Hopp til innhold

Får penger for å hindre radikalisering

Kommune-Norge har lenge etterlyst penger for å bekjempe fremveksten av ekstrem islam. Nå gir regjeringen 17,5 millioner kroner til forebyggende tiltak. – Et beskjedent beløp, ifølge kommunenes interesseorganisasjon (KS).

IS-krigere i Raqqa i Syria

Østfold er det fylket i landet som har flest IS-krigere. Fredrikstad har iverksatt flere tiltak for å avdekke radikalisering. Nå gir regjeringen 17,5 millioner kroner til forebyggende tiltak mot radikalisering.

Foto: Uncredited / Ap

Minst 80 nordmenn har reist fra Norge for å kjempe såkalt hellig krig i land som Syria og Irak. De fleste kommer fra østlandsområdet, men kommuner så langt nord som Vadsø har problemer med radikalisering.

I oktober i fjor ba Erna Solberg 23 kommuner ta grep mot radikalisering. Nå har lista økt til 30. Kommunenes interesseorganisasjon, KS, har bedt om 60 millioner kroner fra regjeringen for å håndtere problemet.

Nå legger regjeringen 17,5 millioner på bordet, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

– Mange kommuner har etterlyst ekstra midler for å sette i gang større prosjekter og nå innfører vi to nye tilskuddsordninger for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp).

Er 17,5 millioner nok?

– Nå får vi se hvordan pengene blir brukt i kommunene før vi tar stilling til om beløpet skal endres, sier Kallmyr.

– Beskjedent beløp

Justisdepartementet har 10 millioner kroner klare, mens Barne- og likestillingsdepartementet har 7,5 millioner, som frivillige organisasjoner kan søke om. Seniorrådgiver i KS, Yngve Carlsson, er glad for midlene, men kaller beløpet «beskjedent».

Det samme gjør ordfører i Halden, Thor Edquist.

– Beløpet er for lite, det er det ikke tvil om, men det er en start. Det vil sikkert komme mer etterhvert, hvis jeg skal tippe, sier Edquist.

Minst 15 personer fra Østfold har reist for å bli jihadister, noe som gjør fylket til en versting.

Norges første bekreftede selvmordsbomber bodde mange år i Halden, og nylig ble en ung konvertitt fra Halden drept i kamper for terrorgruppa IS. Edquist sier staten må ta føringen når kommunene skal motarbeide radikalisering.

– Det er noen som må være spesialister på dette og rådføre kommunene, sier Edquist.

– Vi jobber forebyggende

Anne Margrethe Lindseth, som er kommunalsjef for Barn og unge i Bærum, sier Bærum har vært en del av et østlandsfenomen hvor ungdom har vært en del av et nettverk som rekrutterer medlemmer.

– Men selv om flere har reist herifra, er det ikke et stort problem i Bærum. Vi har jobbet aktivt for å dempe antallet som har slike tanker, og kjørt dem inn på andre aktiviteter, sier Lindseth.

Hun sier kommunen allerede jobber aktivt for å forhindre nyrekruttering og er fornøyd beløpet som ble lagt fram av regjeringen.

– 60 millioner er et stort beløp. At det har kommet 17, 5 millioner er jo bedre enn at det ikke har kommet noenting, sier Lindseth.

AKTUELT NÅ