Hopp til innhold

Disse fikk Høie til å snu

«Vær så snill, snu!» «Dette er en skam!» «Jeg stemte på dere, nå er jeg flau!» Brev fra over tusen privatpersoner bidro til at Bent Høie snudde i reservasjonssaken.

Montasje privatpersoner som har deltatt i høringsrunde

MASSIV MOTSTAND: 21. januar sendte regjeringen ut sitt forslag om reservasjonsmulighet for fastleger på høring. Siden den gang har over tusen privatpersoner protestert mot ordningen.

Foto: Privat

Aldri før har det kommet inn så mange høringssvar på et regjeringsforslag. Aldri før har så mange enkeltmennesker sendt inn sine meninger.

I går ettermiddag var totalt 1237 høringssvar lagt ut på regjeringens nettsider. NRK har lest samtlige, og tallenes tale er klar:

  • 95 prosent er mot at fastleger skal få reservere seg mot aborthenvisning.
  • 1039 privatpersoner har uttalt seg. Av dem er 98 prosent mot.
  • 160 kommuner har uttalt seg. Av dem er 87 prosent mot.
  • 28 interesseorganisasjoner har uttalt seg. Av dem er 75 prosent mot.

– Vi har lyttet til protestene, og det er derfor jeg og partiet har jobbet med en annen løsning som innebærer at det ikke innføres en reservasjonsmulighet, sier helseminister Bent Høie (H) til NRK.

Klokken ni fredag morgen ble pressen hasteinnkalt til Helsedepartementets lokaler i Oslo sentrum. Nyheten var at regjeringen dropper det utskjelte forslaget om at fastleger skal få lov til å nekte å henvise kvinner til abort.

– Åh, det var på tide!

Slik reagerer 35 år gamle Elisabeth Øvreberg fra Kvaløysletta i Troms når hun får høre at forslaget skrotes. Hun var én av de rekordmange privatpersonene som brukte muligheten til å sende inn et høringssvar til forslaget fra Bent Høie.

«Jeg stemte på dere. Nå er jeg flau», var alt hun skrev i e-posten til Helsedepartementet.

– Jeg var så glad da Høyre kom til makten. Så fikk vi denne saken rett i fleisen, og jeg turte nesten ikke si at jeg hadde stemt på dem. Nå puster jeg lettet ut, sier hun til NRK.

– Bra vi har påvirkningskraft

Kvinner og menn i alle aldre, fra alle deler av landet, har sendt inn svar. Noen er korte og sinte, skrevet med store bokstaver fra mobiltelefon eller nettbrett. Andre er lange og utfyllende, med henvisning til alt fra menneskerettighetserklæringen til abortdebatten på 1970-tallet.

Over 700 av svarene er hentet direkte fra malen bloggeren og aktivisten Susanne Kaluza la ut på nettsidene sine 9. mars i år.

– Jeg er vanligvis ikke så engasjert i nyhetssaker, men jeg har fulgt med på det Kaluza har skrevet og sagt om dette, sier 25 år gamle Vivian Hugås fra Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Hun har aldri sendt inn høringssvar tidligere. Ikke visste hun at det var mulig for privatpersoner å gjøre det, heller.

– Men dette berørte meg veldig. Jeg så for meg meg selv i en slik situasjon, at jeg skulle komme til en lege som avviser meg. Det er ikke riktig, for det rammer den svake part, sier kontormedarbeideren.

Tanken på at fastleger skulle få en lovfestet mulighet til å si nei til en kvinne som ønsker henvisning til abort, engasjerte så mye at hun forfattet sitt eget svar til helseministeren.

Tenk på hvilken signaleffekt dette har og at dette er flere skritt tilbake i en kamp vi trodde vi var ferdige med! Innrøm at dette er feil, gå tilbake på det og legg denne ballen dø!

Vivian Hugås / Høringssvar

Også Gabriela Saez (25) fra Kalandseidet i Hordaland ble så opprørt at hun for første gang deltok i en offentlig høringsrunde:

– Jeg er veldig glad fordi vi hadde mulighet til å gjøre det, jeg visste ikke om at også privatpersoner kunne delta før jeg leste om det på nettet. Det er bra vi har en påvirkningskraft, sier hun til NRK.

At folkevalgte velger å trosse allmennhetens vilje og opprop mot dette forslaget er alvorlig i mine øyne. At en regjering velger å selge seg selv til et parti som så tydelig er imot kvinners kontroll over egen kropp er enda mer alvorlig og ikke minst utrolig.

Gabriela Saez / Høringssvar

29 år gamle Siri Birgitte Slinning fra Hønefoss er overbevist om at sosiale medier har gjort det lettere for «vanlige folk» å engasjere seg. Gjennom Facebook og Twitter har venner og bekjente delt artikler, synspunkter og råd til hvordan man kan delta i den demokratiske prosessen.

– Budskapet spres på en helt annen måte. Og når kjendiser står fram, da tør man mer selv, også, sier Slinning.

«Folk har misforstått reservasjonsretten» er mantraet. Fra Erna Solberg. Fra Bent Høie. Fra Unge Høyre. Ingen har misforstått. Folk er ikke dumme.

Siri Birgitte Slinning / Høringssvar

Artikkelen fortsetter under bildet:

Reservasjonsrett

PRIVAT ENGASJEMENT: Disse ti er blant de 1039 privatpersonene som har sendt høringssvar. Fra øverst til venstre: Gabriela Saez, Pål B. Indregard, Roy A. Lind, Elisabeth Øvreberg, Siri B. Slinning, Inge Ås, Vivian Hugås, Jannicke Sæbø, Siri Nygård-Torkehagen og Elisabeth Øvreberg.

