Hopp til innhold

Faten: – Jeg hatet mennesker av hele mitt hjerte

Hun er selv blitt kalt ekstremist, men fronter nå en ny organisasjonen som forebygger radikalisering.

Faten Mahdi Al-Hussaini

TALTE MOT EKSTREMISME: Faten Mahdi Al-Hussaini ble kjent over hele landet da hun talte mot ekstremisme i Oslo i fjor høst.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Faten Mahdi Al-Hussaini (20) ble landskjent for appellen hun holdt under demonstrasjonen mot Den Islamske Stat (IS) 25. august 2014.

Etter dette vant hun Bergersenprisen 2014 for sitt engasjement og sterke stemme mot ekstremisme.

Sammen med Yousef Assidiq, som har vært prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk, jobber hun nå på fulltid i organisasjonen JustUnity.

– Jeg tror vår personlige erfaring og historie, og erfaringene vi har fått med familiene vi har jobbet med er grunnen til at vi lykkes innenfor dette, sier Faten til NRK.

Har selv blitt kalt ekstremist

Youssuf Assidiq om radikalisering

TIDLIGERE EKSTREMIST: Yousef Assidiq sier han tidligere hadde ekstreme holdninger.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

I 2010 talte Yousef Assidiq på demonstrasjonen mot karikaturtegninger, der de profilerte islamistene Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad deltok. Senere har Assidiq tatt avstand fra gruppen Profetens Ummah og aktivt arbeidet mot radikalisering.

Etter demonstrasjonen mot IS i fjor høst fikk Faten kritikk for at hun selv var en del av et ekstremt sjiamuslimsk miljø, og at hun var tilhenger av brutale sharia-straffer. Det har hun avvist, blant annet i en kronikk i VG.

– Jeg har ikke vært ekstrem som Assidiq, men jeg har vært hatefull mot de ekstreme miljøene. Da jeg var 15–16 år hatet jeg mennesker av hele mitt hjerte. Nå prøver jeg å forstå, se det fra andre vinkler. Ikke rettferdiggjøre deres handlinger, men prøve å skjønne hvorfor noen tar slike valg, sier Faten.

Hennes foreldre er flyktninger fra Irak. To onkler ble drept av Saddam Husseins regime, har hun fortalt i intervjuer. Selv vokste hun opp på Tveita i Oslo.

Faten Mahdi Al-Hussainis tale foran Stortinget

Profilerte styremedlemmer

Styreleder for organisasjonen er Geir Lippestad, mens tidligere byrådsleder Erling Lae og førsteamanuensis Lars Gule er blant styremedlemmene.

Lars Gule

SKAL SIKRE DET FAGLIGE: Førsteamansuensis og ekspert på ekstremisme Lars Gule sitter i styret for den nye organisasjonen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Yousef og jeg bruker først og fremst vår personlige erfaring. Det er derfor vi har fått inn et så kompetent styre, fordi vi også trenger folk med fagkompetanse innenfor disse temaene, sier Faten.

– Vi skal sikre at denne organisasjonen fungerer på en økonomisk og faglig forsvarlig måte, kommenterer Gule.

Møter foreldre

Al-Hussaini og Assidiq tilbyr blant annet kurs og foredrag for elever, lærere, kommuner, politiet, bedrifter og organisasjoner. De samarbeider med barnevernet, politiet og kommunene i alvorlige tilfeller.

– For eksempel kan en familie ta kontakt om en sønn som har reist eller vurderer å reise for å støtte en ekstremistorganisasjon i Syria. Da har det vært nødvendig med noen som kan gå i dialog med disse familiene, sier Gule.

– Betyr dette at myndighetenes arbeidet mot radikalisering har sviktet?

– Det kan man ikke svare ja eller nei på. Her kreves det forskning på hva som hadde skjedd dersom myndighetene ikke hadde gjort noe. Ville flere reist? Uansett er arbeidet i sin spede begynnelse. Regjeringens tiltaksplan kom i fjor vår, bemerker Gule.

AKTUELT NÅ