Hopp til innhold

Kaare (94) trodde han fikk vitaminer av hjemmehjelpen - fikk schizofrenimedisin

Kaare André Kopperud ble alvorlig syk etter at han ved en feil fikk levert medisin for schizofreni og bipolar lidelse av hjemmehjelpen fra Oslo kommune. Hjemmehjelpen hadde gått til feil hus og feil pasient.

Kaare Kopperud i stua

94 år gamle Kaare André Kopperud fikk levert medisin han ikke skulle ha av hjemmehjelpstjenesten i Oslo kommune. – Hvordan går det an, spør han?

94 år gamle Kaare André Kopperud fikk en annen manns medisiner på døra av hjemmehjelpstjenesten i Oslo kommune. Medisiner som er beregnet for personer med bipolar lidelse og schizofreni ble levert ved en feil fordi personen som skulle levere det hadde gått på feil adresse.

– Jeg skal ikke ha noe medisin, sier Kaare Kopperud om hvordan han reagerte da den kvinnelige ansatte i hjemmehjelpstjenestene ringte på døra. Men hun insisterte på at det var riktig, forteller han.

Stupte i stuegulvet

Med ustø gange støtter han seg til rullatoren for å vise NRK hva som skjedde da

Kaare André Kopperud i døra

Kaare Andre Kopperud i døra hvor hjemmehjelpen som ga han feil medisin ringte på. Han fikk medisin for bipolar lidelse og schizofreni men bruker til vanlig ikke medisiner.

Foto: Ellen Omland / NRK

han fikk utlevert feil medisin fra hjemmehjelpstjenesten i Oslo kommune.

Da kom Kopperud på at han noen dager før hadde fått besøk av noen damer fra kommunen som hadde snakket om ernæring med han, og tenkte at dette måtte være vitaminer.

Men det var det ikke. Kopperud tok medisinene, av det som viste seg å være 30 mg Olanzapin den kvelden, og dagen etter begynte han å føle seg dårlig.

Han ville legge seg, men stupte i stuegulvet før han kom så langt.

Først 15 til 20 timere senere våknet han og klarte å trykke på alarmknappen som henger rundt halsen.

Da ble ambulanse tilkalt og han ble lagt inn på Diakonhjemmet sykehus.

Det visste seg at Kopperud hadde fått medisinen Olanzapin som er beregnet på personer med bipolar lidelse og schizofreni i en høy dose.

Alvorlig

– Det er grov svikt, sier Helge Refsum, overlege og prof.dr.med ved Diakonhjemmet sykehus. Han er ekspert på psykofarmakologi og jobber med å analyse mengde av

Helge Refsum

Helge Refsum ved Diakonhjemmet sykehus sier at Olanzapin kan til at pasienter mister bevisstheten i høy dose.

Foto: Ellen Omland / NRK

virkestoffer i blodet til pasienter.

– Olanzapin er et medikament som er ment for personer med schizofreni og bipolar lidelse, sier Refsum. Det er et legemiddel som brukes i psykiatrien til pasienter med psykisk sykdom forklarer han.

Kopperud fikk i seg 30 mg, noe som hadde vært mye for en voksen mann på 40 år forklarer Refsum.

– En engangsbruk i høy dose vil først og fremst gjøre at pasienten blir trett, sløvhet, nedsatt bevissthet, kanskje bevisstløs og i verste fall koma, sier Refsum.

Han forklarer at det som er farlig er den høye alderen og at det er stor fare for å falle å slå hodet når man tar en så stor dose.

– Jeg er skuffet

– Hvordan kunne de sende en kvinne som går til feil person med feil adresse med medisin man ikke skulle hatt? spør Kopperud.

Det er litt over en måned siden dette skjedde og han har blitt svekket av det. Det er vanskelig å gå og han er redd for å falle, forteller han. Han får fysioterapi to ganger i uken for å trene opp styrken i benet igjen etter fallet.

– Jeg er vel litt skuffet over at kommunen ikke har hatt et bedre system for kvalitetssikring, sier Kopperud.

Han er glad for at det gikk så bra som det gjorde. Da han falt slo han kinnet ned i gulvet og tenker med gru på hvordan det hadde vært hvis han hadde truffet med hodet.

– Da hadde jeg ikke sittet her, sier han.

Menneskelig svikt

– Hjemmehjelpstjenesten skulle dele ut medisiner i bydelen og har da gått til feil adresse, sier bydelsdirektør Kari Andreassen i Frogner bydel i Oslo kommune.

Kari Andreassen

– Det var menneskelig svikt, sier bydelsdirektør Kari Andreassen i Frogner bydel i Oslo kommune om at Kaare Kopperud fikk feil medisin av hjemmehjelpstjenesten.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Dette er menneskelig svikt og vedkommende ikke har oppfattet hverken adresse eller alder på pasienten, så det er gitt medisiner til feil person, sier hun.

Diakonhjemmet sykehus meldte fra til bestillerkontoret i bydelen da de fikk inn Kopperud som pasient og ble klar over feilmedisineringen. Men Andreassen hadde ikke hørt om dette før NRK tok kontakt.

Hvordan forklares det at man klarer å lese feil navn?

– Det kan jeg ikke forklare, sier Andreassen, det var menneskelig svikt.

Andreassen forteller at det også var rutinesvikt fra kommunens side fordi det tidligere har vært praksis at personer som ikke har medisinkurs kan dele ut medisiner. På grunn av det som skjedde endrer bydel Frogner på dette ifølge Andreassen.

Har det vært rutinesvikt at denne personen uten kurs har kunnet dele ut medisiner?

– Ja, det har det, sier Andreassen. Det har vært en rutine som man har tenkt har vært forsvarlig, men som jeg mener ikke har vært forsvarlig.

AKTUELT NÅ