Feministen og kunstneren Inge Ås sier det folkelige engasjementet mot reservasjonsordningen motbeviser påstanden om at unge kvinner i dag ikke bryr seg om likestilling.

– Raseriet ble vekket når en rettighet de kanskje tok for gitt ble truet. Det viser seg at dagens unge kvinner ikke er likegyldige når det virkelig gjelder, og det er ganske fantastisk for en gammel feminist å se, sier 61-åringen som selv deltok i utallige aksjoner for selvbestemt abort på 1970-tallet.

Som feminist fra 70tallets lange kamp for selvbestemt abort er det nedstemmende å se at en regjering styrt av kvinner er i stand til å selge nettopp de svakeste kvinnene for å beholde politisk ledelse. Dette er rett og slett en skam.

Inge Ås / Høringssvar

– Viser at demokratiet fungerer

Motstanden mot reservasjonsmuligheten har ikke bare vært en kvinnekamp. Også mange menn har sendt inn høringssvar mot forslaget fra regjeringen.

– Ved en tilfeldighet fikk jeg høre at det var mulig for vanlig folk i gata å bli hørt. Det er første gang jeg har gjort noe sånt, men det blir sikkert ikke siste gang. Det er flott at vi har denne anledningen til å delta aktivt i demokratiet, sier Pål Brekke Indregard (36) fra Lillehammer.

Fastlegene som nekter å henvise til abort gjør ikke jobben sin. Derfor bør de alle få skriftlige advarsler av sine arbeidsgivere om at det ikke godtas. Hvis de fremdeles ikke vil følge loven, bør de sparkes.

Pål Brekke Indregard / Høringssvar

– Jeg er for at man i styrer og stell hører mer på folket når de skal ta en avgjørelse, ikke bare på lobbyister. De folkevalgte er her for å gjøre vår nasjon til et bedre sted å bo, sier 44 år gamle Roy Alexander Lind fra Finnmark til NRK.

Angående dette er det bare en ting å si: Ikke la dette skje. Man kan ikke la religiøst visvas styre etikk i norsk helsevesen.

Roy Alexander Lind / Høringssvar

– Høies snuoperasjon er et skritt i riktig retning. Det viser bare at demokratiet fungerer i det landet vi lever i. Jeg er glad for at de tar hensyn til hva folk mener, i stedet for hva politikerne mener vi burde mene, sier 24 år gamle Tor Øyvind Sevestad Sjøvik fra Oslo.

Det eneste som utrettes ved å la reservasjonsretten bli til lov er at vi skaper et større stigma rundt abort, og de som trenger hjelp får ingen. Det er ikke et Norge jeg vil leve i, det er ikke et Norge jeg vil assosieres med.

Tor Øyvind Sevestad Sjøvik / Høringssvar

Venter med å feire

Samtidig som mange reservasjonsmotstandere har feiret i dag, frykter andre at nye slag gjenstår.

Én av dem er barnevernspedagog og student Jannicke Heggestad Sæbø fra Oslo.

– Jeg avventer hva som skjer. Jeg tør ikke juble før han forteller hvilket kompromiss han har inngått, sier 32-åringen til NRK.

Det kan ikke være sånn at kvinnens frihet må innskrenkes for å legitimere enkeltes manglende evne til å gjøre jobben sin. Det er ikke en menneskerett å være fastlege.

Jannicke Heggestad Sæbø / Høringssvar

For selv om Bent Høie lover at ingen leger skal få lov til å reservere seg, er han klar på at regjeringen vil gjøre endringer i dagens system. Hva det blir, vil han foreløpig ikke si noe om.

Men som NRK erfarte tidligere i dag vil regjeringen neste uke lansere en løsning der fastlegene ikke lenger skal skrive under på aborthenvisninger. De er likevel forpliktet til å gi kvinnene tilstrekkelig informasjon om inngrepet.

Norges Kristelige Legeforening har allerede sagt at det er en full seier for samvittighetslegene dersom reservasjonsstriden ender med at fastleger slipper å undertegne aborthenvisninger.

– Da får alle reservere seg. Det høres tungvint og bakvendt ut, sier Siri Nygård-Torkehagen (33) til NRK.

Kafédriveren fra Kleppestø i Hordaland er fullt opptatt med å lage kaffe til kundene når NRK ringer. Men hun tar seg likevel tid til å forklare hvorfor hun sendte inn et høringssvar til helseministeren.

– Det er så enormt provoserende at jeg blir helt skjelven av å snakke om det, sier trebarnsmoren.

– Denne saken gjelder ikke «de umoralske». Dette gjelder alle, det gjelder våre søstre, venninner og mødre, sier Nygård-Torkehagen.

Dere burde skamme dere over å i det hele tatt vurdere kvinnelige pasienters behov som mindre viktige enn legenes (dobbelt)moral. Ærlig talt. Har aldri vært så skuffet over noen, i hele mitt liv.

Siri Nygård-Torkehagen / Høringssvar

Selv om det overveldende flertallet av høringssvarene uttalte seg kritisk til reservasjonsordningen, støttet 34 av brevene forslaget fra regjeringen da NRK tok en opptelling torsdag ettermiddag. 21 av dem var fra privatpersoner.

AKTUELT NÅ