Hopp til innhold

Flere kutter biffen for miljøet

For første gang svarer flere nordmenn at de er villig til å kutte forbruket av kjøtt, klær og flyturer for å skåne miljøet og bekjempe klimaendringene.

Flere reduserer forbruket

Stadig flere kutter forbruket for å spare miljøet. Særlig har andelen som reduserer kjøttforbruket, økt, ifølge SIFO.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

En av fem sier de har gjort en stor reduksjon av kjøttforbruket sitt på grunn av klimaet. Over én av tre sier det samme om strømforbruket, ifølge en rapport fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved HiOA.

– Det er blitt større bevissthet rundt miljøeffektene av forbruket. Forbrukerne er i større grad klar over de negative konsekvensene av forbruket. Blant annet forbruk av kjøtt og klær er oppe i den politiske debatten og i mediene, sier SIFO-forsker Torvald Tangeland til NRK.

Doblet kjøttforbruket

Nordmenns kjøttforbruk mer enn doblet seg fra 1950-tallet til 2010-tallet, ifølge tall fra Helsedirektoratet. De siste årene har det ligget ganske stabilt rundt 70 kilo per person årlig.

Storfekjøtt er blant klimaverstingene på norske spisebord. Ifølge Bioforsk fører produksjonen av én kilo storfekjøtt til 20 kilo CO₂-utslipp.

Laster innhold, vennligst vent..

Stoler på teknologi

Sifo-forsker Torvald Tangeland

Torvald Tangeland i SIFO forsker på nordmenns forbruksvaner.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Tangeland ser likevel en tendens til at færre tror at folk flest kan gjør en reell endring for miljø og klima.

– Forbrukerne tror i stadig mindre grad at de er ansvarlig for å løse klima- og miljøutfordringene. Samtidig tror de at teknologi i større grad kan løse klima- og miljøutfordringene, sier han.

Han mener teknologioptimismen kan være et problem for det grønne skiftet.

– Desto mer du tror at teknologi kan løse utfordringene, desto mindre er du villig til å redusere eget forbruk, forklarer forskeren.

Enkle kutt

Ifølge undersøkelsen kutter vi klimagassutslipp der det er enklest. For eksempel svarer flest at de har redusert forbruket av strøm, for eksempel ved å skru ned innetemperaturen, mens færre etterisolerer boligen.

Tangeland sier myndighetene må legge til rette for langt større endringer i folks forbruk dersom vi skal klare å møte klimamålene.

– De nivåene vi snakker om her, er små justeringer. Dagens forbruksnivå ligger 50 prosent over jordas tålegrense. Klimagassutslippene skal ned til to tonn per person innen 2050, i fjor lå de på ti tonn i Norge. Bare innen veitransport slipper nordmenn ut to tonn i året, sier forskeren.

AKTUELT NÅ