Hopp til innhold

– Når triste ting skjer, har vi alle et ansvar for å vise at bryr oss

Lokalmiljøet på Mortensrud i Oslo, hvor en ti år gammel gutt ble funnet død i eget hjem, vil likegyldigheten til livs når de fredag inviterer til fakkeltog for å vise solidaritet og samhold.

10-åring funnet død i Oslo

Det blir arrangert et fakkeltog i bydelen for å vise støtte og solidaritet etter at en 10 år gammel gutt ble funnet død i sitt eget hjem.

Foto: NRK/Privat

I slutten av august ble en ti år gammel gutt funnet død i Oslo. Det var guttens mor som ringte nødnummeret og fortalte at sønnen var livløs.

I november ble moren siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Moren, som er i 30-årene, døgnobserveres nå i åtte uker ved Dikemark sykehus. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at tiåringen trolig døde av underernæring.

Nargis Jan Mahmood

Nargis Jan Mahmood er en av initiativtakerne til fakkeltoget.

Foto: Anders Leines / NRK
Iftikhar Mahmood

Iftikhar Mahmood mener noen burde ha oppdaget at det var noe galt, før det ble for sent for tiåringen.

Foto: Fouad Acharki / NRK
Melita Ringvold

Melita Ringvold mener alle har et ansvar for å vise at man bryr seg.

Foto: Privat

– Det er mange av oss som sitter med en klump i halsen og har vondt i hjertet etter det som har skjedd. Fakkeltoget er en fin anledning for oss å komme sammen og vise at vi er der for hverandre, sier Nargis Jan Mahmood.

Hun er en av initiativtakerne til et fakkeltog på Mortensrud som har som mål å fremme samhold og bringe nabolaget sammen. Det jobbes fortsatt med å bestemme hvem som skal holde appeller, men hovedbudskapet er klart.

– Målet med fakkeltoget er å samles og vise at vi kan ta vare på hverandre og støtte de som ikke har et stort nettverk. Ingen skal føle seg alene, sier Mahmood til NRK.

Skulle ha oppdaget før det ble for sent

Iftikhar Mahmood sier til NRK at han er lei seg for at ingen oppdaget at noe var galt, før det ble for sent for tiåringen.

– Skole og helsetjenesten burde ha oppdaget dette. Naboer og venner som hadde kontakt med familien, kunne oppdaget dette før det ble en tragedie, sier Mahmood, som er gift med Nargis Jan.

– Jeg ser tragedien i sammenheng med likegyldighet i nærmiljøet, og som et resultat av mangel på kontakt og omsorg fra omverden, sier Mahmood.

– Viktig å bry seg

Melita Ringvold startet Facebook-gruppen «Mortensrud Manifest» for å engasjere resten av nabolaget. Gruppen arrangerer fakkeltoget.

– Når triste ting skjer i nabolaget, så er det viktig å vise at vi har alle et ansvar for å bry oss, sier Melita Ringvold.

Som mor på skolen fikk hun med seg flere idlsjeler for å sette i gang en aksjonsgruppe som tok kontakt med flere ulike organisasjoner.

– Initiativet er på tvers av politiske partier, religioner og organisasjoner. Det er mange ressurssterke mennesker i bydelen. Vi har et godt nabolag og sterkt samfunn, sier Ringvold.

Konkrete forslag

Nabogruppen jobber nå med å lage konkrete forslag til en tiltaksliste for bydelspolitikerne, som skal presenteres for bydelsutvalget.

– Vi som bor i Mortensrud-området er ganske isolerte fra resten av bydelen. Det bygges bare høye boligblokker her, men det planlegges ikke et bomiljø. Vi savner virkelig et sted i nabolaget hvor vi kan møtes og samles, sier Mahmood.

–Vi trenger ikke flere boliger, men flere tilbud hvor folk kan samles i bydelen, som for eksempel et flerbrukshall, sier Ringvold.

Ringvold og Mahmood oppmuntrer alle i nærmiljøet til å delta på fredagens fakkeltog som skal gå fra Mortensrud Torg klokken 18.00 fredag kveld.

Foreløpig mangler fakkeltoget fakler, men Ringvold opplyser at de jobber på spreng opp mot det lokale næringslivet i håp om at noen ønsker å ta ansvar for den biten av markeringen.

AKTUELT NÅ