– Vi må gjennomgå reglene grundig sånn at vi får spillereglene som harmonerer med resten av samfunnet, sier ordfører Fabian Stang i Oslo til NRK.

Selv om forretningsutvalget i kommunens bystyre i slutten av januar sendte ut en pressemelding som kunne tolkes som at alt var i skjønneste orden, viser undersøkelser som VG har gjort, at det har forekommet en lukrativ etterlønnspraksis i hovedstaden.

– I de tilfellene der man brått må gå av uten at man kan omstille seg er det fair at politikere får en etterlønn, men for de som har planlagt å gå av eller pensjonerer bør ikke få en etterlønn, sier Stang.

Tilbakebetalt


Flere hundre tusen kroner er betalt ut for mye, og mange ekspolitikere har måttet betale tilbake titusener av kroner, skriver avisen.


Ifølge VG fikk både Berit Jensen Riis (Frp), SVs Knut Even Lindsjørn og Venstres Kjell Veivåg for mye, men ifølge administrasjonen har ingen av de tre brutt reglene, siden pengene ble betalt tilbake innen etterlønnsperiodens utløp.

Ønsker nytt system

Ordfører Fabian Stang legger ikke skjul på at han ønsker et annet system enn dagens, der avgåtte politikere i praksis får utbetalt etterlønn helt automatisk.

– Jeg mener de som skal over på pensjon, skal over fra dag én, sier Stang.
Tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) fikk full etterlønn i tre måneder da han gikk av i 2007. Selv forteller han at han hadde andre inntekter i perioden, men først da VG tok kontakt i forrige uke, ble han bedt om å levere inn inntektsopplysningene til kommunen.

– Kommunen forteller meg nå at jeg skulle mottatt et skjema, som jeg ikke har fått. Jeg har gått ut fra at kommunen har gjort dette på rett måte. Nå har jeg bedt om at de ser på det, så vi kan rette det opp hvis noe er galt, sier Ditlev-Simonsen.

Til NRK.no sier Stang at presiseringene i lovverket er på vei.


– Vi har for lengst satt i gang arbeidet med å lage presiseringer i regelverket. Det skal være på plass i god tid før det blir snakk om etterlønn igjen, mener Stang.