Hopp til innhold

– Kronprinsparets valg av skole kolliderer med bildet av det folkelige kongehuset

Prislappen på prinsesse Ingrid Alexandras neste skoleår er langt mer provoserende enn at kronprinsparet dropper norsk offentlig skole, mener norske republikanere.

Kronprinsparet, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus

FÅR KRITIKK FOR SKOLEVALG: Tirsdag ble det kjent at arveprinsesse Ingrid Alexandra fra høsten av blir femteklassing ved Oslo internasjonale skole på Bekkestua. Prislappen per skoleår er det mest provoserende, mener norske republikanere.

Foto: Vegard Grøtt / Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Jan Arild Snoen

REPUBLIKANER I: Jan Arild Snoen.

Kjetil B. Alstadheim byline

REPUBLIKANER II: Kjetil B. Alstadheim.

Foto: Java M. Parsa

Da kronprinsparet mandag kunngjorde at de sender begge barna sine på private skoler fra høsten av, vakte det reaksjoner.

Avgjørelsen om å sende prinsesse Ingrid Alexandra til Oslo internasjonale skole til en prislapp på over 100.000 kroner i året å ha falt mange tungt for brystet.

Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann Martin Kolberg sa mandag til VG at skolevalget var et skritt i retning av avvikling av monarkiet, mens SVs utdanningspolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes uttalte til NRK at grunnlaget for monarkiet slår sprekker.

Les: Kronprinsen: – Har forståelse for reaksjonene

Forsvarer friskoler, refser eliteskole

Den konservative skribenten og uttalte republikaneren Jan Arild Snoen er en varm tilhenger av private løsninger, også i skolen. Likevel ser han problemer med at kronprinsparet sender prinsesse Ingrid Alexandra på Oslo internasjonale skole til en pris på over 100.000 kroner i året.

– For meg er det ikke noe problem at kongehuset velger friskoler, som jo ganske mange nordmenn gjør. Men når de velger en dyr privatskole som koster over hundre tusen i året, går de betydelig lengre enn det, sier Snoen.

Mens han ikke vil gå med på at det er elitistisk å sende barna på privatskoler, mener han det stiller seg annerledes når det er snakk om skoler som krever sekssifrede beløp i skolepenger.

– Med dette går prinsessen over i et skolesystem som er lukket for de aller fleste. Mange nordmenn har råd til å sende barna på en ordinær friskole, men de færreste har råd til det Den internasjonale skolen koster, sier Snoen.

Ved å velge en type privatskole de færreste vanlige folk har råd til, bryter kongehuset med sitt folkelige image, advarer Snoen.

– Det som har vært viktig for det norske kongedømmet er at det har hatt et veldig folkelig preg, og at det ikke skal være for stor avstand mellom folket og kongefamilien. Valget av denne privatskolen bryter med det.

Snoen mener det er et paradoks med kongehuset i Norge at de på den ene siden skal være en del av folket, men på den annen side skal være opphøyd.

– Spørsmålet blir hvor mye monarkistene tåler av privatskoler og dyre kjoler, sier Snoen.

– Flyttes ut av den norske hverdagen

Dagens Næringslivs politiske kommentator Kjetil Bragli Alstadheim ga i vår ut boka Republikken Norge, som tar for seg hvordan et eventuelt skifte av statsform i Norge kan finne sted.

Han er enig i at valget av en dyr privatskole for arveprinsessen står i sterk kontrast med det folkelige bildet av kongehuset.

Ytring: Konge? I 2014?

– Befolkningen liker å fremheve at de kongelige er veldige folkelige og at kong Olav tok trikken, og dette er noe kongehuset bevisst spiller på som en viktig del av fundamentet for monarkiet i Norge. Å plassere tronarvingen inn på en skole preget av internasjonal elite, kolliderer med dette bildet av et veldig folkelig kongehus, sier Alstadheim.

Alstadheim, som i sin tid selv gikk på Ingrid Alexandras tidligere skole Jansløkka, mener det er en klar forskjell mellom å sende barna på vanlige Montessori- eller steinerskoler, og på å sende barna sine på den dyre og engelskspråklige internasjonale skolen.

– Foreldre kan ha mange ulike grunner til å sende barna på privatskole; det kan være et ønske om miljøforandring eller en spesiell type pedagogikk, og det mener jeg er legitimt å gjøre, også for kronprinsfamilien. Men det de gjør for Ingrid Alexandra er annerledes. Hun flyttes ut av den norske hverdagen, og får en større distanse til det folket hun en dag etter planen skal regjere over, sier Alstadheim.

Til tross for at han selv er erklært republikaner, har Alstadheim liten forståelse for Martin Kolbergs (Ap) uttalelser om at skolevalget truer grunnlaget for monarkiet i Norge.

– Kolbergs reaksjon er spesiell, både med tanke på at begge skolene var i drift under de rødgrønnes regjeringstid, og på at Jens Stoltenberg selv gikk på privatskole og Jonas Gahr Støre har barn i privat skole. Når Kolberg sier at ingen trenger å gå på privatskole i Norge, er det overraskende, sier Alstadheim.

Les også: Åtte av ti støtter kongefamilien: – Kan ikke huske å ha sett slik oppslutning

AKTUELT NÅ