Hopp til innhold

Norske Azim sitter «alene» med dødsdommen

Shahim Azim venter på at anken hans skal opp fem år etter han fikk dødsdommen i Pakistan. Amnesty har tidligere bedt norske myndigheter komme mer på banen i saken. – Det har ikke vært nødvendig i Kongo-saken, sier organisasjonen.

Shahid Azim

I 2009 ble Shahid Azim dømt til døden ved henging for å ha voldtatt og drept en syv år gammel jente. UD besøker ham én gang i kvartalet.

Foto: Henden, Harald / Scanpix/VG

Mens norsk presse valfarter til Kongo for å dekke rettssaken mot Joshua French sitter norskpakistanske Shahid Azim fengslet i Pakistan og venter på at anken hans skal behandles.

Den norske statsborgeren ble i 2009 dømt til døden ved henging for å ha voldtatt og drept en syv år gammel jente i 2007. Han tilstod, men sa senere at tilståelsen kom av at han ble torturert av pakistansk politi.

Gerald Folkvord

Politisk rådgiver i Amnesty Gerald Folkvord stoler ikke på pakistanske myndigheters løfte om ikke å henrette i sivile straffesaker.

Foto: Amnesty
Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen sier at Azim har gitt uttrykk for at det er tøffe forhold i fengselet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX
Frode Andersen, UD.

Frode Andersen sier UD har bistått Azim på flere måter i Pakistan.

Foto: UD / UD

– Vanlig med tortur i pakistanske fengsler

Amnesty har søkt dialog med UD i både Kongo- og Azim-saken.

– Vi har forsikret oss om at UD følger sakene. I Azim-saken har vi tidligere bedt norske myndigheter om å komme mer på banen. Det har vi ikke trengt i Moland- og French-saken fordi det var tydelig at de var på saken, sier politisk rådgiver i Amnesty Gerald Folkvord.

Folkvord sier at han ikke stoler ikke på Pakistans uformelle løfter om ikke å utøve henrettelser som straff.

– Da president Mamnoon Hussain tok over var det diskusjoner om man skulle gjenoppta henrettelser som straff. Han fornyet nølende løftet om ikke å henrette i sivile straffesaker. Presidenten kan ombestemme seg eller politisk uro kan gjøre at situasjonen endrer seg. Da er det umiddelbar fare for at de 8000 menneskene med dødsstraff i Pakistan kan bli henrettet, sier han.

Amnesty understreker at de jobber for å avskaffe dødsstraff og for å sikre en rettferdig rettssak for alle mennesker, og at de ikke fokuserer spesielt på enkeltsaker selv om det omhandler nordmenn. De har kritisert både torturmetoder i Pakistan og forholdene i kongolesiske fengsler.

– Fra pakistanske fengsler er det vanlig med historier om mishandling og tortur, særlig for å få personer til å tilstå i avhør. Tjenestemenn og politiet gjør som de vil, og det er umulig å klage på behandlingen de gir. I Kongo er det grusomme forhold i fengsel og veldig lite rettssikkerhet, sier Folkvord.

Får ikke treffe Azim i fengsel

NRK har vært i kontakt med Azims pakistanske advokat som forteller at han ikke får treffe nordmannen i fengselet, men har snakket med ham på telefon to ganger.

– Jeg kan ikke si at han har det fint ettersom han sitter i fengsel under ikke veldig gode forhold. Men han har det etter forholdene greit. Han er deprimert, sier advokat Abdul Aziz.

Forsvareren er fornøyd med norske myndigheters innsats i saken.

– De kunne ikke gjort stort mer. Men den forrige pakistanske advokaten han fikk oppnevnt i rettssaken var ikke en strafferettsadvokat, slik det burde ha vært, sier han.

Furuholmen: Han har det tøft

Azims norske advokat Morten Furuholmen ønsker å besøke Azim i fengsel for å se forholdene han sitter under, men får ikke midler til å gjøre det.

– Jeg har søkt om midler fra Fylkesmannen for å reise ned til Pakistan å besøke Azim, men fikk avslag. Det er en stund siden jeg snakket med ham. Han ga uttrykk for at han hadde det tøft i fengselet.

Ifølge Furuholmen har det har vært flere ankerunder i saken, og det vil ta lang tid før det kommer en endelig dom. Det er ikke bedt om soningsoverføring fra norske myndigheter, opplyser han.

– Jeg har hatt kontakt med UD for å påse at de følger opp saken i Pakistan. Jeg har fått forsikringer om at ambassaden i Islamabad følger opp, men jeg vet ikke sikkert at de gjør det.

Han tror ikke det hadde hatt en stor hensikt å sende en spesialutsending fra Norge til Pakistan.

– Han er dømt til døden i et land som praktiserer dødsstraff. Det er svært alvorlig og første prioritet er at han ikke blir henrettet.

Furuholmen uttrykker bekymring for Pakistans praksis når gjelder henrettelser.
Tidligere representerte han de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French som ble dømt til døden i Kongo.

– Det er bekymringsfullt og skiller seg fra Kongo-saken hvor det ikke er vanlig å henrette lenger. På den andre siden er rettssikkerheten bedre i Pakistan enn i Kongo. Det går egentlig ikke an å sette de to sakene opp mot hverandre, sier han.

UD: Besøker Azim én gang i kvartalet

UD opplyser til NRK de har protestert mot dødsdommen Azim har fått og at saken hans har vært tatt på politisk og diplomatisk nivå. De har valgt å ikke sende representanter fra Norge til Pakistan for å bistå, men heller bruke den norske ambassaden i Islamabad for å bistå ham.

Burde man satt inn større krefter ved å bruke en spesialutsending fra Norge, slik man har gjort i Kongo-saken?

– Det er to ulike saker som det ikke er naturlig å sammenligne. Vi må følge opp sakene på hver sin måte. I Kinshasa har vi ingen fullverdig ambassade.
I Pakistan venter man også på ankesaken, mens det i Kongo foreligger en rettskraftig dom, sier underdirektør i UD Frode O. Andersen til NRK.

Andersen forteller at det i starten var vanskelig å få konsulær tilgang til Azim rett etter at han ble arrestert.

– Det hang sammen med at han satt arrestert i et urolig område i Pakistan hvor det var vanskelig å få gjennomført besøk. Siden det har den norske ambassaden i Pakistan jevnlig besøkt ham jevnlig i fengselet og hatt telefonkontakt med ham.

Hvor ofte er jevnlig?

– Det vil si cirka én gang i kvartalet. Ambassaden har også bistått med norsk og pakistansk advokat, støttet søknad om fri rettshjelp og støtte til livsopphold som medisiner og toalettartikler. Vi var også til stede under rettssaken. Nå venter man på at ankesaken hans skal opp, sier Andersen.


AKTUELT NÅ