Hopp til innhold

Dette gjør Nokas-ranerne nå

En jobber som vaktmester, en i et transportfirma og en vil flytte hjem til familiegården. I neste uke begjærer enda en Nokas-raner seg løslatt. Nesten hele ranslaget er snart utenfor fengselsmurene.

BEFARING

BEFARING PÅ ÅSTEDET: Under åstedsbefaringen i bakgården til Nokas-bygningen pekte David Toska ut vinduet ranerne måtte skyte seg gjennom. På bildet er også Ridvan Halimi (til venstre) og Metkel Negassie Betew (til høyre) sammen med forsvarere. I neste uke begjærer Betew seg løslatt, mens Halimi kan slippe ut om et drøyt år. Toska kan først søke prøveløslatelse i 2016.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

David Toska

David Toska.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Kjell Alrich Schumann

Kjell Alrich Schumann.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Metkel Negassie Betew

Metkel Betew.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Erling Havnå

Erling Havnå.

Foto: Leif Dalen/NRK
Ridvan Halimi

Ridvan Halimi.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Norsk Kontantservice i Stavanger (Nokas) ble ranet 5. april 2004. Ranerne fikk med seg 57,4 millioner kroner i norgeshistoriens største ran.

I forsøket på å stoppe ranerne på Domkirkeplassen ble politiførstebetjent Arne Sigve Klungland drept.

15 menn er dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet. Se hvor norgeshistoriens mest beryktede ranslag befinner seg nå:

  • David Toska (38) – dømt til 18 års fengsel – soner

Dømt som hovedmann. Soner fortsatt, og sitter nå i Bergen fengsel. Kan i slutten av august 2016 søke prøveløslatelse etter å ha sonet to tredjedeler av dommen.

– Han har studert i fengselet og gjort det han skal sånn sett. Han ser veldig frem til å bli løslatt, sier Toskas forsvarer Øystein Storrvik i en kort kommentar.

  • Kjell Alrich Schumann (47) – dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år – soner – anke om prøveløslatelse behandles til sommeren.

Involvert i planlegging, og var vakt og sjåfør for en av fluktbilene. Løsnet skuddet som drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Sitter på forvaringsdom i Trondheim fengsel.

Han har sonet minstetiden og i desember 2013 bestemte Sør-Trøndelag tingrett at han kan bli prøveløslatt. Men påtalemyndighetene anket, og saken skal behandles på ny til sommeren.

– Jeg vil etablere meg på nytt og vil lykkes uten å begå kriminalitet. Jeg vil tilbake til samfunnet og bevise at jeg har normal framtreden, sa Schumann da saken var oppe i tingretten.

Han har tatt utdanning som tømrer i fengselet og har tilbud om jobb i nærområdet i Hedmark, der han kommer fra. Han har også bolig i familiens gårdsbruk.

I fjor var NRK Brennpunkt med da Schumann møtte drapsofferets sønn.

  • Metkel N. Betew – dømt til 16 års forvaring med en minstetid på 10 år – soner – prøveløslatelse behandles i tingretten tirsdag 8. april

Pengeplukker inne i tellesentralen under ranet. Soner fortsatt dommen som innsatt i Ila fengsel. Som Schumann har han sonet minstetiden på ti år som forvaringsdommen påla. Har begjært seg løslatt, og saken skal opp i Asker og Bærum tingrett tirsdag i neste uke.

– Han vil fullføre en bachelor i sosiologi med tanke på å bli sosionom. Han kan jobbe med flere ting, men ønsker å jobbe med vanskeligstilte barn, sier forsvarer Marius Dietrichson.

– Hva tror du arbeidsgivere tenker om hans bakgrunn?

– Hans spesialistutdannelse vil være hans bakgrunn. Dette vil være en del av hans kvalifikasjoner ved siden av utdannelsen. Han ønsker å gi av seg selv og fortelle hvilke dårlige valg han har tatt, svarer Dietrichson, som legger til at en eventuell prøveløslatelse vil skje under strenge vilkår, som meldeplikt og uanmeldte besøk.

Betew ønsker ikke å stå fram i offentligheten, men å arbeide og leve et mest mulig normalt og tilbaketrukket liv.

Han er ugift, men har en stor familie i Oslo.

  • Erling M. Havnå (56) – dømt til 16 års fengsel – soner – kan prøveløslates neste år, men sier han ikke ønsker det

Var pengeplukker og bar utbyttet til ransbilene. Var også «Sleggemannen» som forsøkte å slå i stykker glasset inn til tellesentralen. Soner fortsatt, nå i Norges største lavsikkerhetsfengsel på Bastøy.

