Hopp til innhold

Enighet i lønnsoppgjøret i staten

Partene i lønnsoppgjøret i staten ble enige tirsdag kveld. Resultatet ble en ramme på 3,5 prosent, opplyser YS Stat.

Lønnsoppgjøret 2013

Partene i lønnsoppgjøret i staten har kommet til enighet. Her representert ved statens personaldirektør Merethe Foss Liverud (midten) og de fire forhandlingslederne f.v. Rikke Ringsrød fra Akademikerne, Tone Rønoldtangen fra LO Stat, Pål N. Arnesen fra YS Stat og Arne Johannessen fra Unio.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Pål N. Arnesen i YS stat

Leder i YS Stat, Pål N. Arnesen.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Denne gangen ble det ikke rom for justeringsforhandlinger eller lokale forhandlinger. Dette er et ansvarlig økonomisk oppgjør i tråd med resultatet i frontfaget, sier leder i YS Stat, Pål N. Arnesen.

Resultatet ble en ramme på 3,5 prosent, noe YS betegner som «brukbart».

– Dette sikrer en merlønnsutvikling for alle, sier Arnesen.

Prosenttillegg

Forhandlingsfristen var midnatt 30. april, og lønnsoppgjøret ville ha gått til mekling dersom partene ikke ble enige.

Her kan du se hvor mye de forskjellige lønnstrinnene får etter oppgjøret i staten (hovedlønnstabell sendt ut av YS):

Rikke Ringsrød, forhandlingsleder for Akademikerne

Rikke Ringsrød, forhandlingsleder for Akademikerne

Foto: Akademikerne

Oppgjøret vil gi alle i lønnstrinn 52 og over et tillegg på 1,07 prosent. De som får lønn i lønnstrinnene 19 til 51 får et tillegg mellom 4.200 og 4.500 kroner, opplyser Akademikerne stat til NTB. Også de aksepterer oppgjøret.

– Den disponible rammen i årets oppgjør var svært lav. Dette, i kombinasjon med at alle våre medlemmer får reallønnsforbedringer, gjør at vi har akseptert oppgjøret, opplyser forhandlingsleder Rikke C. Ringsrød.

De ansatte har allerede fått en reallønnsvekst, siden avtalte lønnstillegg i fjor gir større lønnsvekst i år, enn prisstigningen: Reallønnsveksten i år er på 0,7 prosent, det avtalte tillegget på 2,2 prosent og prisstigningen på 1,5 prosent.

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud er fornøyd med oppgjøret, og glad for at det ikke ble for dyrt for staten.

– Det er et ansvarlig og greit oppgjør, men det var viktig for oss å få et oppgjør som var innenfor rammene til frontfagene. Det var også viktig å få et brudd i forhold til tidligere lønnsoppgjør, som har vært dyre nok, sier hun til NRK.

Samarbeid

Arbeidstakerne i lønnsoppgjøret er representert av LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne.

Motparten er Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), ved statens personaldirektør.

LO Stat, YS Stat og Unio representerer rundt 100.000 medlemmer som er ansatt i staten, og har samarbeidet i årets tariffoppgjør.

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne representerer rundt 30.000 medlemmer i staten og er også part i oppgjøret, men samarbeider ikke med LO Stat, YS Stat og Unio i forhandlingene.

De tre hovedsammenslutningene har krevd at alle statsansatte ivaretar sin reallønnsutvikling.

Akademikernes hovedmål har vært en fleksibel og lokal lønnspolitikk.

AKTUELT NÅ