Hopp til innhold

Dette er IS' hemmelige våpen

Et nettverk av ti meter dype og kilometerlange tunneler er et av ekstremistgruppen IS sine mest effektive og dødelige våpen for å angripe og forsvare seg mot sine fiender.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-SINJAR TUNNELS A tunnel used by Islamic State militants is seen in the town of Sinjar

DØDELIG VÅPEN: IS bruker tunneler som forsvars- og angrepsvåpen. Denne tunnelen ble oppdaget da Sinjar ble gjenerobret fra IS. Slike tunneler er også avdekket i Ramadi og flere steder i Syria og Irak.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Da den irakiske hæren frigjorde Ramadi i romjula ble et omfattende underjordisk nettverk oppdaget.

– Tunnelene er gravd ut mellom husene slik at de kan krysse gatene uten at flyene ser dem. De går under jorden og sprer seg i separate tunneler, sier generalmajor Sami Kathim, sjef for Iraks antiterrorstyrke til CNN.

Én kilometer lang

Noen av tunnelene som er funnet er én kilometer lange. Andre tunneler er 7-800 meter lange. Tunnelene skal være om lag en til to meter brede.

Konseptet er enkelt: Grave en tunnel lang nok til å komme til under målet, plassere eksplosiver og detonere bomber. Angrep under overflaten er spesielt ødeleggende for bygninger og vises stadig i Afghanistan, Irak og Syria, skriver nettstedet Defense One.

Utover bomber antas ISIS å bruke tunneler til å flytte våpen og unngå å bli oppdaget av jagerfly og droner. Tunnelene brukes også til underjordiske bunkere, produksjon av bomber og eksport av ulovlig olje.

IS-krigere lyktes blant annet i å sprenge hovedkvarteret til den irakiske hærens hovedkvarter like utenfor Ramadi i mars i fjor. Sprengladningene gikk av i tunneler som var gravd ut under hovedkvarteret. 40 soldater ble drept.

 Haider al-Abadi i Ramadi

Iraks statsminister Haider al-Abadi (midt i bildet i mørk dress og blå skjorte) besøkte 29. desember Ramadi og ble hyllet av soldater og innbyggere.

Foto: STRINGER / Reuters

700 IS-krigere i dekning

– De områdene som de (IS) forbereder seg til å forsvare og forskanse seg i, sørger de for at alle tunnelene er koblet til hverandre, forteller en soldat til CNN.

Det er også funnet provisoriske tilfluktsrom under bakken. Noen av de underjordiske gangene er utstyrt med elektrisitet.

Ifølge den amerikanske etterretningsoffiseren Chance McCraw skjuler om lag 700 IS-krigere seg fortsatt i Ramadi.

Arbeidet med å klarere tunnelene er livsfarlig ettersom de kan være rigget med eksplosiver. Da spesialstyrker jaktet på IS-soldater etter gjenerobringen av Ramadi skal IS-krigere ha gjemt seg i tunnelene.

Men ikke alle slipper unna. En høytstående ISIS-kommandant skal ha blitt funnet i nettverket av tunneler under Ramadis gater.

Holdt stand i måneder

Den USA-ledede koalisjonen utførte 630 luftangrep under den irakiske offensiven i Ramadi. Likevel holdt IS stand i flere måneder før de trakk seg ut av byens sentrum og forsvant.

Da Sinjar ble frigjort fant kurdiske Peshmerga-krigere flere tunneler, ammunisjonslagre og rom for fremstilling av bomber.

– Det er så mange tunneler at vi ikke kan telle dem, fortalte yazidi-offiseren Hussein Khuru Murad til Wall Street Journal.

– Det er som et eget nettverk inni byen, sier den kurdiske kommandanten Shamo Eado til Associated Press.

Tunnelbomber i Syria

I Beiji, et av Iraks viktigste oljeraffinerier, har irakiske soldater og sjiamuslimske militskrigere sagt at de har funnet tunneler.

I Syria har tunnelbomber blitt brukt for å angripe regjeringsstyrkene. I Aleppo ble et etterretningssenter sprengt i mars i fjor ved hjelp av kraftige bomber plassert i tunneler.

Tunneler er ikke et nytt angrepsvåpen. Taktikken er også blitt brukt av Hizbollah og Hamas i Gaza, til våpensmugling og overraskelsesangrep.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-SINJAR TUNNELS A member of the peshmerga forces inspects a tunnel used by Islamic State militants in the town of Sinjar

Et medlem av Peshmerga-militsen inspiserer en forlatt IS-tunnel i Sinjar 1. desember.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger