Hopp til innhold

Flere unge gir opp arbeidslivet

Halvparten av unge nordmenn som står utenfor arbeid, utdanning og opplæring og søker heller ikke aktivt etter jobb, viser en oversikt fra OECD. Og trenden er økende.

Unge nordmenn faller utenfor arbeidslivet

Andreas Schleicher i OECD la fram rapport om unge arbeidsløse i Kunnskapsdepartementet fredag.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Unge som faller utenfor arbeidslivet i Norge, har mye lavere ferdigheter enn unge arbeidsløse i sammenlignbare land. Det gjør veien inn i arbeidslivet vanskelig for denne gruppen.

I Norge øker antallet unge i denne situasjonen. Det koster samfunnet dyrt å ha mange unge utenfor utdanning og arbeidsliv, viser en ny rapport fra OECD. Rapporten ble presentert for kunnskapsdepartementet fredag.

En ung person som hverken er i utdanning eller arbeid koster samfunnet et tosifret antall millioner kroner i løpet av et liv.

Norske ungdommer faller også utenfor

Antall unge som ikke er i jobb eller utdanning i Norge er forholdsvis lavt, sier direktør Andreas Schleicher i OECD.

Andreas Schleicher

Andreas Schleicher i OECD sier norsk ungdom har forholdsvis gode vilkår i arbeidslivet, men stadig flere faller helt utenfor.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Men ser du nærmere på denne gruppen så er det over halvparten som ikke engang prøver å endre på situasjonen sin.

Dette er en gruppe mennesker som vil ha lett for å falle utenfor samfunnet. De mangler både motivasjon og kanskje også evner til å finne seg arbeid. Det er en utvikling man må være på vakt overfor, advarer Schleicher.

Les også: 40.000 unge faller helt utenfor samfunnet

Viktig å ta tak mens man er ung

– Vi må ta tak i den gruppen unge som står i fare for å havne utenfor arbeidslivet. Det er viktig både for den enkelte og for samfunnet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Samfunnet får glipp av store ressurser hvis mennesker forblir utenfor arbeidslivet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Hvis du ikke lærer det du skal i skolen, grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning, så sliter du mer seinere i arbeidslivet. Om det kommer tøffere økonomiske tider er man ekstra sårbar.

Hvis du ikke lærer det du skal i skolen, grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning, så sliter du mer seinere i arbeidslivet. Om det kommer tøffere økonomiske tider er man ekstra sårbar.

Rangerer Norge

Den ferske rapporten Skills Outlook 2015: Youth, Skills and Employability, ble presentert av direktør Andreas Schleicher i OECD i Kunnskapsdepartementet fredag.

Totalt var 39 millioner unge i OECD-landene i 2013 verken i arbeid, i studier eller under opplæring, viser rapporten. Det er 5 millioner flere enn før finanskrisen i 2008

Rapporten viser at Norge totalt har få arbeidsløse også blant unge. Men de som faller utenfor, har en langt tøffere vei inn igjen i arbeidslivet enn i de fleste andre land.

Rapporten inneholder blant annet et ”Skills Scoreboard” som rangerer Norge og en rekke land etter hvordan utdanningssystemet ivaretar befolkningens kompetanse, og hvordan arbeidslivet nyttiggjør seg av den.

– Regjeringen arbeider med å følge opp OECDs anbefalinger i Skills Strategy Action Report. Partene i arbeidslivet vil bli invitert inn for å bidra til en nasjonal kompetansepolitisk strategi, sier Røe Isaksen.

AKTUELT NÅ