Kan i januar 2015 søke prøveløslatelse etter å ha sonet to tredjedeler av dommen.

– Jeg kommer nok ikke til å søke om å få slippe ut. Jeg venter litt. Jeg må være bedre forberedt enn jeg er nå, sa Havnå til NRK i februar.

  • Ridvan Halimi (34) – dømt til 15 års fengsel – soner – kan søke om prøveløslatelse juli 2015

Deltok i forberedelsene, var vaktmann og pengebærer under ranet. Kjørte også en av fluktbilene fra Domkirkeplassen. Soner for tiden i Hassel fengsel i Buskerud. Kan i juli 2015 prøveløslates etter å ha sonet to tredjedeler av dommen. Han ønsker ikke å si noe om hvilke planer han har for fremtiden.

– Halimi har lagt saken bak seg, og han avstår fra å gi opplysninger om personlige forhold til pressen og offentligheten, sier hans forsvarer Trygve Staff til NRK.

  • Ikmet Kodzadziku

    Ikmet Kodzadziku.

    Foto: NRK
    Ikmet Kodzadziku (33) – dømt til 13 års fengsel – løslatt

Pengeplukker inne i Nokas-hvelvet. Ble overført til hjemlandet Sverige for soning på Kumla i nærheten av Örebro, Nordens antatt tøffeste fengsel. Ble senere overført til Hall utenfor Södertälje. Prøveløslatt 31. august 2012. Han er ifølge svenske registre bosatt i Göteborg.

  • Thomas Thendrup

    Thomas Thendrup.

    Thomas Thendrup (43) – dømt til 14 års fengsel – kan søke prøveløslatelse i august

Retten kom frem til at han var en av pengeplukkerne inne i Nokas-lokalene. Har nektet enhver befatning med ranet. Ble frikjent av juryen i lagmannsretten, men kjennelsen ble satt til side av fagdommerne, og Thendrup ble kjent skyldig og dømt i en ny lagmannsrettssak. Soner i dag ved en åpen anstalt i Vestfold, kan søke prøveløslatelse til høsten.

  • Johnny Thendrup

    Johnny Thendrup.

    Foto: Alf Ove Hansen
    Johnny Thendrup (49) – dømt til 13 års fengsel – løslatt

Var vaktmann på Domkirkeplassen under ranet. Ble truffet i låret under skuddveksling med politiet. Bekreftet i lagmannsretten at det var Kjell Alrich Schumann som løsnet de dødelige skuddene mot politimannen Arne Sigve Klungland.

Thendrup ble prøveløslatt i slutten av januar i år. Han utdannet seg til rørlegger i fengselet, men jobber i dag i et transportfirma i Oslo.

– Han erkjente jo straffskyld og har gjort det beste ut av soningen. Han har brakt mye godt til mange rundt seg. Han har blant annet malt og pusset opp og bidratt til fellesskapet mens han sonet. Han ser lyst på fremtiden, og er glad for å være ferdig og ser frem til å leve et vanlig liv, sier Thendrups forsvarer Johnny Veum.

  • Lars-Erik Andersen angrer

    Lars-Erik Andersen.

    Foto: Rolf Marnburg / NRK
    Lars-Erik Andersen – dømt til 9 års fengsel – løslatt

Har tilstått at han deltok på ranslaget som pengeplukker inne i tellesentralen. Var den første som i politiavhør pekte ut Kjell Alrich Schumann som den som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, fikk straffen redusert med flere år på grunn av dette. Prøveløslatt i juni 2011, jobber i dag som vaktmester i østlandsområdet.

– Han ble ganske tidlig løslatt, han fikk en stor strafferabatt i Høyesterett og skikket seg vel i fengsel, derfor kom han tidlig ut. Han har klart seg bra og fått jobb, og jeg har stor respekt for det han har fått til, sier 37-åringens forsvarer Harald Stabell.

– Han har slitt med normene innenfor miljøet, og fryktet for at det skulle skje noe når det gjelder represalier, det har heldigvis ikke vært tilfelle. Andersen er et godt eksempel på at når bevisene er som de er, så er det en fordel å tilstå og komme videre i livet, sier Stabell.

  • Yusuf Hani

    Jusuf Hani.

