Hopp til innhold

Eksperter: – Statsrådenes ansvar å fjerne Facebook-hets

Sylvi Listhaug sier hun ikke har tid til å fjerne absolutt alt som er kritikkverdig på sin egen Facebook-side. – Bare tull, sier ekspert på sosiale medier.

Dame på Facebook hjemme i sofaen. Ipad

REDAKTØRANSVAR: Hets mot enkeltpersoner på politikeres Facebook-sider har fått mye oppmerksomhet denne uken. Ifølge eksperter på sosiale medier har alle et redaktøransvar for det som legges ut på sine åpne sider og profiler (illustrasjonsbilde).

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Statsviter og forfatter av boka «Sosial kommunikasjon», Svein Tore Marthinsen, er ikke i tvil: Statsråder har, som alle andre, et eget ansvar for å sørge for at hets ikke blir stående på sine åpne Facebook-sider.

Svein Tore Marthinsen

VERKTØY: Facebook er blitt et viktig verktøy for å kommunisere med omverdenen, og da må man ta ansvar, sier Svein Tore Marthinsen.

Foto: Privat

– De som oppretter en Facebook-side, har et redaktøransvar. Det gjelder det de selv legger ut, og det andre legger ut. Ytringer som går over grensen, bør slettes, han til NRK.

Som NRK fortalte i går mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at døgnet ikke har nok timer til «å slette absolutt alt som er kritikkverdig».

– Må feie for egen dør

På Facebook-siden sin oppfordret hun følgerne til å avstå fra personangrep i innvandringsdebatten, men i tråden som fulgte kom enkelte med nedsettende karakteristikker av AUF-leder Mani Hussaini. Også på Per Sandbergs Facebook-side har folk lagt ut grov sjikane mot Hussaini, skriver Aftenposten.

– Sånne ytringer bør ikke står der i timevis. Det er bare tull at det ikke er tid nok, sier Marthinsen til NRK.

Montasje med kommentarer om Mani på Listhaugs Facebook-side

HETS: «Helt enig med hetsen,Denne Hussaini og ho dær knehøna Teda burde bli utvist fra NORGE ,Di kan ta med seg noen apekatt polikere i samme slengen» er én av flere nedsettende leserkommentar på Listhaugs Facebook-side.

Foto: Montasje / Skjermdump Facebook

Marthinsen forstår at Listhaug personlig ikke har tid til å lese gjennom de mange hundre kommentarene som kommer på innleggene hun legger ut. Men da må rådgiverne trå til, mener han.

– Kampen mot netthets er en viktig sak for regjeringen. Da må de feie for egen dør først. Det må være samsvar mellom det de sier, og det de gjør.

Berit Skog

NORMER: – Selv om det som står der ikke er ulovlig i juridisk forstand, så kan det bryte med normene for det offentlige ordskiftet, sier forsker Berit Skog.

Foto: NTNU info

Sklir lett ut

Marthinsen får støtte fra førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU, som forsker på sosiale medier.

– Listhaug sier at folk har et ansvar selv, men når folk ikke tar det ansvaret og kommer med nedsettende og diskriminerende karakteristikker av navngitte personer, så er det hennes ansvar at det blir slettet.

Folk har et eget ansvar for hvilke ytringer man kommer med også på nettet. Vi gjør så godt vi kan for å følge opp kommentarfeltet løpende og slette det vi mener er over streken. Men vi kommer heller ikke i fortsettelsen til å kunne rekke over å slette alt som burde slettes og besvare det vi burde. Døgnet har ikke nok timer.

Sylvi Listhaug (Frp) / NRK 05.05.16

Skog sier at sletting også motvirker at debatten sklir helt ut. Jo raskere man fjerner hets, jo mindre blir sjansen for at andre kaster seg på.

– Vi ser at folk henger seg på det andre skriver, og lager en gruppenorm og påvirker hverandre i negativ retning.

Trine Skei Grande smiler

OPPGJØR: I sin landsmøtetale i april tok Grande et oppgjør med «nettroll» som sprer eder og galle i sosiale medier og i avisenes kommentarfelt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande kjenner den dynamikken godt. Partilederen kvier seg for å legge ut utspill om innvandringspolitikk fordi hun da «må bruke halve dagen på å slette kommentarer».

Hun har engasjert seg sterkt i kampen mot hets på nett, og sier statsråder «bør ha nok folk» til å slette sjikanerende kommentarer. Selv får hun hjelp fra rådgiveren sin til å moderere profilene sine på Facebook og Twitter.

– Vi prøver å holde det meste unna med de få ressursene vi har. Vi sletter ganske mye, sier hun.

NRK har fredag vært i kontakt med statsministerens kontor. Vi ville vite om Erna Solberg mener at statsrådene har ansvar for å moderere egne Facebook-sider. Vi ønsket også svar på om regjeringen har retningslinjer for bruk av sosiale medier.

Erna Solberg hadde ikke anledning til å stille til intervju eller svare på NRKs spørsmål på e-post. Kommunikasjonsavdelingen i SMK viser til infosiden på Solbergs egen Facebook-profil der hun blant annet skriver at "all form for rasisme og grove krenkelser vil bli slettet!"

AKTUELT NÅ