Hopp til innhold

Nei til avtale – lærerne går ut i streik

73 prosent av lærerne som stemte ved uravstemmingen stemte nei til avtalen med KS. Dermed blir det lærerstreik.

Utdanningsforbundet redegjør for streikebeslutning

SKAL STREIKE: Utdanningsforbundet gikk opprinnelig inn for avtalen med KS, men nå har medlemmene stemt ned avtalen og det blir streik.

Foto: Johan B. Sætte / NRK

Utdanningsforbundet organiserer flest lærere, 93 000 totalt.

2/3 av disse medlemmene har stemt ved uravstemmingen. Hele 73 % har stemt nei til det forslaget som det er blitt meglet om mellom Utdanningsforbundet og KS.

– Medlemmene våre sier et klart og tydelig nei. Nå blir det streik. Resultatet er et tydelig signal fra lærerne om manglende tillit til KS og arbeidsgiverne, sier leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied.

– Vi starter streiken nokså umiddelbart. Vi starter 1. juli i Bergen, også trapper vi kraftig opp ved skolestart, sier Lied.

I går kom beskjeden om at Norsk Lektorlag har stemt nei til den samme avtalen som Utdanningsforbundet har tatt stilling til.

Ikke streik i Oslo

Uravstemingen i Oslo Kommune, som er et eget tariffområde, har vært gjennomført samtidig med uravstemningen i KS-området.

55 prosent av medlemmene stemte ja til den fremforhandlede avtalen. Lærerne i Oslo kommune er dermed ikke en del av streiken.

Håper på løsning

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier sannsynligheten for en større lærerstreik er stor. Han understreker at streik er et lovlig virkemiddel, men vil ikke si om han har forståelse for at lærerne setter foten ned for en omstridt arbeidstidsavtale.

– Jeg ser selvfølgelig at forhandlingsresultatet har skapt mye uro rundt om i skolene, men vår jobb er å respektere de grunnleggende spillereglene i norsk arbeidsliv, sier Røe Isaksen til NTB.

En skole tatt ut

Det er skoleferie og derfor er det ventet at man først vil merke konsekvensene av streiken i august, dersom man ikke kommer til enighet innen den tid.

En skolei Bergen tas ut i streik umiddelbart, men streiken trappes opp ved skolestart i august.

– Vi er i stand til å streike bredt og lenge. Medlemmene våre mener at det er bedre å ta en streik nå, for å prøve å komme frem til et bedre resultat, sier Lied.

Utdanningsforbundets fylkesleder i Rogaland, sier til NRK at hun tror streiken kan bli langvarig.

– Danmark hadde en konflikt gående i nesten ett år, jeg håper inderlig vi ikke kommer i en slik situasjon, sier Gunn Reidun Tednes-Aasreød.

Skuffelse i KS

klasserom

STREIK: Det kan bli en amputert skolestart for flere elever om også Utdanningsforbundet tar ut medlemmer i streik.

Foto: Kallestad / Scanpix

I en pressemelding sier KS at de er skuffet over resultatet fra uravstemmingen.

– Det er skuffende at lærerne har sagt nei til et forslag både Utdanningsforbundet og KS har anbefalt. Dermed sier de nei til en avtale som legger til rette for å utvikle en kollektiv samarbeidskultur i skolen, noe begge parter mener er nødvendig, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS i pressemeldingen.

Allerede streik

Enkelte forbund har allerede tatt ut medlemmer i streik. Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund har for lengst tatt ut sine medlemmer i streik. Hun er glad Utdanningsforbundet nå slutter seg til streiken.

– Dette gjør oss sterkere i kampen mot KS og deres forsøk på å detaljregulere lærerne, sier forbundsleder Anne Finborud i SL til NTB.

Også Musikernes Fellesorganisasjon er ute i streik, etter å ha avvist meklingsresultatet i slutten av mai.

De tre forbundene som allerede har bestemt seg for å streike representerer til sammen 18.500 medlemmer.

Omstridt avtale

Avtalen som ble inngått mellom Unio og KS har vakt reaksjoner, og mange lærere er motstandere av innholdet i den nye arbeidstidsavtalen.

Avtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

AKTUELT NÅ