redd hele tiden. Jeg verken sover eller spiser, jeg bare tenker hele dagen og natta. Jeg er redd for at politiet skal komme og hente oss, og for at vi blir skilt fra barna, sier hun.

Hun sier at det er en umulig tanke å skulle reise til Egypt uten barna.

– Jeg tror ikke det er bra for dem å bli igjen i Norge uten oss. Det kommer til å gå ut over lekse og skole, og ting blir ikke som før. Barna gråter mye og er sinte. Og om jeg kommer tilbake til Egypt uten barna, kommer ikke familien til å skjønne hva som har skjedd. De kommer til å tro at vi har solgt barna, sier hun.

(Artikkelen fortsetter)

Hanaa Mehana el Sayed Abd-l Hakmansy

Hanaa Mehana el Sayed Abd-l Hakmansy og hennes ektemann blir snart transportert tilbake til Egypt etter sju år i Norge. – Jeg er redd hele tiden. Jeg verken sover eller spiser, sier hun.

Foto: Mohammed Alayoubi, NRK

– Hele barndommen er satt på vent

Bente Skinlo, som er fostermor til Khaled, er bekymret for hva som skjer om foreldrene sendes ut.

– Barna lever jo i dag i ei stor krise. Og om foreldrene blir sendt ut, blir det en katastrofe. Hvem tar ansvar og hjelper dem? Hvem tar ansvar for senvirkningene? Hvor er hjelpeapparatet da?, sier Skinlo.

– Hva slags bønn har du til myndighetene i denne saken?

– De må tenke seg om en gang til. La foreldrene få bli i Norge. La barna få vokse opp og ha foreldrene rundt seg. La barna få senke skuldrene og begynne å leve. Hele barndommen deres blir satt på vent.

Det er Utlendingsnemnda (UNE) som har gitt foreldrene avslag på opphold. Begrunnelsen er at de ikke har krav på beskyttelse. UNE mener også at foreldrene ikke har nok samvær med barna til å få bli på grunn av dem.

UNE vil ikke stille til intervju med NRK.

Bente Skinlo

En av barna bor i fosterhjem hos Bente Skinlo. – La barna få vokse opp og ha foreldrene rundt seg, er hennes bønn.

Foto: Mohammed Alayoubi, NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger