Hopp til innhold

Derfor dropper de yrkesfag

Randi Hjørnegård, Camilla Kjeve og Oda Sigdestad turte ikke låse seg til et spesielt yrke allerede nå, og valgte studiespesialisering fremfor yrkesfag. Men nye tall viser at flere tar sjansen.

Randi Hjørnegård, Camilla Kjeve og Oda Sigdestad ved Rakkestad ungdomsskole.

Randi Hjørnegård, Camilla Kjeve og Oda Sigdestad på Rakkestad ungdomsskole er noen av elevene som nå har søkt videregående skole.

Foto: Privat

Charlotte Johansson

Charlotte Johansson valgte å søke studiespesialiserende fordi hun ville holde dørene åpne.

Foto: Privat

Charlotte Johansson og Camilla Kjeve er to av 10.-klassingene som akkurat har søkt på videregående skole. Begge jentene valgte å søke studiespesialiserende fordi de ikke var helt sikre på hva de ville gjøre videre.

– Jeg følte ikke at noen av yrkesfaglinjene passet meg hundre prosent. Når jeg velger studiespesialiserende, så føler jeg at jeg ikke er like "bundet" til et spesielt yrke, sier Johansson.

– Jeg har planer om å studere videre, så da tenker jeg det er greit å gå studiespesialiserende, supplerer Kjeve.

Mange valg

10.-klassingene Randi Hjørnegård og Andrea Sørensen søkte en fireårig helsefagarbeiderutdanning på Glemmen videregående skole i Fredrikstad, kalt TAF. Det er en linje som gir både fagbrev og studiekompetanse.

– Da har vi mulighet til å studere videre, samtidig som vi får erfaring og fagbrev som vi kan benytte oss av når vi skal søke jobb, forteller Sørensen.

For klassevenninnen Oda Sigdestad var det hobbyen som styrte skolevalget.

– Jeg ønsker å satse på håndball, så for meg var toppidrett det beste valget. Det er ingen av yrkesfagene jeg føler passer meg perfekt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Søkere til yrkesfag 2015

Grafen viser hvilke yrkesfaglige linjer som har flest søkere.

Foto: Utdanningsdirektoratet

Stort behov for yrkesfag

Linjer som gir studiekompetanse har lenge vært mest populært blant søkerne i Norge. I år har derimot trenden snudd litt, og det er en økning i antall søkere til yrkesfag.

50,5 prosent av elevene som har søkt om plass på VG1 har valgt et yrkesfag. Kompetansedirektør i NHO Are Turmo mener dette er svært positivt.

Are Turmo

Kompetansedirektør i NHO Are Turmo, mener det er veldig positivt at flere velger yrkesfag.

Foto: NHO

– Det er godt dokumentert at det er og vil bli større etterspørsel etter faglært arbeidskraft enn det antallet kandidater som tar fagutdanning. Seks av ti medlemsbedrifter i NHO sier at de har et udekket kompetansebehov og at dette i stor grad skyldes manglende tilgang på faglært arbeidskraft.

Turmo forteller at det fremover vil bli et stort behov for ingeniører og fagarbeidere, særlig innen byggfag, teknikk og industriell produksjon og elektrofag.

Er det for mange som tar høyere utdanning?

– Dette er like mye et spørsmål hvilken type høyere utdanning ungdom velger. Vi mener for mange tar høyere utdanning innenfor særlig samfunnsfag, og at langt flere burde velge ingeniørfag og teknologiske fag.

Skavlan som trekkplaster

I februar publiserte NHO flere videoer av Jenny Skavlan som prøvde ut livet som lærling. Skavlan testet yrkesfagene elektriker, frisør, møbelsnekker, kokk og industriell matproduksjon.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jenny Skavlan

Jenny Skavlan testet fem ulike yrkesfag i en kampanje for NHO tidligere i år. Hun ble positivt overrasket over hva man kunne gjøre.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er gledelige nyheter at flere søker yrkesfag i år. Det er en retning som er praktisk, "hands on" og med mange spennende muligheter. Mitt inntrykk av yrkesfag er veldig positivt, sier Skavlan til NRK.

Hun er usikker på om kampanjen har bidratt til at flere har søkt yrkesfag, men Turmo i NHO tror det kan være en mulighet. Skavlan la ut flere klipp fra kampanjen på Instagram, hvor hun har over to hundre tusen følgere.

AKTUELT NÅ