Hopp til innhold

FFI: IS kan svare med terrorkampanje mot Europa

OSLO MILITÆRE SAMFUNN (NRK): Terrorgruppen IS kan komme til å svare på Vestens militære innblanding i Irak og Syria med en organisert terrorkampanje mot Europa, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt som har sett på terrortrender for de neste årene.

Inger Oldervik Haugland, Petter Nesser og Anne Stenersen

Inger Oldervik Haugland i PST og Petter Nesser og Anne Stenersen i Forsvarets forskningsinstitutt la i dag frem hvordan terrorister kommer til å gjennomføre fremtidens terroraksjoner.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Terrorkampanjen er ett av scenarioene Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) legger frem som en av terrortrendene for de neste tre til fem årene.

FFI kom i dag med en artikkel på hvordan terrorister opererer. De har forsket på terrorangrep og forsøk på terrorangrep fra 1994 og frem til i dag.

– Det forskes mye på radikalisering, men lite på hvordan terrorister opererer, sier terrorforsker Petter Nesser.

Med sikkerhet kan FFI si at trusselen mot Europa er blitt mer målrettet.

– På tidlig 2000-talls var det massedrap på transport som preget bildet. De senere årene er det blitt mer vanlig med jødiske mål, karikaturtegnere og mot soldater. Det blir også brukt andre typer våpen som kniv og skytevåpen, sier Nesser.

Terrorforskerne har sett mest på Al Qaida som har hatt størst påvirkning på trusselbildet i Europa frem til nå. Men i artikkelen som ble delt ut under seminaret til FFI, er også terrorgruppa IS sentral.

IS rival av Al Qaida

FFI lister opp tendenser de tror vi vil se mer av de neste tre til fem årene innen terrorisme i Europa:

  • IS blir en rival av terrorgruppen Al Qaida
  • IS kan komme til å lansere en terrorkampanje i Europa som et svar på Vestens militære involvering i Irak og Syria.
  • Europeiske Syria-farere vil fortsette å planlegge angrep på eget initiativ.

Mest sannsynlig er det med bombeangrep mot mål på land, enkle angrep med kniv eller skytevåpen, bombeangrep mot folkemengde. Det nye er å kombinere kjente metoder på nye måter og mer bruk av kamera og sosiale medier, ifølge terrorforsker i FFI Anne Stenersen.

Belgisk politi frigir overvåkningsbildene av mannen de mener står bak terrorhandlingen mot det jødiske museet i Brussel.

Skytingen mot et jødisk museum i Brussel er en type terror vi kan se mer av i fremtiden, ifølge FFI. Videoen viser at en mann går til angrep mot museet.

Bare Storbritannia mer utsatt

Bare Storbritannia er nå mer utsatt for terrorangrep enn Skandinavia i Europa – og fremtidens terrorister vil i større grad angripe på egen hånd, med kniv eller skytevåpen, ifølge FFI.

Skandinavia har siden 2006 blitt et mer utsatt område for angrep. I de siste årene, etter 2008, har det vært flest terrorangrep eller planer om slike i Storbritannia, fulgt av Skandinavia og deretter Frankrike.

Grunnen til oppgangen i Skandinavia er først og fremst karikaturstriden i Danmark. Det har ført til mange terrorplaner som har vært rettet mot Jyllands-Posten eller mot karikaturtegnere

– Mer proffe på sosiale medier

Sosiale medier som Youtube, Facebook og Twitter er blitt viktigere for jihadister for å fremme sitt budskap, ifølge forskerne.

Året 2008 markerte et skifte. Det var året da sosiale medier for alvor begynte å bli utbredt. Og også jihadistgrupper er flinke til å benytte seg av nye kanaler for å nå ut med sitt budskap.

– Før måtte man oppsøke informasjon på spesifikke nettsteder. Nå kan man får tilgang til propaganda-ideologi uten at det egentlig var planlagt, sier terrorforsker Anne Stenersen som står bak studien sammen med forsker Petter Nesser.

Hun trekker fram Den islamske staten (IS) som en gruppe som er blitt profesjonelle på å spre budskapet sitt. De er kjente for å legge ut videoer som viser halshogginger som et metode for å skape frykt.

IS-krigere i Raqqa

Dette bildet, postet 27. august av Den islamske statens Raqqa media center, viser Iskrigere som overtok flybasen Tabqa fra syriske regjeringsstyrker. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået Ap. FFI tror at terrorgruppen kan rette målene sine mot Europa fremover.

Foto: Uncredited / Ap

AKTUELT NÅ