    Foto: Politiet / Scanpix
    Jusuf Hani (33) – dømt til 6 års fengsel – blir prøveløslatt 6. juni

Flyktet til utlandet etter ranet, men meldte seg for norsk politi i 2009. Dømt til seks og et halvt års fengsel i 2010.

Den svenske «kriminalvärden» opplyser til NRK at Hani etter planen blir prøveløslatt 6. juni.

  • Alf Henrik Christensen

    Alf Henrik Christensen.

    Foto: Odd Rømteland / NRK
    Alf Henrik Christensen (52) – dømt til 11 års fengsel – løslatt

Dømt til 11 års fengsel for å ha vært ranernes sjåfør under flukten fra bilbyttestedet i Sørmarka. Fraktet ranere og utbyttet til skjulested i Nedre Dalgate. Løslatt.

– Han har klart seg godt hele tiden, han har aldri hatt problemer bortsett fra at han opplevde det som en belastning å måtte sone. Han er nå tilbake i jobb og har det bra slik jeg oppfatter det. For øvrig lever han et ganske anonymt og rolig liv, sier forsvarer Erik Lea.

  • Dan Pettersen

    Dan Pettersen.

    Foto: Anne Lise Indrefjord / NRK
    Dan Pettersen (38) – dømt til 11 års fengsel – løslatt

Dømt til 11 års fengsel for å ha bistått ranslaget i forbindelse med ranet. Skjulte de fleste ranerne i dagene etter anslaget og oppbevarte i to uker utbyttet i sitt hus i Nedre Dalgate. Løslatt. Har skiftet navn.

  • 35-åring – dømt til 4 års fengsel, hvorav 3 år og seks måneder betinget – løslatt

Rogalendingen hjalp ransligaen med å forberede anslaget mot Nokas, og bisto dem i Stavanger etter at ranet var gjennomført. Fikk en mild dom fordi han samarbeidet mot politiet og ga dem informasjon som bidro til oppklaring av saken. Har skiftet navn og bor på hemmelig adresse et annet sted i landet.

  • 65-åring – dømt til 4 års fengsel – løslatt

65-åringen som gikk under tilnavnet «Skipperen» ble funnet skyldig i å ha hjulpet ranerne med å frakte utstyr og penger bort fra Stavanger etter ranet, og i å skjule ransutstyr under båten sin som lå til kai i Drammen Løslatt, driver nå som selvstendig næringsdrivende i buskerudområdet. Har skiftet navn.

  • En Nokas-vekter, som ga Toska innsideinformasjon, ble i 2008 dømt til tre års fengsel.

– Politiet vil få tips om «kjendiskriminelle»

Den tidligere politispaneren Johnny Brenna var selv med på å pågripe Kjell Alrich Schumann på Frogner etter ranet i 2004.

– Norge ble et tryggere sted for dem som driver med verdihåndtering. Det er mange som aldri kom tilbake på jobb etter å ha blitt rana av det miljøet her, påpeker Brenna.

Han er kritisk til bruken av forvaringsdom der de mest sentrale i ransmiljøet kan være ute etter ti år. Til tross for det frykter han ikke at ransmiljøet vil utgjøre noen stor trussel når de kommer ut.

– Jeg tror de fleste av dem skjønner det ligger en forvaringsdom og venter dersom de begår ny kriminalitet. De fleste blir lovlydige, men noen kommer også ut for å fortsette kriminalitet, mener Brenna.

Han tror også alderen bidrar til at kriminalitet ikke lenger er så attraktivt.

– Hvis de gjenopptar kriminell virksomhet, kommer de til å være bakmenn innen narkotika. Men vi må huske på at de som er 40 pluss trolig er blitt mer lovlydig med alderen. Så jeg er usikker på om de er hyperkriminelle når de kommer ut.

Brenna tror politiet vil ha god kontroll på ranerne når de nå er utenfor murene.

– Jeg tror politiets kontakt med miljøet, kilder og informanter gir dem en grei oversikt over hva som foregår. Hvis de «kjendiskriminelle» foretar seg noe som helst, vil det fort komme informasjon til politiet om det, tror Brenna.

Johnny Brenna

Tidligere politispaner Johnny Brenna var selv med på å pågripe Kjell Alrich Schumann. Han tror ikke Nokas-ranerne vil begå nye grove ran som man så på starten av 2000-tallet. Her utenfor Postens brevsenter som ble ranet kun et halvt år før Nokas.

Foto: Jørn Tveter/NRK

AKTUELT NÅ