Hopp til innhold

Disse videoene får UP-sjefen til å grøsse

Videoen viser en hasardiøs forbikjøring og en bil som er på vei mot motgående kjøreretning på motorveien. I begge tilfellene satt eldre sjåfører bak rattet, og situasjonene er langt fra unike.

Videoen viser farlige situasjoner i trafikken forårsaket av eldre sjåfører. Utrykningspolitiet frykter flere slike eksempler.

– Dette er klassiske eksempler. De viser klart hvilke farer som kan oppstå når man har svekket helse, som redusert oppmerksomhet og reaksjonsevne, redusert motorikk og dårligere syn, sier sjefen for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen.

Hvordan reagerer du når du ser disse videoene?

– Jeg tenker vel det samme som alle andre: Jeg vil helst ikke møte dem i trafikken, sier Karlsen.

– Svært farlig situasjon

Det ene videoklippet viser en forbikjøring i Hemsedal-området som er millimeter fra å gå riktig galt. Den 81-årige sjåføren klarer akkurat å komme seg delvis inn i riktig kjørefelt før bilen i motgående retning passerer.

– Den eldre sjåføren kan ha feilberegnet avstanden, og det er like før det blir en møteulykke, sier Karlsen.

En 81-årig sjåfør klarer akkurat å komme seg delvis inn i riktig kjørefelt før bilen i motgående retning passerer. (Video fra UP)

I det andre klippet er en 75-åring i ferd med å kjøre opp på E18 ved Drammen i retning Oslo – i motgående kjøreretning.

– Dette er en svært farlig situasjon og kunne lett ha ført til en veldig alvorlig ulykke. Hadde han kommet seg ut på motorveien, hadde han kommet rett i fronten på dem i høyrefeltet. De som kjører på motorveien, har ingen forventning om at det skal komme noen opp der, sier Karlsen.

En 75-åring i ferd med å kjøre opp på E18 ved Drammen i retning Oslo – i motgående kjøreretning. (Video fra UP)

Det er blitt flere eldre i trafikken. Med gradvis redusert helse, kan de utgjøre en fare.

– Jeg er sikker på at det er for mange på norske veier som har en for svekket helse til å kjøre bil, sier Karlsen.

VG skrev i helgen at nesten 1,4 millioner nordmenn er bekymret for at personer de kjenner, ikke er skikket til å kjøre bil.

– Si fra!

UP-sjefen oppfordrer alle til å bli flinkere til å melde fra i slike situasjoner.

– Den enkelte fører har ansvar for å evaluere sin egen evne, men det er ikke alltid lett å se sin egen situasjon. Fastlegen har et ansvar, men det har også pårørende. De ser personen i hverdagen og bak rattet. De bør reagere når de blir bekymret og ta en samtale med mor eller far om at det er på tide å parkere bilen. Når de ikke frem, bør man gi en bekymring til vedkommendes lege.

– Man har et ansvar for trafikksikkerheten. Noen kan måtte betale en høy pris dersom bekymringen ikke håndteres.

Før nyttår ble et forslag til endringer i førerkortforskriften sendt ut på høring. Forslaget innebærer strengere helsekrav.

AKTUELT NÅ