Hopp til innhold

Fjoråret ble rekordår for lynnedslag

Skader etter lynnedslag i fjor kostet norske forsikringsselskaper over 400 millioner kroner.

Lyn sett fra Kirkebirkeland

REKORD: I fjor lynte det mer enn noen sinne i Norge. Det gav rekordhøye forsikringsutbetalinger.

Foto: Ronny Tertnes

– Antallet skader har aldri vært så høyt, sier direktør for skadeforsikring i Finans Norge, Geir Trulserud.

Geir Trulserud

MILLIONUTBETALING: Ifølge Geir Trulserud i Finans Norge måtte forsikringsselskaper punge ut over 400 millioner kroner i fjor.

Foto: CF Wesenberg, CF Wesenberg, CF W / Finans Norge

Hele 18 046 skader som ble meldt til forsikringsselskapene skyldtes lynnedslag. De fleste skadene var på elektrisk utstyr som fjernsynsapparater, PCer, kjøleskap og frysere.

– Det er en egenandel, som det er ved alle forsikringsoppgjør, men ellers får du dekket det elektriske apparatet eller reparasjonen av det. Du får til og med dekket innholdet i fryseren din, hvis du har en fryser som ble ødelagt, forsikrer Trulserud.

Overspenningsvern gir rabatt

Administrende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Adelsten Røsholm, opplyser om at flere forsikringsselskaper gir rabatt på forsikringspremien dersom man har et overspenningsvern i huset.

– I elektroinstallasjoner fra 2010 og utover er det påbudt å ha et overspenningsvern installert i sikringsskapet, sier Røsholm.

Overspenning

OVERSPENNINGSVERN: Administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Adelsten Røsholm, viser fram overspenningsvernet som kan gi rabatt på forsikringspremien i enkelte selskaper.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Men i hus hvor det elektriske anlegget er eldre enn fem år kan alternativet være å kople elektriske apparater i en avleder som hindrer overspenning.

Labre tordenutsikter i år

John Smits

INGEN REKORD: Statsmeteorlog John Smits mener det er dårlige utsikter for lynrekorder i år.

Foto: Magne Hansen / NRK

Det ser ikke ut til at sommeren i år tangerer lynrekorden fra i fjor, skal vi tro statsmeteorlog John Smits.

– Hvis det fortsetter med den samme værtypen, altså litt kjølig uten tilførsel av varme og fuktige luftmasser sørfra, så ser det vel ut som fortsetter med en heller laber tordensesong, for å si det på den måten, spår Smits.

Det er gjerne sensommeren som er høysesong for lyn og torden, men juli måned har hatt liten aktivitet sålangt, opplyser meteorlogen.

AKTUELT NÅ