Hopp til innhold

– Dette er bare tull

– Å produsere mat i Norge, frakte den til utlandet for å bearbeide og ta den inn igjen er bare tull. Det sier tidligere landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp), som selv endret ordningen «utenlands bearbeiding» i 2007.

Terje Riis-Johansen

Ordningen han en gang strammet til har utviklet seg til noe helt annet enn det som var hensikten.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Nå ser vi at det har tyti ut noen eksempler som ikke er bra.

Terje Riis-Johansen, tidligere landbruksminister (Sp)

Den tidligere senterpartistatsråden sier det nå er på tide å stramme inn ordningen ytterligere.

– Det kan være hensiktsmessig å frakte norske råvarer ut til bearbeiding i små, små volum for å drive produktutvikling. Men nå ser vi at det har vokst fram noen eksempler som ikke er bra.

Tollfri runddans i Europa

Riis-Johansen viser til NRK Nyheters avsløringer de siste dagene om norsk mat som fraktes til utlandet for å bli til utenlandske varer som igjen importeres tollfritt til Norge.

I går fortalte NRK om serranoskinke fra Spania som reiser tre ganger gjennom Europa før den havner i norske kjøledisker. Alt for å spare toll.

Riis-Johansen innførte kvoter

Riis-Johansen innførte i 2007 et kvotesystem administrert av Statens Landbruksforvaltning etter at det var fritt fram i noen år etter at tollhullet ble oppdaget. På ordningen «utenlands bearbeiding» kan bedrifter kjøpe seg kvoter til å utføre norske råvarer, bearbeide dem i utlandet og ta dem tollfritt inn i Norge. Kvotene ble satt til om lag 20.000 tonn kjøtt og 10.000 tonn meierivarer.

Hensikten var en annen

I dag bekrefter altså Riis-Johansen at hensikten med ordningen var å sørge for en liten åpning for produktutvikling i utlandet.

Det som i stedet har skjedd i årene etter er at store og gjerne multinasjonale selskaper kjøper kvotene fra Statens Landbruksforvaltning og bruker dem til å produsere kjente merkevarer som Tulip Dansk salami, Chicken McNuggets og Philadelphia-ost. Synnøve Finden bruker ordningen til å sende helt ferdig gulost til Danmark for skiving og pakking.

Fraktet salt til utlandet, tilsatte kjøtt

Kjøttdeig
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Situasjonen før det ble innført en egen forskrift om «utenlands bearbeiding» var at noen aktører i matvarebransjen på midten av 2000-tallet oppdaget en mulighet i den norske tolltariffens generelle bestemmelser. Det sto det at man kunne ta en vare ut av landet, bearbeide den og ta den tollfritt tilbake.

Dermed begynte noen bedrifter å føre norsk salt ut av landet, tilsatte 95 prosent kjøtt og kunne dermed selge kjempebillig utenlandsk kjøttdeig på det norske markedet tollfritt. I teorien kunne man eksportere ett blåbær, tilsette fransk yoghurt og ta fransk blåbæryoghurt inn i Norge uten toll.

Særnorsk ordning

Ordningen «utenlands bearbeiding» er særnorsk. Importørene av serrano- og Parma-skinke benytter seg i tillegg av tollfrie kjøttkvoter med EU, slik at selve skinka ikke får ett øre i toll selv etter at den har turnert Europa rundt.

Men mye av skinka tas også inn på full toll, som er kr 60,-/kg. På grunn av «utenlands bearbeiding» lønner det seg fortsatt å frakte skinka tilbake til Spania hvor den utbeines, skives og pakkes før den returnerer til Norge.

Advarer mot mer import

Løsningen nå er ikke bare å åpne importen.

Terje Riis-Johansen, tidligere landbruksminister (Sp)

I dag sier Riis-Johansen at han ryddet opp, men at det nå trengs mer opprydning:

–Hvis vi ikke gjorde endringer i 2007 ville industrien flytta ut, sier Riis-Johansen.

Han tror likevel ikke løsningen nå ikke er å bare åpne importen.

AKTUELT NÅ