Hopp til innhold

Ferske AUFere tar Utøya tilbake

UTØYA (NRK): I fire år har AUF snakket om å komme tilbake til Utøya. I dag skjer det. Det store flertallet har aldri vært her før.

Laminerte lapper som henger i et tre

VERDITRE: På Utøya kan deltakerne skrive ned personlige beskjeder og meninger og henge dem på et tre. Her er to av dem.

Foto: Siv Sandvik / NRK

«Skulle ønske dere var her!»

«Takk for at jeg og får bli forelsket i Utøya.»

Jonas Aasen Dybdahl med bagasje

KLAR: Han har telt og varme klær. Jonas Aasen Dybdahl er klar for sin første Utøya-opplevelse.

Foto: Siv Sandvik / NRK

De to håndskrevne beskjedene, laminert i plast og hengt opp i et tre på Utøya, oppsummerer stemningen som råder på AUFs sommerleir i Tyrifjorden.

Savnet etter dem som skulle ha vært her, men som aldri kommer tilbake. Forventningene til dem som aldri har vært her før.

– Jeg er aktiv AUFer, og det er veldig kult å møte folk fra andre fylker og sånn. Jeg følte at det var riktig for meg å komme hit denne sommeren, sier Jonas Aasen Dybdahl (16) i bussen på vei fra Youngstorget til Buskerud.

Mansoor Hassain og Jonas Aasen Dybdahl

NY OPPLEVELSE: Oslo AUF anslår at ni av ti av de rundt hundre leirdeltakerne fra hovedstaden aldri har vært på Utøya før. To av dem er Jonas Aasen Dybdahl (t.h) og Mansoor Hussain.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Vervet

Han hadde nylig fylt 12 år da sommerleiren på Utøya ble angrepet for fire år siden.

Da hadde Oslo-gutten aldri hørt om Utøya før. I tiden etter var stedsnavnet synonymt med terror og sorg.

Men for noen år siden våknet det politiske engasjementet. Han merket at han ikke var helt enig med det foreldrene sa ved middagsbordet. Da en kompis vervet han til AUF i fjor vinter, følte han seg raskt hjemme.

– Jeg føler at det er veldig likestilt i forhold til alder. De som er eldre og har vært her siden tidenes morgen, respekterer at det kommer nye medlemmer hele tiden, sier 16-åringen.

Man skal ikke være særlig gammel for å være veteran i et ungdomsparti. Tidenes morgen kan gjerne være i fjor eller forfjor. En AUF-generasjon er kort.

Sam Mazhabi Fard og Pawandeep Singh

LEIRVENNER: Sam Mazhabi Fard og Pawandeep Singh møttes på AUFs sommerleir på Gulsrud. – Vi ble bestevenner. Nå er de på Utøya for første gang.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Samhold

Mange av dem som var aktive i AUF i 2011, har forlatt politikken. Det store flertallet av de rundt tusen ungdommene som har meldt seg på årets leir, har aldri vært på Utøya før.

Hva legger de i å ta øya tilbake?

– Jeg vet ikke helt. Jeg ble jo aktiv først til nyttår. Men nå forbinder jeg Utøya med et sted der ungdom har det gøy, hvor det skal være et bra sted, og ikke først og fremst et sted der hvor en terrorhandling har skjedd, sier 16 år gamle Dybdahl.

– Og så har vi jo fortsatt de litt eldre med oss. Det er fint at vi er der sammen, sier kameraten Mansoor Hussain (16).

Ved siden av ham i bussen sitter Sam Mazhabi Fard (19). Han er en av de «gamle», og har vært aktiv i AUF siden 2010. 22. juli 2011 var han i Iran. Fard vet at helga kan bli vanskelig for mange.

– Men jeg tror vi kommer til å knytte enda sterkere bånd.

Jenter fra Oslo AUF har latterkrampe på Utøya

LATTERKRAMPE: Kristine Pedersen, Alise Eskedal og Gaia Gaare fra Oslo ler godt i teltleiren. De tre venninnene er ferske AUFere, og på Utøya for første gang.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Kolbein Fridtun mistet datteren sin 22.juli. Nå forteller han hvordan det føles at det er AUF-leir på Utøya igjen

VIDEO: Kolbein Fridtun besøkte øya der han mistet datteren sin i 2011.

AKTUELT NÅ