Hopp til innhold

Sykehuset bekrefter: Tilstanden til norsk ebolapasient er stabil

Den norske kvinnen som er innlagt på Ullevål med ebolavirus er stabil, opplyser sykehuset. De har fått tilgang på behandling til kvinnen.

Flyet med den ebolasmittede norske helsearbeideren landet på Gardermoen like etter klokken 12 i dag.

ANKOM NORGE TIRSDAG: Her fraktes den ebolasmittede kvinnen inn til høysmitteavdelingen på Ullevål.

Oslo universitetssykehus (OUS) kom lørdag ettermiddag med en uttalelse hvor de bekrefter at tilstanden til den norske kvinnen som er smittet med ebolaviruset er stabil og at sykehuset at fått tak i behandling.

– Gjennom rask og velvillig assistanse fra flere utenlandske kilder har sykehuset fått tilgang til utprøvende behandling som har vært svært lovende i prekliniske forsøk og tidligere gitt til enkelte pasienter, heter det i meldingen.

Sykehuset har medisin

Det presiseres ikke hvilken medisin de har fått tilgang på eller om den smittede kvinnen har fått medisinen. Det er dermed fortsatt uklart om det er det eksperimentelle legemiddelet Zmapp sykehuset har fått tak i.

– Sykehuset kan imidlertid ikke kommentere behandlingen av pasienten som er innlagt, men kan bekrefte at pasientens tilstand etter forholdende er stabil, ifølge OUS.

Den norske kvinnen som er smittet av ebolaviruset ankom Norge tirsdag formiddag i et spesialfly fra Sierra Leone. Der jobbet hun for Leger uten grenser med ebolapasienter.

Oslo universitetssykehus sier at erfaringene så langt viser at rutinene på sykehuset fungerer.

Utveksler erfaringer med andre land

Oslo universitetssykehus bekrefter at de har vært i kontakt med utenlandske fagmiljøer for å utveksle erfaring i å behandle ebolapasienter.

– Rundt alvorlig akutt syke pasienter pleier man å ha tverrfaglig samarbeid mellom ulike spesialiteter, og dette er tilfelle også her, heter det i uttalelsen.

Kvinnen får nå behandling på isolat ved høysmitteavdelingen ved Ullevål sykehus.

Hun er innlagt som eneste pasient på et toppmoderne isolat. Der kan hun snakke og se pårørende gjennom vinduer og annet kommunikasjonsutstyr.

Via Leger uten grenser har sykehuset formidlet den foreløpig første uttalelsen direkte fra kvinnen.

– For meg og min familie er pasientbehandlingen det viktigste. Jeg ber derfor om at anonymiteten opprettholdes, og at jeg og min familie får fred og ro, sier hun.

norsk helsepersonel frykter ebola viruset kan komme til norge.
Forbreder seg på å håndtere en slik situasjon.

VIDEO: Se hvordan de ansatte på Ullevål universitetssykehus trener på å behandle pasienter med ebola. (Innslag fra 12. august)

Vurderer storhandel av ebolamedisin

Norske myndigheter vurderer en storhandel for å ha ebolamedisin i beredskap hvis nordmenn blir syke under kampen mot ebola i Vest-Afrika.

Selv om man lykkes med å utvikle et effektivt legemiddel, erkjenner Helsedirektoratet at det vil være et krevende spørsmål å ta stilling til et eventuelt norsk storinnkjøp.

– Vi vurderer om det er etisk forsvarlig å gjøre det når tilgangen på medisiner er så begrenset og det er så mange som trenger medisinene, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet til VG.

Over 4000 døde

Ebolaepidemien har tatt over 4000 liv til nå, opplyste Verdens helseorganisasjon fredag.

Den siste oppdateringen er fra 8. oktober og viser at det er registrert 8.399 smittetilfeller i til sammen sju land og at minst 4.033 av disse er døde.

Liberia er verst rammet av utbruddet, her er det registrert 2.316 døde, mens 930 er døde i Sierra Leone, 778 i Guinea, åtte i Nigeria og en i USA.

I tillegg er det registrert smittetilfeller i Spania, Senegal og Norge.

AKTUELT NÅ