Hopp til innhold

– Om anklagene mot Krekar stemmer, må han være en supermann, mener terrorekspert

Påstandene om at Krekar skal ha ledet en terrorbevegelse fra en norsk fengselscelle er usannsynlig, mener terrorforsker Lars Gule. Han mener jakten på Krekar er uverdig.

Lars Gule

TROR IKKE PÅ ANKLAGENE: Terrorekspert og islamforsker Lars Gule mener mulla Krekar må være en supermann med telepatiske evner om de nye anklagene stemmer.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Giuseppe Governale leder det italienske antiterrorpolitiet

Giuseppe Governale i det italienske antiterrorpolitiet på pressekonferansen om anklagene mot Krekar.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Eksperter med god kjennskap til Najmuddin Faraj Ahmads (mulla Krekar) virksomhet stiller seg undrende til de nye anklagene fra italiensk politi om at han har ledet en internettbasert terrororganisasjon med sterke bånd til Den islamske staten (IS).

– Denne påståtte trusselen som italiensk politi jobber ut ifra, sier norske PST at de ikke kjenner til. Det kan tyde på at italienerne ikke har mye å fare med når de begjærer utlevering, sier terrorforsker Lars Gule til NRK.

– Må være en supermann

Gule mener det er merkelig at Krekar skal ha ledet en terrororganisasjon «mens han har sittet isolert i norsk fengsel uten at PST har oppdaget det».

– Det har Krekar selvfølgelig ikke gjort. Så enten ligger dette langt tilbake i tid, eller så er Krekar en fantastisk supermann som har telepatiske evner og kan styre et terrornettverk mens han sitter isolert i en norsk fengselscelle.

Gule mener dette gjør at det er vanskelig å si noe sikkert før vi får vite hva anklagene bygger på.

– Jeg har vanskelig for å se noe grunnlag for å sikte ham for noe som helst ut fra de opplysningene som er fremkommet om hans aktiviteter i dag, sier Gule.

– Uverdig jakt på Krekar

Mulla Krekar i Oslo tingrett

I oktober ble Krekar kjent skyldig i å ha fremsatt trusler. I retten klaget han over at han har måttet møte i ulike rettssaker over 50 ganger.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han peker på at selv om Krekar er dømt for trusler mot norske borgere, så er disse anklagene ikke være terrorrelaterte.

– Krekar skal ha møtt i norske rettssaler over 50 ganger de siste årene. Hvordan vil du karakterisere dette løpet mot ham?

– Det er nesten uverdig, og det er kontraproduktivt. Dette gir ham større oppmerksomhet enn han fortjener. Det kan også gjøre at enkelte blir oppmerksomme på ham og får bekreftet sitt ekstreme verdensbilde om at Vesten og vestlige lands etterretningstjenester er ute etter muslimer og opptatt av å krige mot islam, sier Lars Gule til NRK.

Gule var sakkyndig i rettssaken mot Krekar i 2012. Overfor NTB har Gule pekt på at mulla Krekar tidligere har gitt uttrykk for betydelig skepsis til Den islamske staten (IS).

Stikk i strid

– Det politiske programmet til organisasjonen han har jobbet med å etablere, er stikk i strid med grunnlaget for IS.

Organisasjonen, som italiensk politi omtaler som Rawti Shax og betegner som en internettbasert terroristorganisasjon, er grundig belyst tidligere, sier Gule.

– Dette nettverket er et forsøk fra mulla Krekar på å gjenvinne en politisk posisjon i Kurdistan, men det er en politisk fraksjon. Det finnes ikke fnugg av bevis for at dette nettverket har forberedt eller gjennomført voldelige aksjoner, sier han.

Tysk avhør

Lars Gule var til stede da tysk politi gjennomførte et rettslig avhør av Krekar, et forsøk å knytte ham til kurdere mistenkt for å bygge en terrororganisasjon i Tyskland.

– Det kom ingenting ut av det, og tyskerne er i hvert fall like grundige i sin etterforskning som det italienerne er, mener Gule.

Krekar har også tidligere forklart seg for italiensk politi, påpeker han.

– Ja, han var i rettslig avhør med dem i 2003. Han lot seg også avhøre av spansk, amerikansk, britisk og sveitsisk politi og etterretning, uten at det resulterte i noe, sier Gule.

Penger til terror

Gule legger til overfor NRK at Krekar foretok noen reiser til Italia tidlig på 90-tallet, der han møtte andre kurdere i eksil. Formålet skal ha vært å samle inn penger til humanitær hjelp for folket i Kurdistan, men disse pengene skal angivelig også ha blitt brukt til å finansiere terror.

Om den pågrepne Fredrikstad-mannen som har blitt beskrevet som Krekars etterfølger sier Gule:

– Det overrasker meg litt at også han er pågrepet, men det kan jo tyde på at dette gjelder forhold som ligger noe tilbake i tid, siden han og Krekar har blitt stadig mer uenige i politiske saker de siste årene.

Skeptisk til IS

En annen kilde NTB har snakket med, som også har inngående kjennskap til mulla Krekars virksomhet, men som ønsker å være anonym, stiller seg i likhet med Gule undrende til de nye påstandene fra Italia.

– Mulla Krekar har uttrykt stor skepsis til Al Qaida i Irak og Den islamske staten (IS), sier kilden, som også påpeker at det påståtte terrornettverket som nå trekkes fram er velkjent.

– Jeg vet ikke hva italiensk politi sitter på av opplysninger, men tysk politi har avhørt Krekar om dette tidligere, uten at det ledet til noe, sier kilden.

AKTUELT NÅ