Hopp til innhold

Deeyah Khan: – De må føle seg som våre ungdommer før IS tar dem

Filmskaper Deeyah Khan mener radikalisering av ungdommer kan forebygges ved å omfavne de hun kaller «våre ungdommer» og gjøre dem til helter i deres egne liv.

Intervju med Deeya Kahn om IS.

SE VIDEO: Deeyah Khan har møtt ungdom, tidligere terrorister og voldelige ekstremister for å forstå hvorfor mange blir radikalisert. Svaret finner hun blant annet i behovet for omsorg og drømmen om å bli helter i egne liv.

I to år har den norsk-pakistanske regissøren Deeyah Khan forsøkt å grave i hva som gjør at unge menn i Vesten slutter seg til den voldelige ekstremistgruppa IS.

Hun har møtt ungdom, tidligere terrorister og voldelige ekstremister for å forstå hvorfor mange blir radikalisert og er villige til å ta liv i religionens navn. Svaret finner hun blant annet i behovet for omsorg og drømmen om å bli helter i egne liv.

– Ungdom som aldri føler de er gode nok, møter en brutal terrororganisasjon som tilbyr alt de savner, sier Khan i et langt intervju med NRK Debatt.

Omsorg og interesse

Khan forteller at de som rekrutterer folk til Den islamske staten (IS), bruker hundrevis av timer på å hjernevaske bare én person.

– IS bruker tid på å finne ut hva de liker og misliker, hva slags problemer man har hjemme og hvilke drømmer de har for seg selv og verden. IS bygger opp mye kjærlighet og lojalitet gjennom én én-til-én-kommunikasjon, sier Khan.

Hun mener alle i storsamfunnet må gi ungdommer og andre personer i sårbare overgangsperioder, som holder på å skli inn i et ekstremistisk miljø, både omsorg og vise interesse for dem.

– Vi må stå i dette sammen med dem – til de trygt kan komme ut av den fasen, sier hun.

– De er våre barn

Hvorfor er det så viktig for deg å snakke om våre barn?

– For det er ungdommene våre. Men saken er at de ikke føler det er slik. Og det er noe av grunnen til at de tror at IS og lignende grupper er en bedre plass for dem, sier filmskaperen.

Khan forlot Norge som 17-åring etter å ha blitt utsatt for omfattende hets og trusler fra konservative muslimske miljøer i Oslo, etter at hun hadde slått gjennom som popartist.

Tidligere i år hadde dokumentaren hennes «JIHAD: A Story of the Others» norsk premiere.

– Må få dem til å føle seg som helter

Hun mener at storsamfunnet har et ansvar for å akseptere og omfavne våre ungdommer – med alle deres feil og skakkjørte holdninger, og få dem til å føle tilhørighet til «oss» og samfunnet.

– Vi må forsøke å forstå og støtte dem – uavhengig av de gjennomgår i livet. For mange blir radikalisert i overgangsperioder i livet. Vi må prøve å få dem til føle at de er helter i deres egne liv, sier hun.

Hør hele NRK-intervjuet med Deeyah Khan i videoen øverst i artikkelen.

AKTUELT NÅ