Hopp til innhold

– Pasienten er syk og sårbar

ULLEVÅL (NRK): Den norske gamle kvinnen som er hjelpearbeider for Leger uten grenser, blir nå behandlet ved høysmitteavdelingen på Ullevål sykehus.

Pressekonferanse om ebola

Oslo universitetssykehus opplyser i en pressekonferanse at alt er klart til mottak av den første ebolasmittede pasient på norsk jord.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Kortesjen med ambulanser og politibiler som fraktet den ebolasmittede kvinnelige hjelpearbeideren ankom Ullevål litt før kl. 13.30 tirsdag ettermiddag.

– Evakueringen har gått veldig bra. Vi vet at hun nå er i de beste hender. Til tross for omstendighetene, er vår kollega ved godt mot. Hennes familie er nå i Oslo, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger uten grenser.

– Pasienten er syk og sårbar, og vi ønsker at hun skal forbli så uforstyrret så mulig. Jeg vil takke for at pressen har respektert familiens ønske om anonymitet, sier Kaltenborn.

Generalsekretæren forteller at nyheten om ebolasmitten har preget hjelpeorganisasjonen.

– Gårsdagen var en vanskelig dag for oss. Alle feltarbeiderne er svært berørte av dette og føler med familien, sier Kaltenborn under tirsdagens pressekonferanse fra Ullevål sykehus.

Strenge rutiner

Oslo universitetssykehus opplyser i en pressekonferanse at alt er klart til mottak av den første ebolasmittede pasient på norsk jord.

– Pasienten er ankommet og er nå vårt ansvar. Vi er godt trent for dette. Teamet føler seg trygge på utstyret og beskyttelsesdraktene. Transporten fra Gardermoen og hit har gått helt etter planen, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus.

Overlege Espen Rostrup Nakstad forteller at transporten fra Gardermoen til sykehuset har vært helt ukomplisert.

– Vi desinfiserte på Gardermoen, og vi har desinfisert alt utstyr vi har brukt. Alt har gått bra, sier Nakstad.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Ambulanser ankommer

Ambulansesjåførene som frakter den syke kvinnen var også i ført gule vernedrakter for å beskytte seg mot eventuell smitte.

Isolert bak glassvegg

Ebolasmitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

– I isolatet kan den syke kvinnen kommunisere via et glassvindu og telefon med de pårørende. Til enhver tid skal det være to helsepersonell inn på rommet med henne, opplyser Nakstad.

Representantene fra sykehuset ønsker ikke å uttale seg om den kvinnelige pasientens tilstand på grunn av taushetsplikten. De ønsker heller ikke å bekrefte eller avkrefte at de skal ta i bruk den eksperimentelle medisinen ZMapp.

Får eksperimentell medisin

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at den norske kvinnen som behandles for ebola på Ullevål sykehus kan få verdens aller siste dose av ebola-medisinen Zmapp.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, bekrefter at Norge får tre typer eksperimentelle medisiner mot ebola tirsdag for å hjelpe den norske kvinnen som er smittet.

– Norge kommer til å få den siste tilgjengelige dosen av ZMapp som er fremstilt av genteknologi. De dosene som er produsert er brukt opp i Vest-Afrika og i vestlige land. Produksjonen tar lang tid, opp til flere måneder, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket til NRK.

– Det er for tidlig å si om den fungerer, det vi vet er at flertallet som har fått Zmapp har overlevd, sier Madsen.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Lofthus om eksperimentelle medisiner. Sykehuset håper på eventuell mulighet til å få bruke eksperimentell medisin.

Cathrine Lofthus ønsker at sykehuset skal ha mulighet til å kunne bruke eksperimentell medisin

Spesialbygget isolat

Høysmitteavdelingen ved Ullevål universitetssykehus er spesialbygget for å kunne ta imot pasienter som er smittet av de farligste virusene. Det er plass til å behandle ti personer samtidig på avdelingen.

Kvinnen blir eneste pasient på høysmitteisolatet på Ullevål,

– Andre pasienter som er innlagt ved infeksjonsmedisinsk avdeling blir ikke berørt, sier viseadministrerende direktør Cathrine M. Lofthus.

Inngangspartiet til Høysmitteavdelingen har blitt skjermet av med en presenning, og veien hvor ambulansen skal kjøre inn, har også blitt sperret.

norsk helsepersonel frykter ebola viruset kan komme til norge.
Forbreder seg på å håndtere en slik situasjon.

Se hvordan de ansatte på Ullevål universitetssykehus trener på å behandle pasienter med ebola. (Innslag fra 12. august)

Syketransporten på E6

Syketransporten fra Gardermoen til Oslo ble godt bevoktet av politiet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger